Öne Çıkanlar rusya haber abd ferhat yüksel terörist başı

Kuzey Koreli manyak tehlikeyle oynuyor!
Kuzey Kore'nin Punggye-ri nükleer test alanı yakınlarında meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki sarsıntının sebebi ortaya çıktı. Kuzey Kore devlet televizyonu, varlığından ilk kez Aralık 2015’te haberdar edilen hidrojen bombasının test edildiğini duyurdu.

'Önemli ve özel' ​açıklamada “Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin ilk hidrojen bombası testi, İşçi Partisi’nin stratejik kararlığına dayalı olarak, 6 Ocak 2016’da 10.00’da başarıyla gerçekleştirilmiştir” ifadesi kullanıldı.

​Testin ‘minyatürize edilmiş bombayla’ yapıldığı belirtilen açıklamada “Tarihe geçen hidrojen bombasının mükemmel başarısı sayesinde, ileri nükleer güç sınıfındaki devletler arasına girdik. Tamamen teknoloji ve insan gücüne dayalı test, yeni geliştirdiğimiz teknolojik kaynakların doğruluğunu kanıtladı ve minyatürize edilmiş hidrojen bombamızın etkisini gösterdi ” denildi.

Öte yandan hidrojen bombası testinin ‘meşru müdafaa’ olduğunu savunan ve tehditler karşısında askeri endüstri ve nükleer silahlarını geliştirmeye hazır olduğunu açıklayan Pyongyang, uluslararası toplum Kuzey Kore’nin egemenliğine saygı gösterirse nükleer silah kullanmama sözü verdi.

Açıklamada denemenin çevreye zarar vermediği ve güvenli bir şekilde gerçekleştirildiğinin de altı çizildi.

​AFP ajansı ise sürpriz testin, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un doğum gününden birkaç gün önce yapılmasına dikkat çekti.

GÜNEY KORE ORDUSU ALARMA GEÇİRİLDİ

Öte yandan Kuzey Kore’nin açıklamasına tepkiler gecikmedi. Güney Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı Lim Sung-nam, “Kuzey Kore’nin provokasyonu, BM Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarının açık bir ihlali ve uluslararası barış ile güvenliğe ciddi bir tehdittir” dedi. Savunma Bakanlığı da silahlı kuvvetlerin teyakkuza geçirildiğini açıkladı.

JAPONYA: İZİN VEREMEYİZ

Japonya Başbakanı Şinzo Abe de söz konusu testin Japon halkının güvenliğine tehdit teşkil ettiğini belirtip “Buna kesinlikle izin veremeyiz. Güçlü bir şekilde kınıyoruz” dedi. Denemeyi BMGK kararlarının ihlali olarak niteleyen Abe ABD, Güney Kore, Çin, Rusya ve BM ile birlikte çalışacaklarını söyledi.

ABD: PROVOKASYONLARA UYGUN CEVABI VERİRİZ

ABD ise sismik hareketliliğin farkında olduğunu, yine de testin gerçekten yapılıp yapılmadığının henüz teyit edilmediğini ama BMGK kararlarını ihlal eden böylesi bir testi kınadıklarını duyurdu. Konuyla ilgili açıklama yapan Dışişleri Bakanı Sözcüsü John Kirby ABD’nin Kuzey Kore’yi nükleer devlet olarak kabul etmeyeceğini ve her türlü provokasyona uygun şekilde cevap verileceğini söyledi. Kuzey Kore’nin ilk nükleer testini 2006’da gerçekleştirdiğini ve bugüne kadar 2 test daha yaptığını hatırlatan Kirby, bölgedeki müttefiklerini koruma ve savunmaya devam edeceklerini vurguladı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.