Öne Çıkanlar türkiye suriye putin erdoğan son dakika

Ekonomik tehditte son koza hazırlanıyorlar...

Haber7 yazarı Taha Dağlı, bugünkü köşesinde AB'nin “Müzakereleri dondurma” tehdidinin boşa çıktığını, parayla operasyona giriştiklerini yazdı.

İşte Dağlı'nın o yazısı:

Türk halkı Dolar ve Euro’yu bozdurunca, şimdi yeni bir tehditle geliyorlar.
O tehdidin adı Gümrük Birliği. 

Türkiye 1995’te Gümrük Birliğine dahil edildi. 2015’te 20 yıllık süreç sonunda Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi liderliğindeki Türk heyeti, Brüksel’e “anlaşmanın güncellemesi” başvurusunu yaptı.

Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi AB tarafından 2017’ye bırakılmıştı. 2017 itibarıyla güncelleme müzakereleri başlayacaktı.

GÜMRÜK BİRLİĞİ TEHDİDİ

Ancak AB, AP’nin “üyelik müzakerelerini donduralım” tavsiye kararının ardından Türkiye’ye doğrulttukları tüm tehditlerin boşa çıkmasıyla şimdi de Gümrük Birliği anlaşmasının güncelleme müzakerelerini iptal etme tehdidini savurdu.

Bu konu Avrupa’da Türkiye ile ilgili sıcak bir gündem maddesi. Özellikle de Almanya’da.
Alman Sosyal Demokrat Parti milletvekili aynı zamanda AB ilişkileri komisyonu üyesi Dorothee Schlegel, Türkiye’nin teröristlerle mücadelesini kast ederek, “bu koşullar altında Gümrük Birliği'nde reform gerçekleştirilmemeli” dedi.

"PKK, FETÖ, OHAL, HDP..."

Kadının bahsettiği koşullar belli, terörle mücadele, PKK’yla da FETÖ’yle de mücadele etmememiz şartını koşuyor. Aksi takdirde Gümrük Birliği ile tehdit ediyor. Zaten konuşmasında bu maddeleri sıralıyor, “Türkiye’nin güneydoğusundaki şiddet dursun, HDP’liler serbest bırakılsın, OHAL sonlansın” diyor.

Haddini aşan bu Alman Sosyal Demokrat vekil gibi Hristiyan Demokratlar da aynı görüşte. Hatta Merkel’in parti kongresinde Gümrük Birliği anlaşmasının tamamen iptali bile gündeme getirildi.

TÜRKİYE BU ANLAŞMAYI ZATEN KABULLENMİYOR

Gümrük Birliği anlaşması 20 yıllık süreci doldurdu şu an 21. Yılı da geride bırakmak üzere. Bu anlaşmada Türkiye’nin aleyhinde bir sürü madde var. Zamanında imzalanmış yani eski Türkiye’ye dayattıkları bir anlaşma. Yeni Türkiye, bu anlaşmayı zaten kabullenmiyor, o nedenle Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin 2015 Mayıs’ın da Brüksel’de başlattığı bir güncelleme süreci var.

Bu anlaşma neden güncellenmeli?

Çünkü AB 1995 tarihli bu anlaşmada üçüncü ülkelerle ticarette her türlü hakka sahip ama Türkiye değil. Yani ticareti üçüncü ülkelerle yapınca AB’nin söz hakkı var, Türkiye’nin ise yok. Onlar neyi kabul ettiyse Türkiye’yi de buna mecbur bırakıyorlar.

İşte Bakan Zeybekçi’nin şiddetli karşı çıktığı bu dayatma zihniyetiydi. Bu anlaşmanın yeniden düzenlenip, Türkiye ile ticaret masasına oturulacaksa Türkiye’nin de masadaki herkes ile eşit haklara sahip olması gerektiğinin altı çizildi. Bu konuda AB 2015 Mayıs’ında söz verdi.

ONLARA DA FATURASI ÇAKACAK

Ancak belli ki şimdi cayma zamanı gelmiş. Türkiye’ye karşı başlattıkları finansal operasyonun son kozu olarak Gümrük Birliği anlaşmasının yeniden düzenlenmesini kullanmayı planlıyorlar. Ama şunu unutmasınlar ki özellikle de Almanya’dan Türkiye’ye yapılan onca marka yatırımı var, Gümrük Birliği anlaşmasını öyle kafalarına göre tehdit aracı olarak kullanmaya kalkarlarsa, bunun onlar adına da bir faturası çıkacak.

Mevcut anlaşma zamanında dayatılan bir ürün. Biz bu ürünü zaten istemiyoruz ki, o yüzden “bu değişmeli” diyoruz. He gidip de “Gümrük Birliğini komple ortadan kaldıralım” diye tehdit ederseniz, faturanızın bedeli de ona göre kabarır.

Bugün Avrupa’da Rusya’ya uygulanan ambargo nedeniyle çiftçilerin hali ortada, her hafta Brüksel’de AB kurumlarının önüne traktörleriyle gelip, ya elde kalan tonlarca domatesi döküp veya yollara tazyikli hortumlarla süt sıkıp, AB’nin sadece faiz lobisinin işine gelen ekonomi politikalarını protesto ediyorlar.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.