Öne Çıkanlar türkiye suriye putin erdoğan son dakika

AB'yi sarsan gelişme sonrası İstanbul'a para yağacak!

London School of Economics'in Finansal Piyasalar Grubu Direktörü Djankov, Brexit nedeniyle Londra’dan ayrılacak bazı finans şirketlerinin İstanbul’a yöneleceğini belirtti.

London School of Economics'in Finansal Piyasalar Grubu Direktörü ve eski Bulgaristan Başbakan Yardımcısı Simeon Djankov, Brexit nedeniyle Londra’dan ayrılacak bazı finans şirketlerinin İstanbul’a yöneleceğini belirterek, “Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Doğu Avrupa’yla yapılan işlemler için İstanbul’un mevcut finansal altyapısıyla bir numaralı aday olduğunu düşünüyorum.” dedi.

Bulgaristan’ın eski Başbakan Yardımcısı Djankov, Washington’da AA muhabirinin Brexit’e ilişkin sorularını yanıtladı.

Şu an London School of Economics’in Finansal Piyasalar Grup Direktörlüğünü yürüten Djankov, Birleşik Krallık hükümetinin Avrupa Birliğinden (AB) çıkış sürecini yarın resmen başlatacağını anımsatırken, tarihi ayrılığın ilk etkilerinin Avrupa’nın finans merkezi Londra’yı vuracağını dile getirdi.

Londra’nın toplamda 20 milyar sterlinlik gelir ve 83 bin kişilik istihdam kaybına uğrayabileceğini kaydeden Djankov, “Brexit süreciyle Londra, toplam gelirlerinin yüzde 15 ila 18’ini hem Avrupa hem Avrupa dışı şehirler karşısında kaybedecek. Ayrıca, Londra'daki istihdam olanakları yüzde 10 azalacak.” değerlendirmesini yaptı.

Djankov, HSBC, UBS, Goldman Sachs gibi bazı büyük bankaların Londra’daki operasyonlarının bir kısmını diğer finans merkezlerine kaydırma kararı aldıklarına işaret ederken, özellikle küçük ve orta ölçekli yabancı bankaların merkezlerini tamamen Londra dışına taşıyabileceklerini anlattı.

"İstanbul mevcut finans altyapısıyla bir numaralı aday"

Brexit’ten ötürü Londra’yla kısmen ya da tamamen vedalaşacak olan finans kuruluşlarının operasyonlarını sadece Frankfurt ve Paris gibi Avrupa şehirlerine taşımayacağını vurgulayan Djankov, sözlerine şöyle devam etti:

“Londra’daki finans faaliyetlerinin yaklaşık üçte birinin hem Avrupa ve hem Avrupa dışı şehirlere kayacağını tahmin ediyorum. Daha küresel ölçekli operasyonlar New York’a gidecek. Asya’yla faaliyetlerin bir bölümü Singapur’a kayacak. Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Doğu Avrupa’yla yapılan işlemler için İstanbul’un mevcut finansal altyapısıyla bir numaralı aday olduğunu düşünüyorum.”

"İngiltere'nin AB'yle ticareti düşecek"

Simeon Djankov, İngiltere'de Theresa May hükümetinin ticaret konusunda da oldukça proaktif davrandığına dikkati çekti.

İngiltere’nin Avrupa harici gelişen ülkelerle ticareti artıracak adımlarının Brexit’i resmen başlatacak 50. maddenin yürürlüğe girmesinden çok daha önce atıldığını anımsatan Djankov, “İngiltere’nin AB’yle ticaretinin düşmesini ancak dünyanın geri kalanıyla ticaretinin artmasını bekliyoruz. Fakat asıl merak edilen net etkinin genel olarak başarılı olduklarını söyleyebilecekleri kadar pozitif olup olmayacağı…Ben Brexit’in İngiltere'ye ticaret konusundaki etkisinin tam olarak hükümetin Türk, Amerikalı ve Çinli ihracatçıların ürünlerini ülkeye getirmeleri için iyi teşvikler yaratma çabasından ötürü olumlu olabileceğine inanıyorum” değerlendirmesini yaptı.

Djankov, ekonomistlerin İngiliz ekonomisinin son dönemde yavaşlamak yerine hızlanmasından ötürü kısmen şaşırdığını belirtirken, olumlu etkinin kısa vadeli olduğunu savundu.

“Bir ekonomide yeni politikaların uygulanmaya başlandığı ilk haftalar ve aylarda hızlanma yaşanması aslında gayet doğal ancak ben bunun uzun vadeli olacağını sanmıyorum. Uzun vadede İngiliz ekonomisi Brexit’ten ötürü zarar görecek” diyen Djankov, İngilizlerin olumsuz etkileri 2-3 yıl içerisinde hissetmeye başlayacağını ifade etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.