Öne Çıkanlar rusya haber abd terörist başı EKREM İNCEL

Türk askeri ve Işid karşı karşıya mı geldi?
IRAK Başika'da IŞİD, sünni güçlere ait bir karargaha saldırdı. Son dakika haberine göre, saldırıda en az 2 kişi öldü, 6 kişi yaralandı.

Bölgedeki kaynaklardan saldırının 15.30'da gerçekleştiği bilgisi geldi. Saldırganların 50-60 havan topuyla bölgeyi ateş altına aldığı ve saldırıda 1 Türk askeri ağır, 4 Türk askeri de hafif yaralandı. 

IŞİD'İN BAŞİKA SALDIRISINDA SON DURUM NE?

TRT Haber'e göre IŞİD saldırısına müdahale eden Türk askerlerden 4'ü hafif yaralandı, yaralı askerler bölgeden tahliye edildi.

Yetkililer, saldırıya hedef olan karargahın Türk askerlerinin IŞİD'e karşı Irak güçlerine eğitim verdiği kamp olup olmadığı yönünde herhangi bir bilgi vermedi.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), iki yılı aşkın süredir Musul’un 32 kilometre kuzeyindeki Başika’da peşmerge güçleri ve diğer IŞİD karşıtı grupları eğitiyordu. Bu komando birliği ve tank gücünde ay başında yapılan nöbet değişimi, Ankara ile Bağdat arasında diplomatik kriz yaratmıştı.

MUSUL NEDEN ÖNEMLİ? BAŞİKA'DA NELER OLUYOR?

IŞİD'in 2014 yılının Haziran ayında Musul'u kontrolü altına almasıyla dünya ve Türkiye için Musul oldukça önemli hale geldi.

IŞİD terörü Suriye'ye sıçramadan önce Irak'ta, El Kaide'nin bir uzantısı olarak doğmuştu. Irak'ın kuzeyindeki Musul, bu ülkenin Suriye bağlantısı için stratejik bir öneme sahip.

Musul'un IŞİD'den temizlenmesi halinde hem terör örgütünün imajına, hem de Suriye ve Irak'ı bağlayan lojistik ağına darbe vurulacak.
Bu yüzden aralarında Türkiye'nin de olduğu Uluslararası Koalisyon güçleri Musul'u IŞİD'den temizleme planını şekillendirmeye başladılar. Plan kapsamında Irak Ordusu ve peşmerge ABD desteğiyle eğitiliyordu. Bölgede 2 yılı aşkın süredir peşmergenin eğitimi için de bir Türk birliği bulunuyordu.

IŞİD, İSMİNİ "DUA" OLARAK DEĞİŞTİRDİ

Musul'un 20 km. kuzeydoğusunda bulunan ve tarihi bir Asur yerleşimi olan Başika'nın ismi, Aramice'de "Bet" (Ev) ve "Aşika" (Aşıklar) sözcüklerinden türetilmiş ve "Aşıklar Evi" anlamına geliyor. Zeytin ağaçlarıyla ünlü yerleşimde, Yezidilerin ve Şabakların yanısıra Süryaniler ve Müslüman Araplar da yaşıyor.
IŞİD bu yerleşimi Haziran 2014'te ele geçirdikten sonra ismini "Dua" olarak değiştirmişti. Dua Halil Esvad, 2007'de Başika'nın kasaba meydanında, bir iddiaya göre İslam'a geçtiği için kalabalıkça recmedilerek öldürülen bir Yezidi genç kızın adıydı. Recmi gösteren video internette yayılmış ve uluslararası kamuoyunun da tepkisini çekmişti. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.