Öne Çıkanlar türkiye suriye putin son dakika erdoğan

BM'den Suriye'ye uyarı!

BM Güvenlik Konseyinde Rusya'nın vetosu nedeniyle yaşanan tıkanıklığı aşmak için Kanada öncülüğünde aralarında Türkiye'nin de olduğu 70'ten fazla ülke BM Genel Kurulunu acil toplantıya çağırmıştı.

Bu çağrı üzerine düzenlenen gayrı resmi toplantıda konuşan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, sözlerine, "Suriye'deki trajediyi anlatmak için sadece birkaç kelimem kaldı." diyerek başladı.

23 Eylül'de Halep'te başlayan yoğun bombardımanın ardından yaklaşık 500 kişinin öldüğünü ve bunların dörtte birinden fazlasının çocuk olduğunu ifade eden Ban, 7 Temmuz'dan bu yana Doğu Halep'e hiç BM konvoyunun giremediğini söyledi.

Açlığın savaş silahı olarak kullanıldığını dile getiren Ban, Rusya'nın Halep'teki bombalamalara insani ara verme kararını memnuniyetle karşıladığını ancak bunun yetersiz olduğunu kaydetti.

Bu karar sayesinde acil tıbbi yardıma ihtiyacı olanların tahliye edilebileceğini anlatan Ban, "Doğu Halep'e tam insani yardım girişine ihtiyacımız var." dedi.

"Savaş uçakları yere inmeli"

Ban Ki-mun, tüm dünyanın BM'nin bu trajedinin sona ermesi için birşeyler yapmasını beklediğini vurgulayan Ban, "(Srebrenitsa ve Ruanda'dan hiç ders almadınız mı) sorularına muhatap oluyoruz." diye konuştu.

"BM Güvenlik Konseyinin Suriye'de barış ve güvenliği sağlama sorumluluğunu yerine getirememesinden esef duyuyorum." ifadelerini kullanan Ban, bölgesel güç rekabetinin Suriye halkının ihtiyaçlarına tercih edilmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Tüm Suriye'de geçerli olacak çatışmaların durması anlaşmasının yeniden uygulamaya geçirilmesini isteyen Ban, "Suriye hükümeti Halep üzerindeki tüm savaş uçaklarını yere indirmeyi kabul etmeli. Aşırılıkçılar izole edilmeli ve bunların denetlenmesi için güvenilir bir gözlem mekanizması kurulmalı." dedi. 

Suriye'de siyasi geçiş sürecine odaklanılması gerektiğini de dile getiren Ban, "Hiçbir ülkenin geleceği bir kişinin kaderine bağlanmamalı." diye konuştu. 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.