Öne Çıkanlar rusya ahmet davutoğlu Aykurt Nuhoğlu fransa operasyon başlattı g20 erdoğan

Dünya aslında iki gezegenden oluşuyormuş
Önceden Theia adındaki bebek gezegenin Dünya’yı sıyırıp geçtiği ve uzaya dağılan küçük parçalarının ise Dünya’nın yerçekimi etkisiyle Ay’ı oluşturduğu düşünülüyordu. Fakat bu durum gerçeklemiş olsaydı Ay, Dünya’dan farklı kimyasal bileşenlere sahip olurdu, çünkü ağırlıklı olarak Theia’nın parçalarından oluşmuştu.

AYNI OKSİJEN İZOTOPLARINA SAHİP

Buna karşın Apollo 12,15 ve 17 Ay görevleri sırasında astronotlar tarafından elde edilen kaya parçaları Kaliforniya Üniversitesi bilim insanlarınca incelendiğinde, Ay’da bulunan kaya parçalarının Dünya’daki oksijen izotoplarıyla aynı olduğu ortaya çıktı. Bu Theia ile Dünya’nın çarpıştığı ve iki gezegenin çarpışmasıyla birleştiği, çarpışmadan saçılan parçaların da Ay’ı oluşturduğu anlamına geliyor.

Telegraph’da yayımlanan habere göre, çalışmanın liderliğini yapan UCLA’dan astrokimya profesörü Edward Young bulguları hakkında ” Dünya ile Ay arasında oksijen izotopları açısından hiç bir fark görmedik. Tamamen birbirlerinden ayırt edilemeyecek kadar benzerler. Bu neden Ay’da sadece Theia’a özel bir farklılık görmediğimizi de açıklıyor. ” diyor.

4,5 milyar yıl önce oluşan Dünya’nın, 100 milyon önce Theia ile 45 derece veya fazla açıyla çarpışarak bugünkü formunu oluştuğu düşünülüyor. Dev çarpışmanın sonucunda kayalardaki oksijen atomuna bu izler imzasını attı.

Dünya’nı oksijenin %99,5′inden fazlası her bir atomu 8 proton- 8 nötron taşıyan O-16′dan oluşuyor. Ancak bundan başka, ağır oksijen izotopları olarak adlandırılan ve bir nötron fazlası olan 0-17 gibi ağır oksijen taşıyan veya ekstra iki nötron daha taşıyan 0-18 bunlara örnek olarak gösterilebilir.

DAHA ÖNCE İDDİA DÜZEYİNDEYDİ

2010 yılında Almanlardan oluşan bir bilim insanı ekibi, Ay’da Dünya’dan farklı kendine has oksijen izotoplarına sahip olduğunu söylemişlerdi. Ancak yeni araştırma bu durumun böyle olmadığını ortaya koydu.

Profesör Young ve ekibinin bu son araştırması, olağanüstü hassas ölçümlemeler ve UCLA’nın yeni kültü spektrometresi ile doğrulandı.

Eğer bebek gezegen Theia Dünya’ya çarpmasaydı, muhtelemen bir gezegen olacaktı. Profesör Young ve bazı bilim insanları, bir takım daha küçük veya Mars kadar olduğuna inananlar olsa da , gezegenin Dünya ile aynı boyutta olduğunu düşünüyorlar.

Kafa kafaya çarpışma teorisi ilk kez 2012 yılında SETI’den Matija Cuk ile UC Davis’den Sarah Stewart ile kendilerinden bağımsız olarak Southwest Araştırma Enstitüsü’nden Robin Canup tarafından iddia edilmişti.

Profesör Young ve ekibinin araştırması Science dergisinde yayımlandı.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.