Öne Çıkanlar türkiye yunus mallı türkiye ışid Tanap ıkby

Demokrat Parti'nin adayları kozlarını paylaştı!
Demokrat Parti’nin iki Başkan adayı Hillary Clinton ve Bernie Sanders, gelecek hafta önseçimlerin yapılacağı New Hampshire’da tonu oldukça sert geçen bir tartışmaya katıldı. MSNBC televizyonu tarafından canlı yayınlanan tartışma programı, aynı zamanda Demokrat Parti’nin kalan iki adayı arasındaki bire bir ilk çekişme oldu.


New Hampshire’da 9 Şubat’ta yapılacak önseçimler öncesi yapılan kamuoyu yoklamasında, eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’a eyalette verilen destek oranı, Bernie Sanders’ın yüzde 20 gerisinde bulunuyor. Bunun da en büyük nedeni Sanders’ın komşu Vermont eyaletinin senatörü olmasından kaynaklanıyor.

Clinton Iowa’da 1 Şubat’ta yapılan ilk önseçimleri binde 3 farkla Sanders’ın önünde kapatmıştı. Demokrat Parti’nin üçüncü başkan adayı eski Maryland eyaleti valisi Martin O’Malley, Iowa’da yüzde 0,6 oranında destek almasının ardından yarışı terk etti.

Normal koşullarda birbirlerine karşı sert söylemi tercih etmeyen 68 yaşındaki Clinton ve 74 yaşındaki Sanders arasında dün gece gerçekleşen tartışma oldukça yoğun ve gergin geçti. İki Demokat Başkan adayı, aralarından hangisinin daha ilerici, hangisinin büyük sermayeden destek aldığı, ya da Amerika’nın karşı karşıya kaldığı en büyük tehdidin ne olduğu konusunda sert tartışmalar yaşadı.

Kendisini “işleri yoluna koyan bir ilerici” olarak tanımlayan Clinton, Senatör Sanders’ın ücretsiz eğitim ve sağlık hizmetleri gibi vaatlerini tutamayacağını savundu. “Hesaplar yanlış” diyen Clinton, bu tarz fikirlerin yalnızca vergileri arttıracağını, Amerikalılar’ın hayatını daha da zorlaştıracağını savundu.

Sanders ise fikirlerinin radikal olmadığını, neredeyse kalkınmış tüm ülkelerde üniversite eğitiminin ücretsiz olduğunu ve devletin karşıladığı sağlık sigorta sistemine sahip olduğunu savundu. Vermont Senatörü, ücretsiz üniversite eğitiminin bedelini Wall Street’teki spekülatörlere uygulanacak vergilerin karşılayacağını söyledi. 2008’deki ekonomik krizde Wall Street’i orta gelirli sınıfın kurtardığını hatırlatan Sanders, şimdi orta gelirli sınıfı kurtarma sırasının Wall Street’te olduğunu belirtti.

Clinton’un kendini zamanında “ılımlı” olarak tanımladığını hatırlatan Bernie Sanders, hiç kimsenin aynı anda ılımlı ve ilerici olamayacağını savundu.

Wall Street

Sanders’ın Clinton’un büyük sermayenin ve mevcut siyasi düzenin etkisi altında olduğunu iddia etmesinin ardından eski Dışişleri Bakanı’nın bu iddiadan rahatsız olduğu gözden kaçmadı. Sanders, siyasette büyük sermayenin ve Kongre’nin, ülkede ilaç fiyatlarının yüksek olmasına ve enerji politikalarının fosil yakıtlarına, petrol şirketlerine bağımlı olmasına yol açtığını öne sürdü.

Clinton “büyük sermaye tarafından satın alındığı” iddialarını reddederken Bernie Sanders’ı “sanatkarane bir üslupla kendisine çamur atmakla” suçladı, hiçbir zaman aldığı seçim bağışlarının siyasi görüşlerini etkilemediğini savundu.

MSNBC moderatörlerinin Wall Street bankacılarına yaptığı konuşmaların deşifrelerini yayınlamasını istediği Clinton, önce duraksama yaşadı ve ardından bununla ilgileneceğini söyledi. Medya kuruluşları, özellikle Clinton’un ekibi tarafından yazıldığı iddia edilen bu konuşmaların deşifrelerini ele geçirmeye çalışsa da başarılı olamadı. Clinton kampanya ekibi de da bu konuşmaları kamuoyuna açmama konusunda büyük özen gösteriyor.

Sanders konuşmasında küçük bağışlarla milyonlarca dolar topladığını, Demokrat ya da Cumhuriyetçi hiçbir aday gibi dev kampanya bağışlarına ihtiyacı olmadığını savundu.

Dış politika

Dış politika konusundaysa Bernie Sanders, Hillary Clinton’un daha deneyimli olduğunu reddetmedi, ancak 2002’de New York senatörüyken Irak Savaşı’na destek verdiği için Clinton’u eleştirmekten de geri durmadı.

Clinton ise 2002’deki oylamanın IŞİD’i yenilgiye uğratma planı olmadığını savundu ve bugüne bakılması gerektiğinin altını çizdi. Dış politikanın asıl siyasi gücü olduğunu gizlemeyen Clinton, diplomatik krizlere yönelik çözümler önerdi.

Clinton ve Sanders, İran’la ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda görüş ayrılığına düştü. Clinton yaptırımların kaldırılmasını savunurken, Sanders da İran’la ilişkilerin hemen normalleşmemesi gerektiğini, Tahran’dan ileri adım atmasının beklenmesi gerektiğini söyledi.

amerikanınsesi.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.