Öne Çıkanlar rusya ahmet davutoğlu haber Robert Hockett İGA

Rusya'nın Suriye'ye girmesinin perde arkası
Diplomasi programına katılan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İlnur Çevik, Rusya'nın Suriye'den çekilmesinin perde arkasını anlattı. Çevik, "Rusya 6 ay önce Suriye'ye müdahalede bulunduğu zaman Esed'in işi bitmiş durumdaydı. O süreçte Esed, tamamen İran'a teslim olmuştu fakat Rusya Suriye'ye girdiğinde İran'a karşı bir denge unsuru olmayı başarmıştı" dedi.

"ESED BİTMİŞ DURUMDAYDI"

Çevik şunları söyledi:

"Rusya, 6 ay önce burada bir müdahalede bulunduğu zaman Esed silinmek üzereydi. İşi bitmişti ve daha enteresanı Esed tamamen İran'a teslim olmuştu. Şam'da İran'ın bir tahakkümü görülüyordu, Rusya buna son verdi.

Hatta şöyle bir iddia var; Esed, Rusya'yı onun için çağırdı. İran'ın bu avantajlı durumunu biraz daha dengelemek için. Rusya oraya girdiği zaman Esed bitiyordu, Rusya dedi ki; Esed biterse benim de işim bitiyor. Benim orada iki tane üstüm var, bir deniz üstü bir hava üstü, biz burada tutunamayız. Onun için de Esed'i ayakta tutalım, en azından görüşmeler kitlenme noktasına gelmişti bundan önce ama Esed kaybetmeye başladığı zaman muhalif güçlerin güçlendiğini görüyoruz ve orada bir görüşme de yapılsa muhalif güçlerin ve diğer kesimlerin üstünlüğü ortaya çıkacaktı. İşte bunu Rusya istemedi ve dengelemeye çalıştı. Putin, ne zaman bir denge sağlandıysa ve Cenevre görüşmelerine herkes diyordu ki; Esed iyice oralara hakim olmuş olarak gidecekti. Halbuki bir gerçek var; Esed ancak ülkenin üçte birinde belli bir hakimiyetten söz edebiliyor, geri kalanı DAEŞ'in elinde. Ruslar oraya ilk girdiği zaman şu iddiayla geldiler; 'Biz DAEŞ'i bitireceğiz.' Ruslar ayrılıyor ve DAEŞ orada duruyor, Amerikalılar bombalıyor DAEŞ orada duruyor, yedi düvel bombalıyor yine DAEŞ orada duruyor. Demek ki kimse çok başarılı değil DAEŞ'e karşı."

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.