Öne Çıkanlar son dakika PKK rusya haber terör

Alman Meclisi’nde HDP kararı!
Alman Meclisi’nde grubu bulunan partilerden 60 milletvekili Türkiye’de tutuklu vekiller için harekete geçti. “Parlamenterlerden Parlamenterlere Koruma” programı ile tutuklu vekillerle dayanışma sağlanması hedefleniyor.

DW Türkçe'nin haberine göre Alman Meclisi Sosyal Demokrat Parti (SPD) Grubu İnsan Hakları Sözcüsü Frank Schwabe tarafından canlandırılan "Parlamenterlerden Parlamenterlere Koruma” adlı programda ilk etapta 60 Alman milletvekili HDP'li 37 vekilin "vasiliği” üstleniyor. Bu girişimde yer alan Sol Parti milletvekili Sevim Dağdelen, Deutsche Welle'ye yaptığı açıklamada bu programla "TBMM’de takibata uğrayan Türk meslektaşlarıyla dayanışma içinde olduklarına dair somut bir mesaj vermek istediklerini" söyledi.

Dağdelen, bu hafta içinde Cumhurşbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ana muhalefet partisi CHP'li milletvekilleri hakkında suç duyurusunda bulunduğunu hatırlatarak CHP'li vekillerin de "takibata uğrama tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu" söyledi. Aralarında HDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ'ın bulunduğu 10 vekil ise geçen hafta tutuklanmıştı.

PARLAMENTERLERDEN PARLAMENTERLERE KORUMA PROGRAMI

Sol Parti milletvekili Sevim Dağdelen bu program çerçevesinde "takibata uğrayan milletvekilleri, aileleri veya avukatları ile iletişime geçerek, ziyaretler düzenlenmesinin, mektup yazılmasının, Almanya ve uluslararası düzeyde davalarının duyurulması için" çaba gösterileceğini ifade etti.

Daha önce "vasilik" programına katılan Yeşiller partisi milletvekili Tom Koenigs, örneğin tutukluların ziyaret edilmesiyle hapishane koşullarında iyileşme gözlemlendiğini belirtti. Koenigs, HDP'li Ezidi kökenli milletvekili Ali Atalan’ın vasiliğini üstlendi.

Sosyal Demokrat Partili Frank Schwabe tarafından yayınlanan basın açıklamasında, 13 yıl önce başlatılan programın ilk kez bu kadar geniş kapsamlı uygulamaya alındığını belirtildi.

Açıklamada, Türkiye'deki durumda "muhalefetin tamamının ya tutuklanma tehlikesi ya da bir şekilde çalışmalarının engellenmesi ile karşı karşıya olduğuna" dikkat çekildi. Programa daha fazla milletvekilinin de katılabileceği tahmin ediliyor.

LEYLA ZANA İÇİN BAŞLATILAN PROGRAM

Program, 2003 yılında Leyla Zana'nın serbest bırakılması için başlatılan imza kampanyasının ardından oluşturuldu. Program kapsamında dünyanın farklı ülkelerinden şimdiye kadar 115 milletvekili, insan hakları savunucusu ve gazetecinin "vasiliği" üstlenildi.

Basın bildirisinde, bu girişimde Alman Meclisi'nde grubu olan bütün partiler, yani Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU), Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Sol Parti'den milletvekillerinin yer aldığı vurgulandı.

Sosyal Demokrat Parti Grup Başkanı Thomas Oppermann, Sol Parti Grup Eş Başkanı Sahra Wagenknecht ve Yeşiller Grup Başkanı Toni Hofreiter'in HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın "vasiliğini" üstlendi. Türk-Alman Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Michelle Müntefering ve Sol Parti Grubu Eş Başkanı Dietmar Bartsch’ın ise HPD Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın "vasiliğini" üstlendikleri belirtildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Korkmaz korkmaz 7 yıl önce

Götünüzüde yırtsanız boş amına koyduk onların sıra sizede gelecek