Öne Çıkanlar türkiye ışid terör Isaac Liev Schreiber Ertuğrul Taşkıran

Obama: Küba'ya yönelik ambargo kaldırılmalı

ABD Başkanı Barack Obama, Küba ile ilişkileri normalleştirme kararının birinci yıl dönümünde Kongre'ye çağrıda bulunarak, bu ülkeye yönelik ambargonun kaldırılmasını istedi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Obama, tam bir yıl önce ülkesinin Küba ile ilişkisini 50 yıldan fazla bir sürenin ardından değiştirme kararını açıkladığını hatırlattı ve geçen bir yılda normalleşme adına diplomatik ilişkinin yeniden tesis edildiğini, ticaret ve seyahatin kolaylaştırılması ve iki ülke arasında bilgi akışının sağlanması için adımlar atıldığını belirtti.

"Başarısız bir politikanın mirası"

İki ülke arasında ayrılıklara neden olan karmaşık konuların çözülmesi için çalıştıklarını kaydeden Obama, "Kongre de başarısız bir politikanın mirası olan yaptırımları kaldırarak, Küba halkının daha iyi yaşamasına destek olabilir" ifadesini kullandı.

Obama ile Raul Castro'nun el sıkışması "bir devrin sonu" olarak yorumlanmıştı.

Obama, Küba hükümeti ile aralarında hala farklılıklar bulunduğunu ancak değişimin bir gecede gelemeyeceğini, normalleşmenin uzun bir süreç olduğunu belirtti.

"Son bir yıl, ilerlemenin göstergesi"

Obama, "Ancak son bir yıl, daha iyi bir gelecek için elde edebileceğimiz ilerlemenin bir göstergesi. Gelecek yıl da bu yolda devam edeceğiz" dedi.

Küba'da 1959'daki devrimini ardından tüm Amerikan işletmeleri kamulaştırılmış, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler kesilmiş, ABD ülkeye ticaret ambargosu uygulamaya başlamıştı.

Tarifeli uçuşlar başladı

ABD Başkanı Barack Obama ve Küba Devlet Başkanı Raul Castro, bir yıl önce iki ülkenin ilişkileri normalleştirme kararı aldıklarını eş zamanlı olarak açıklamıştı. Geçen bir yılda, taraflar karşılıklı olarak büyükelçiliklerini açmış, posta hizmetlerini yeniden başlatma kararı almıştı. ABD ve Küba arasında tarifeli ticari uçuşların yeniden başlamasına yönelik karar da bugün açıklanmıştı.

ABD yasaları, vatandaşların Küba'yı turistik amaçlarla ziyaretini engelliyor. Amerikan vatandaşları eğitim, dini gerekçeler veya aile bireylerini ziyaret gibi gerekçeler gösterip resmi makamlara kayıt yaptırarak Küba'ya gidebiliyor.

ABD'de Küba Büyükelçiliği bugün açılıyorBugün ABD'nin başkenti Wahington D.C.'de açılacak Küba Büyükelçiliği ile iki ülke arasında yeni bir dönem başlıyor.
Amerikalı yetkililer, Küba ile varılan havacılık anlaşmasının ABD'den başkent Havana'ya günde 20, diğer şehirlere 10 uçuşa imkan tanıyacağını belirtiyor. Şu anda iki ülke arasında günde 10 ila 15 özel (charter) sefer düzenleniyor. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.