Öne Çıkanlar esed chp DAEŞ ahmet davutoğlu esad

Obama istedi, Erdoğan şart koştu

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama'yla önceki gün yaptığı 1 saat 20 dakikalık telefon görüşmesinde Azez'in düşmesi halinde Türkiye'nin göç ve güvenlik sorunuyla karşılaşacağını belirterek ''Esed, Rusya ve YPG Münih'te varılan anlaşmaya uyarsa top atışları duracaktır'' dedi.

Cumhurbaşkanlığı ve diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Obama, önceki akşam gerçekleşen görüşmede Ankara ve Diyarbakır'daki terör saldırıları nedeniyle taziye dileklerini iletti ve Erdoğan'a''Acınızı yüreğimizde hissediyoruz. Tepkinizi anlıyoruz. Türkiye ve ABD müttefiktir, sizinle kişisel dostluğumuz var. Dostların birbirlerini böyle kritik zamanlarda desteklemesi önemlidir. Yanınızdayız'' dedi. Erdoğan ise Ankara saldırısının YPG tarafından gerçekleştirildiğine dair ''Bilgileri büyükelçinize aktardık'' diye konuştu.

PUTİN'E SÖYLEDİM

Obama, Suriye'deki temel hedeflerinin DAEŞ'le mücadele olduğunu vurgularken, Erdoğan, Rusya'nın tavrı nedeniyle Türkiye'nin DAEŞ ile mücadelesinin zarar gördüğüne dikkat çekti. Erdoğan, Rusya ve Esed rejiminin saldırılarının DAEŞ ile mücadele eden Suriye muhalefetine zarar verdiğine dikkat çekerken, Obama da Putin ile telefon görüşmesi yaptığını anımsatarak, ''Putin'e açıkça ifade ettim. 'Muhaliflere yönelik saldırıları durdurun' dedim'' ifadesini kullandı.

'ANLAŞMAYA UYARLARSA TOP ATIŞLARI DURUR'

Obama, TSK'nın YPG'ye yönelik top atışlarının durdurulması yönündeki Amerikan pozisyonunu tekrarladı. Erdoğan, YPG ve Rusya destekli Esed'in ortak hareket ettiğini belirterek, ''Hedefleri DAEŞ ile mücadele değil. Azez düşerse Türkiye ciddi bir göç ve güvenlik sorunu ile karşılaşacak. Esed, Rusya ve YPG, Münih'te varılan anlaşmaya uyarsa top atışları da duracaktır'' karşılığını verdi.

'ASLA TRİBÜNDEN İZLEYİCİSİ OLMAYACAĞIZ'

Erdoğan, önceki gün Türkiye'nin güneyinde koridor oluşturulmasına izin verilmeyeceğini vurgulayarak, ''Top atışlarımız buna yöneliktir ve devam edecektir. Sınırlarımızda böyle bir gayrimeşru oluşumun asla tribünden izleyicisi olmayacağız'' demişti. Erdoğan'ın Amerikan yönetimine 'Münih'e uyulmaması halinde topçu atışlarının devam edeceği' mesajı vermesi, bu sözlerindeki kararlılığının göstergesi olarak gösterildi.

YPG TAVRI HAYAL KIRIKLIĞI

Türk diplomatik kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Obama'nın Türkiye'nin toprak bütünlüğü konusundaki tavizsiz yaklaşımı ve NATO'nun güvencesi altında olduğunu ifade etmesi, Ankara'yı memnun etti.

Lüksemburg gibi ülkelerin Türkiye'nin Rusya'yla bilinçli bir çatışmaya girmesi durumunda NATO'nun Türkiye'ye destek olmaması gerektiğini açıkça ilan ettiği bir dönemde Obama'nın NATO vurgusu, kayda değer bulundu.

Ancak, Obama'nın YPG konusundaki tavrı, Erdoğan'ı tatmin etmedi. Ankara'da, ABD yönetiminin YPG'ye karşı önemli angajmanlara girdiği, oradan dönmekte zorlandığı, bu nedenle YPG'yi karşısına almadığı değerlendirmesi yapıldı.

ABD yönetiminin, YPG-Rusya ilişkilerinden rahatsız olduğu ve bunu YPG'ye ilettiği bilgisi de Ankara ile paylaşıldı.

MÜNİH ANLAŞMASI NEDİR?

12 Şubat'ta Münih'te yapılan 'Uluslararası Suriye Destek Grubu' (ISSG) toplantısında, Suriye çapında bir hafta içinde devreye girecek bir ateşkes üzerinde anlaşmaya varılmıştı. Anlaşmaya göre, grubun tüm üyeleri, insani yardımın tedariki amacıyla, sahadaki güçlerin BM ile koordinasyon içinde çalışmaları için tüm nüfuzlarını kullanacak. (Hürriyet)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ramazan demir 8 yıl önce

La bunların hepsi yalancı nusretide teror listesine aldı ne yani simdi ates kesmi butun muhalifler nusrette birlesti turkiye vurmasın diye cark ettiler yersen