Öne Çıkanlar METİN UCA mali THY görevlileri rehine DHKP-C Akkuyu pırlanta yüzük

Rusya Ahıska Türklerine Pasaport Vermiyor

Rusya'nın güneyindeki Ahıska Türkleri ana sorunun vatandaşlık sorunu olduğu bildirildi.

Moskova’daki Helsinki Grubu ve Sova bilgi-analitik merkezi konu ile ilgili 'Hukuksuz hayat: 2015 yılında Rusya'nın güneyindeki Ahıska Türklerinin durumu' adında bir rapor yayınladı.

Hazırlanan raporda, Rusya'nın güney bölgelerinde yaşayan Ahıska Türklerinin ana sorunu olarak onlara Rusya vatandaşlığının verilmemesi olduğu belirtildi.

Helsinki Grubu koordinatörü Vadim Karastelev, Kafkas Uzel ajansına yaptığı açıklamada, bu rapor sonuçlarının Rusya'nın güney bölgelerinde 2015 yıl Nisan ve Ağustos ayları döneminde yapılan araştırmaların sonucu olduğunu söyledi.
Karastelev, "Federal düzeyde yetkililerin Rusya'da Ahıska Türklerinin böyle sorunlarının olmadığını iddia etmelerine rağmen gerçekler farklıdır" dedi.

Karastelyov, raporun hazırlanmasın ana amacının Rusya Federasyonu'nun Güney ve Kuzey Kafkasya Federal Bölgelerinde yaşayan Ahıska Türklerinin yaşamı hakkında kapsamlı bilgi edinmek olduğunu söyledi.

Alınan sonuçlara göre, Sovyetler Birliği'nin çöküşünün üzerinden neredeyse çeyrek yüzyıl geçmesine rağmen şu anda bazı Ahıska Türklerinin ellerinde onların kimliklerini gösteren tek belge eski Sovyet pasaportları.

Karastelev, "Bu insanlar yeryüzünde yok olan bir devletin vatandaşlığını taşıyorlar. Onların Rusya vatandaşları olamamasının ana nedeni ise bu ülkedeki bürokratik keyfilik ve yolsuzluklardır” dedi.

Raporda, "Onlar yasal olarak çalışamıyor, ev, arsa satın alamıyor, yasal evlilik yapamıyor, tıbbi ve emeklilik yardımı alamıyorlar. 14 yaşından büyük çocuklar ise lise, kolej ve üniversitelerde eğitim göremiyorlar” denildi.

Hukuksuz Hayat: 2015 yılında Rusya'nın güneyindeki Ahıska Türklerin durumu raporuna göre, Rusya'nın güneyinde yaşayan Ahıska Türkleri, tüm haklarından mahrum olarak, Rus vatandaşlığı olmadan büyük sorunlarla karşı karşıya kalarak hayat mücadelesi veriyor. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.