Öne Çıkanlar rusya Aykurt Nuhoğlu fenerbahçe astana stoilov Bayern Münih fenerbahçe bursaspor

İngiltere'den 'beyaz teröre' ayrıcalık
İngiliz milletvekili Jo Cox'u siyasi ideolojisi uğruna acımasızca öldüren “beyaz ırkçı” Thomas Mair terör suçu yerine adam öldürmek, ağır yaralamak ve silah taşımak suçlarından dün hakim karşısına çıktı. Londra'daki Westminster Sulh Ceza Mahkemesinde kimlik doğrulaması sırasında adının sorulması üzerine Mair, adının “Hainlere ölüm, Britanya'ya özgürlük” olduğunu söyledi. Mair'in “Önce Britanya” grubu ile ABD merkezli ırkçı örgüt Ulusal İttifak (National Alliance) ile 1999'dan bu yana bağlantılı olduğu da ortaya çıktı. Görgü tanıkları Mair'in Cox'a saldırı sırasında “Önce Britanya” diye bağırdığını aktarmıştı. “Önce Britanya” AB, göçmen, sığınmacı ve İslam karşıtı görüşleri ve eylemleriyle bilinen aşırı sağcı bir grubun da adı. Kurban Cox ise Suriye'deki iç savaşın sona erdirilmesine ve sığınmacı krizine ilişkin çalışmalarıyla tanınıyordu.

İSLAM'A KARŞI KOÇBAŞI



İslamı ve Müslümanları terörle ilişkilendirmekle hızlı davranan İngiliz gazeteleri dünkü manşetlerine Cox için yapılan anma törenlerinden fotoğrafları taşırken zanlıyı “yalnız kaçık” olarak nitelendirmekle yetindi. Bu durum benzer bir olay olan, İngiltere'de 2010 yılında İngiliz milletvekili Stephen Timms'in Irak Savaşı'na destek veren oyu nedeniyle bir kadın tarafından bıçaklanmasıyla tezat oluşturarak terörizmin İslam ülkelerine karşı koçbaşı olarak kullanıldığını ortaya koyuyor. 2010 yılında İngiliz medyası Timms'e gerçekleştirilen saldırıyı “terörizm” olarak değerlendirmişti. The Guardian gazetesi olayı “7 Temmuz 2005'ten bu yana İngiltere topraklarında gerçekleştirilen ilk terör saldırısı” olarak tanımlarken İngiliz tabloit gazete Mirror'ın manşetinde saldırıyı gerçekleştiren Bangladeşli kadın için “kadın terörist” tabiri kullanılmıştı.

IRKÇILIK TABAN BULDU



Eski AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, Jo Cox'un milletvekili ve halkın temsilcisi olduğunu, öldürülmesine yönelik daha büyük tepkiler ortaya konulması gerekirken, bunu göremediklerini vurguladı. Üstün “Cox'un öldürülmesi dünyada ve Türkiye'de şok etkisi yaratmadı, bunu şaşkınlıkla karşıladık. Avrupa'da sağcı, ırkçı fikirler çok fazla yükseldiği için buna tepki bile gösteremediler. Avrupa'da siyasi ırkçılık yükseldi ve taban buldu” ifadelerini kullandı.

Yenişafak

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.