Öne Çıkanlar türkiye suriye putin son dakika erdoğan

ABD borsası Trump'la rekordan rekora koştu
New York borsasında endeksler,  Cumhuriyetçi Parti adayı ve iş adamı Donald Trump'ın ABD'nin yeni başkanı  seçilmesinin ardından son bir ayda rekordan rekora koştu.

AA muhabirinin derlediği verilere göre, ABD'de 8 Kasım'da düzenlenen  başkanlık seçimlerinden Donald Trump'ın zaferle ayrılmasının ardından New York  borsasında endeksler 9 Kasım-8 Aralık döneminde toplam 22 kez tüm zamanların en  yüksek seviyesine ulaştı.

Söz konusu dönemde Dow Jones Sanayi Endeksi 18.321,47 puandan  19.614,81 puana tırmanarak yüzde 7,06 artış kaydederken, Standard & Poor's 500  (S&P 500) Endeksi 2.136,10 puandan 2.246,19 puana yükselerek yüzde 5,15, Nasdaq  Teknoloji Endeksi de 5.175,24 puandan 5.417,36 puana ulaşarak yüzde 4,68 kazanç  sağladı.

Trump'ın başkan seçilmesinden bu yana geçen bir ayda Dow Jones Sanayi  Endeksi 12, S&P 500 Endeksi 6 ve Nasdaq Teknoloji Endeksi de 4 kez tüm zamanların  en yüksek değerine ulaştı.

Dow Jones Sanayi ve S&P 500 endeksleri 21, 22 ve 23 Kasım'da, Nasdaq  Teknoloji Endeksi de 21 ve 22 Kasım'da arka arkaya kendi rekorlarını yeniledi.  Her 3 endeks, 21 Kasım'da, Aralık 1999'dan beri ilk defa aynı gün birlikte kendi  rekorlarını kırarak günü tamamlarken, 22 Kasım'da ise, Mart 1998'den beri ilk  defa iki gün üst üste birlikte kendi rekorlarını yenilemiş oldu.

PİYASADA GÜVEN ORTAMININ OLUŞMASI UZUN SÜRMEDİ

ABD'deki seçimlerde Trump'ın, rakibi Demokrat Parti adayı Hillary  Clinton'ın önüne geçmesiyle piyasalara ilk başta endişenin hakim olmasına ve  seçimin nihai sonuçları açıklanmadan Dow Jones vadeli işlemlerin 750 puan (yüzde  3,3) düşüş kaydetmesine karşın yatırımcıların Trump'ın ekonomi politikalarını  benimsemeleri ve piyasada güven ortamının oluşması uzun sürmedi.

ABD'li sermaye yönetim firması Goldman Management'ın Başkanı Steve  Goldman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trump'ın seçim kampanyası sırasında  ABD'de kurumlar vergisini yüzde 35'ten yüzde 15'e indirme vaadinde bulunduğuna  işaret ederek, "Trump'ın ekonomi politikaları yatırımcılar tarafından büyüme  odaklı olarak yorumlandı." dedi.

Yatırımcıların, kurumlar vergisinin inmesiyle istihdamın artacağına ve  ekonomik büyümenin daha hızlı yakalanacağına inandığını ifade eden Goldman, bunun  New York borsasındaki endeksleri olumlu etkilediğini kaydetti.

Goldman, Trump'ın altyapı harcamalarına 1 trilyon dolar ayırma  planının da yatırımcılar tarafından kamu harcamalarının artmasına ve yeni iş  imkanları sağlanmasına olanak sağlayacağı şeklinde yorumlandığını belirterek,  altyapı harcamalarında artış beklentisinin ABD'li büyük yatırımbankalarının  hisselerine olan talebi yükselttiğini vurguladı.

'YENİ YAPI, TRUMP'IN BÜYÜME ODAKLI EKONOMİ STRATEJİLERİNİN ONAYLANMASINI KOLAYLAŞTIRACAK'

Steve Goldman, başkanlık seçimlerini Trump'ın kazanmasına ek olarak  ABD Senatosu ve Temsilciler Meclisi'nde de çoğunluğu Cumhuriyetçilerin elde  ettiğini belirterek, "Beyaz Saray, senato ve kongreyle birlikte birleşik bir  yönetim ve yasama yapısı olacak. Bu, Trump'ın büyüme odaklı ekonomi  stratejilerinin onaylanmasını kolaylaştıracak." şeklinde konuştu.

Goldman, New York borsasında yükseliş trendinin gelecek yılın ilk  çeyreği boyunca devam etmesinin öngörüldüğünü de bildirdi.

Bu arada, Trump'ın başkan seçilmesinden 2 gün sonra, 10 Kasım'da,  ABD'li yatırım bankacılığı devlerinden Wells Fargo'nun hisse başına değeri yüzde  8, Bank of America, Goldman Sachs ve Citigroup'un hisseleri yüzde 4'er, JP Morgan  Chase hisseleri de yüzde 3 yükselmişti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.