Öne Çıkanlar son dakika PKK rusya haber terör

1.3 milyar $’lık yarış

Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nde bulunan ve 1000 MW kapasite tahsisli ‘Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı’ (YEKA) ihalesi için 4 grup başvurdu. Uluslararası şirketlerin büyük ilgi gösterdiği projede yaklaşık 1.3 milyar dolar yatırım yapılacak.

Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ihalesi için Limak - Cmec - Hareon solar ortak girişim grubu (OGG), Kalyoncu ve Hanwha grubu, Çalık Enerji ve Solargiga OGG ile AKC OGG başvurdu.

Yarışma, teknik ve mali açıdan talep edilen yeterlikleri sağlayan firmaların katılımı ile 20 Mart 2017 tarihinde alım garantisi olan elektrik fiyatı üzerinden açık eksiltme yöntemi ile yapılacak. Açık eksiltme ile minimum 500 MW/yıl fotovoltaik modül üretim kapasitesine sahip fabrika kurulumunu gerçekleştirmek ve 10 yıl boyunca da Ar-Ge yapmak şartı ile Karapınar YEKA’da 1000 MW’lık bağlantı kapasitesi tahsisi yapılacak. Sözleşme imzalanmasını takip eden 21 ayda kurulacak olan fabrikada üretilecek olan fotovoltaik modüller sahada kullanılacak. Sözleşme kapsamında yaklaşık 1.3 milyar dolar yatırım yapılacak.

Dev yatırım gelecek

Karapınar YEKA-1 GES yarışması; enerji sektöründe yerlileştirme şartına ve YEKA bazlı fiyat belirlenmesi esasına dayalı ilk uygulama olarak, önümüzdeki yıllarda yenilenebilir elektrik üretiminin ve ekipman üretiminin artırılması, teknoloji transferi yapılması ve dışa bağımlılığının azaltılmasına önemli katkılar sağlayacak. 1.3 milyar dolarlık yatırım, Türk ekonomisi ve enerji sektörüne olan güvenin göstergesi olarak görülüyor. Dünyada önemli enerji firmaları bu denli stratejik bir projeye girmek isteyerek Türkiye’nin bu stratejisinin doğru, sürdürebilir ve hedef odaklı olduğunu tasdik etti. Türkiye iç pazar avatajı ve bölgesel pazar avantajı yenilenebilir teknoloji alanında büyük oyuncu olarak kabul edilen firmaların, küresel rekabette öne çıkmaları için de bir fırsat oluşturdu. Türkiye pazarının ne denli önemli olduğu ortaya çıktı. Türkiye bu strateji ile bölgede teknoloji üretim merkezi haline gelmek için önemli bir adım atıyor. Yerli-yabancı teknoloji tedarikçisi ortaklığı ile teknoloji transferi sağlanacak, bu teknolojilerin gelişimi noktasında 10 yıl Ar-Ge yapılacak.

‘Üretim merkezi olma hedefinde çok önemli’

Türk sanayisinin ve mühendislerinin bu alanda tecrübe sahibi olup, küresel ve bölgesel rekabete girmelerinin önü açılacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da projenin pazar avantajına ve Türkiye’yi üretim merkezi yapma hedefine dikkat çekti. Sadece fabrika ile üretim değil, çok sayıda yan sanayide, yedek parçada özellikle organize sanayi bölgeleri için yeni iş kolları gelişecek, sanayiye/KOBİ’lere adeta doping olacak. Projedeki yerlilik oranı, teknoloji transferi Türkiye’nin üretim merkezi haline gelmesi için önemli. Tüm parça üretimlerinde ilk yıl yüzde 60, ikinci yıl 70 yerlilik oranı zorunlu. Bu sadece montaj değil tüm parça üretimlerinde geçerli. Projede ayrıca yüzde 80 yerli mühendis zorunluluğu ve 10 yıl Ar-Ge şartı da var.

Milliyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.