Öne Çıkanlar flaş haber Fenerbahçe başakşehir haber botu Sea Pearl Ataköy manisa son dakika haber

BMGK üyeleri Suriye tasarısında anlaşmaya vardı!

Suriye’de yaşanan iç savaşı sona erdirmek ve siyasal geçiş sürecini hızlandırmak amacıyla oluşturulan Uluslararası Suriye Destek Grubu’nun New York’ta yapılan toplantısında BM Güvenlik Konseyi üyesi ülkelerin, karar tasarısı üzerinde anlaştıkları açıklandı.

Diplomatik kaynakların aktardığı bilgilere göre Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 5 daimi üyesi, Suriye'de barış süreci için yol haritası konusunda ön anlaşmaya vardı.

Taslak anlaşmaya göre, BM, kararın onaylanmasından sonra 1 ay içinde ateşkes gözlemleme mekanizması kurulması konusunda çalışmalar yapacak. Anlaşma, Suriye'de sivillere yönelik saldırıların acil durdurulmasını da içeriyor.

Anlaşmaya göre, daha önce geçiş hükümeti kurulması konusundaki takvime bağlı kalınacak ve BM gözetiminde seçimler yapılacak. Ocak başından itibaren Esad ve muhalifler arasında geçiş hükümeti konusunda görüşmeler yapılmaya başlanacak.

Tarafların, hangi grupların muhalif hangi grupların terörist olarak algılandığına ilişkin konu henüz açıklığa kavuşmadı.

Avusturya’nın başkenti Viyana’da 30 Ekim ve 14 Kasım’da yapılan görüşmelerin devamı niteliğindeki toplantıda Türkiye adına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu katılıyor.

New York Palace Otel'de gerçekleştirilen görüşmelere ABD, Rusya, Türkiye, Çin, Fransa, Almanya, Mısır, İran, Irak, İtalya, Ürdün, Lübnan, Umman, Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve İngiltere'nin dışişleri bakanlarının yanı sıra Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB) ve Arap Birliği'nin temsilcileri de katılıyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.