Öne Çıkanlar ışid terörist gözaltı terör fenerbahçe

İsrail kendi halkını böyle ikna ediyor!


Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yönelik müzakereler İsrail'de önemli bir konu olmayı sürdürürken ülkenin büyük gazetelerinden Yedioth Ahronoth'ta yayınlanan bir makalede "İsrail'in Türkiye'yi Gazze'ye davet etmesi gerektiği" görüşü dile getirildi.

Böyle bir durumda Türkiye'den Gazze'nin ihtiyaçlarının büyük bir kısmını omuzlamasını istenebileceği savunulan yazıda “anlaşmanın bir parçası olarak da İsrail Türkiye'den, Gazze'ye silah sızmasını önleme sorumluluğunu üstlenmesini talep edecek” denildi.

Yedioth Ahronoth'un "İsrail Türkiye'yi neden Gazze'ye davet etmeli" başlığı ile yayınlandığı makaleye "Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesine ilişkin konuların çoğu sonuçlandırıldı. İsrail hükümeti özür diledi, tazminat tutarları konusunda mutabakat sağlandı ve sadece bir mesele hala tartışılıyor o da Türkiye'nin Gazze'ye 'serbest erişim' talebidir" sözleriyle giriliyor.

Kudüs Üniversitesi öğretim üyelerinden Ortadoğu Uzmanı Dror Zeevi imzasını taşıyan makalade Türkiye'nin iddia edilen talebine ilişkin "Bahsettiğimiz şey İsrail'in güvenliği ile düşman ve vahşi bir terör örgütünün kontrol ettiği bir bölge" deniliyor. "Ancak daha gerçekçi bir perspektiften bakılırsa eğer, Türkiye'nin bu talebi bizi bir açmazdan çıkarabilir ve Gazze yükünden kurtulma olanacağını sağlayabilir" diyen Zeevi, İsrail'in abluka ile Hamas'ın ruhunu kıramadığını, silahlanmasını önleyemediğini belirterek İsrail'in Hamas'a karşı verdiği savaşlarda da örgütü yenemediğinin altını çiziyor.

İzleyen politika umutsuz olsa da İsrail, yıllarca Gazze'yi kuşatırken "tüm ihtiyaçlarını karşıladığı" savulduğu makalede, Hamas'ın zayıfladığı yönünde herhangi bir işaretin bulunmadığı, Gazze'de hala" binlerce füze ve ileri silahların bulunduğu" vurgulanıyor.

"FARKLI BİR SEÇENEK"

Bunun ardından Türkiye ile sürdürülen görüşmelerin ise "farklı bir seçenek" sunduğunu belirten Zeevi, bu seçeneği "O yükü İsrail'in omuzlarından kaldırıp ve bunun en az bir kısmı Türkiye'ye teslim etmektir" diyor. Zeevi şöyle devam ediyor:

"Bu fikir, Türkiye tarafından inşa edilecek ve işletilecek bir Gazze limanına dayanıyor. Ankara hükümeti, Şerit'in ihtiyaçlarının büyük bir bölümünün Türkiye'nin kontrolündeki bir liman üzerinden örneğin Kuzey Kıbrıs'taki bir liman - ulaştırılması sorumluluğunu üstlenecek. Anlaşmanın bir parçası olarak da İsrail, Türkiye'den Gazze'ye silah sızmasını önleme sorumluluğunu üstlenmesini talep edecek ve Türkiye bu sorumluluğu üstlenirse eğer muhtemelen sıkı bir biçimde uygulayacak."

Türkiye'nin de Gaze'ye silah sızmalarını durdurmak için "ellerinden geleni yapacak" denildiği makalede "İsrail'in talebi üzerine uluslararası bir kuruluşun sürpriz denetimleri yapması istenebileceği" de belirtikten sonra böyle bir "Sistemin, mutlak denetimi İsrail'in ellerinden aldığı iddia ediliyor ancak İsrail için yeni ve daha etkin bir denetim aracı sağlayabilir ve Hamas liderliğine baskı uygulanabilmek için daha fazla koz yaratabilir."

Zeevi, makalesine son verirken de Gazze Şeridi'nin dünyaya açılmasının özellikle halen "İsrail devletinin büyük bir bölümünü kontrol eden sağcı yerleşimciler için zor" olacağını böyle bir anlaşmanın, "Filistin bağımsızlığına doğru yeni bir adım" gibi onlar açısından "ciddi sonuçları" olacağını belirterek "Bu da, fikre olan güçlü itirazların nedenlerinden biri olabilir" diyor.

ANKA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.