Öne Çıkanlar rusya Aykurt Nuhoğlu fenerbahçe astana stoilov Bayern Münih fenerbahçe bursaspor

Trump'tan Castro yorumu: Zalimdi

Küba'nın eski lideri 90 yaşındaki Fidel Castro, dün hayatını kaybetti.

ZALİM BİR DİKTATÖRDÜ

ABD'nin 45. başkanı seçilen Donald Trump, 'Fidel Castro öldü' şeklindeki tek cümlelik tweetinin ardından Castro'ya "Zalim bir diktatördü" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Castro'nun yarattığı trajediler, ölümler ve acılar tabi ki geri alınamaz ancak bizim yönetimimiz Küba halkının hak ettiği refah dolu hayatı yaşamasını sağlamak için elinden geleni yapacaktır. Küba halkının bundan sonra hakettiği özgür bir geleceğe adım atmasını umuyorum.

KÜBA HALKI DÖNEMEÇTE

Küba hala totaliter rejimle yönetilen bir ülke olmasına rağmen bugün, çok uzun süredir devam eden korkulardan uzaklaşmak için önemli bir dönemeçteler. Uzun süredir hak ettikleri özgür hayatı yaşayacakları günlere doğru bir dönemeç"

İLK MESAJI BU OLMUŞTU

ABD'nin 45. başkanı seçilen Donald Trump, Castro'nun ölüm haberinden saatler sonra "Castro öldü" demekle yetinen bir tweet atmıştı.



FİDEL CASTRO KİMDİR?

Fidel Castro 13 Ağustos 1926 yılında Küba'nın Mayari şehrinde doğdu. Aşçı bir annenin çocuğu olan Castro, Hristiyan Katolik okulunda eğitim gördü. 1945 yılında Havana Üniversitesi'ne girdi. Burada hukuk eğitimi aldı. Bu sırada iktidarda bulunan Flugencio Batista ülkeyi sıkı yönetimle idare etmekteydi. Fidel Castro mevcut hükümeti devirmek için yaklaşık 200 kişilik bir gerilla grubu oluşturdu. 



1957 yılında Santiage De Cuba'daki Moncada askeri kışlasına saldırarak çok sayıda silah ve mühimmatı ele geçirdi. Fakat gönderilen destek kuvvetleriyle Castro'nun grubundakilerin tamamına yakını öldürüldü. Fidel Castro bu çarpışmada esir düştü. 15 yıllık bir hapis cezasına çarptırılarak hapishaneye götürüldü. Ancak 1 yılın ardından General Batista tarafından ilan edilen genel bir af ile serbest kaldı. Castro devrim fikirlerinden vazgeçmeyerek Meksika'ya gitti.

Burada yeniden kendine bir örgüt kurdu. Aynı zamanda büyük devrimcilerden biri olan Che Guevera ile tanışarak yakın bir dostluk kurdu. Zamanla halkında büyük desteğini kazanan Castro, 1 Ocak 1959 yılında Flugencio Batista rejimini devirdi. Kendisini yeni Küba ülkesinin lideri ilan etti. İlk işi toprak reformu yapmak oldu. Bu karar özellikle ABD tarafından büyük tepkiyle karşılandı. 31 Ocak 1961 yılında Amerika Birleşik Devletleri Küba'ya amborgo koydu. Ticaretinin büyük bir kısmını şeker ticaretinden kazanan bu ülke ürünlerini dönemin bir diğer önemli aktörü Sovyetler Birliği'ne satmaya başladı.

Bunun üzerine ABD, Castro'yu iktidardan indirmek için Küba'yı deniz ablukasına alarak Domuzlar Körfezi Çıkarması'nı başlattı. Bu olay Amerika ve Sovyet Rusya arasında neredeyse bir nükleer savaşa sebep oluyordu. 



Gerilim ablukanın kaldırılmasıyla son buldu. Fakat CIA tarafından Fidel Castro'ya yönelik yüzlerce suikast girişiminde bulunuldu. Ancak hepsinde de başarısız olundu. Fidel Castro Küba'yı yarım asır boyunca yönettti. Sağlık sorunlarının artmasının ardından, görevi 2008 yılında en çok güvendiği isme, kardeşi Raul Castro'ya devretti.



Rasul Castro 50 yıl sonra Amerika Birleşik Devletleri ile diplomatik ilişkileri başlatan isim oldu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.