Öne Çıkanlar türkiye suriye putin son dakika erdoğan

Mali’de otele silahlı saldırı: 170 rehine - Mali'de son durum

Mali'nin başkenti Bamako'da silahlı saldırganlar, lüks bir oteldeki 170 kişiyi rehin aldı. Rehineler arasında 6 Türk vatandaşı da var. Bir yetkili saldırıyla ilgili, "Her şey yedinci katta oluyor. Cihatçılar koridorda ateş ediyor" dedi.

Türk Dışişleri Yetkilileri'nden yapılan açıklamaya göre, otelde 2'si pilot 4'ü kabin memuru 6 THY personeli de var. THY çalışanlarının odalarında ve durumu iyi olduğu belirtilirken personellerden 3 kişinin serbest bırakıldığı bildirildi.

MALİ'DE OTEL BASKINI SON DURUM NE? MALİ NEREDE?



Yerel yetkililer, başkent Bamako'nun Hamdallaye Mahallesi'nde çok sayıda yabancı uyruklu kişinin konakladığı ve Radisson Otel'de silahlı bir grubun 140'ı konuk, 30'u personelden oluşan 170 kişiyi rehin aldıklarını açıkladı.

Yetkililerin son açıklamalarına göre 170 rehineden 50'si serbest bırakıldığı belirtildi.

Görgü tanıkları, birkaç kişinin çalıntı olduğu öne sürülen ve diplomatik plaka taşıyan bir araçla otele geldiğini ileri sürdü. Öte yandan otelin çevresi güvenlik güçleri tarafından ablukaya alındı.

Silahlı kişiler ile çıkan çatışmalarda 2 güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiği ve çok sayıda kişinin yaralandığı belirtilmişti. Rehine krizinin yaşandığı, 190 odalı lüks otelde, ülkede görev yapan BM İstikrar Misyonu (MINUSMA) yetkililerinin de konakladığı ifade ediliyor.

"CİHATÇILAR KORİDORDA ATEŞ EDİYOR"

Radison Otel Grubu'ndan yapılan açıklamada, iki saldırganın 140 müşteri ve 30 personeli rehin aldığı belirtildi. Ajansa konuşan bir güvenlik kaynağı, "Her şey yedinci katta oluyor. Cihatçılar koridorda ateş ediyor" dedi.

MALİ'de REHİN ALINAN THY EKİBİNİN İSİMLERİ

Mali'de İsmail Yerli, Sadık Murat Arat, kabin memurları Murat Gündüz, Şerife Tascı Kabacık, Lütfiye Deniz Kıvrak ve Eray Sevim'in otelde mahsur kaldığı öğrenildi. 5 kişinin serbest bırakıldığı bilgisi geldi.

KUR'AN-I KERİM OKUYANLAR SERBEST BIRAKILDI

Mali'nin başkenti Bamako'da Radisson Otel'de silahlı bir grubun Kuran-ı Kerim okuyabilen bazı rehinelerin serbest bırakıldığı belirtildi.

Güvenlik yetkilileri, başkent Bamako'nun Hamdallaye Mahallesi'nde çok sayıda yabancı uyruklu kişinin konakladığı ve 170 kişinin rehin alındığı Radisson Otel'de Kuran-ı Kerim okuyabilen bazı rehinelerin serbest bırakıldığını ifade etti.

"SIĞINACAK BİR YER BULUN"

ABD Bamako Büyükelçiliği Twitter üzerinden, "Tüm ABD vatandaşları sığınacak bir yer bulsun" mesajını paylaştı.
Mali'de Ağustos ayında da Sevare kasabasındaki bir oteldeki 24 saatlik kuşatma ve rehin alma krizinde dört asker ve beş BM çalışanı hayatını kaybederken, dört saldırgan öldürülmüştü.


MALİ NEREDE? MALİ'DE KAÇ MÜSLÜMAN VAR?

Mali ya da resmî adıyla Mali Cumhuriyeti (Fransızca: République du Mali), Batı Afrika'da bulunan denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Mali, Afrika'nın en büyük yedinci ülkesidir. Kuzeyde Cezayir, doğuda Nijer, güneyde Burkina Faso ve Fildişi Sahili, güneybatıda Gine ve batıda Senegal ve Moritanya ile sınır paylaşmaktadır. Yüzölçümü yaklaşık 1.240.000 km2 ve tahminî nüfusu neredeyse 12.000.000 kişi. Ülkenin başkenti Bamako'dur.



Sekiz ayrı bölgeden oluşan Mali'nin kuzeydeki sınırları Sahra Çölü'nün tam ortasına ulaşır. Ülke nüfusun çoğunun yaşadığı yeri olan güneydeki bölgede ise Nijer ve Senegal nehirlerini içermektedir. Ülkenin ekonomik altyapısını başlıca tarım ve balıkçılık oluşturmaktadır. Mali'nin bazı doğal kaynakları altın, uranyum ve tuzdur. Mali, dünyanın en fakir ülkelerinden biri sayılmaktadır.

Günümüzün Mali Cumhuriyeti, bir zamanlar üç tane Batı Afrika imparatorluğunun bir parçasıydı: Gana İmparatorluğu, Mali İmparatorluğu (ülkenin ismi bu imparatorluktan türetilmiştir) ve Songhay İmparatorluğu. 19. yüzyılın sonuna doğru Mali, Fransız idaresinin altına alınarak Fransız Sudanı'nın bir parçası oldu. 1959'da Mali, Senegal ile Mali Federasyonu olarak bağımsızlığını kazandı. Bir yıl sonra Mali Federasyonu bağımsız Mali devleti oldu. Uzun bir tek-partili dönemden sonraki 1991 darbesinin ardından yeni bir anayasa yazıldı ve Mali demokratik, çok-partili bir devlet oldu.



Ülkenin kuzeyinde ayrılıkçı gruplarla yaşanan çatışmalar nedeniyle 22 Mart 2012 günü ordudan ayrılan bir grup asker darbe yaparak meclisi ve anayasayı lağvettiklerini ve yönetime el koyduklarını açıkladılar.

Ülkenin %90'ı Müslüman (çoğunlukla Sünni ve Şii), yaklaşık %5'i Hıristiyan (yaklaşık üçte ikisi olan Roma Katolik ve üçte biri Protestan) ve kalan %5'i de yerli veya geleneksel animist inançlara inanmaktadır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.