Öne Çıkanlar son dakika PKK rusya haber terör

ABD'den IŞİD'e karşı teknolojik destek
ABD yönetimi, Suriye sınırını kapatma çalışmaları konusunda yardım etmek üzere Türkiye’ye ilk kez sınırda kullanılabilecek teknoloji sağlayacak.

Washington ve Ankara aylardır, sınırda IŞİD’in erişiminin bulunduğu son bölge olan 98 kilometrelik alanı, IŞİD’in erişimine kapatmanın yollarını görüşüyordu. Örgütün kaçakçılık ve yabancı militanların geçişi için kullandığı bu alanın kapatılması, IŞİD’in zayıflaması adına büyük önem taşıyor.

İç Güvenlik Bakanı geliyor

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, bu konuyu da ele almak üzere Türkiye’ye yapacağı ziyarette Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşecek. Biden’ın İstanbul ziyareti, ABD'nin Türkiye’ye yaptığı bir dizi üst düzey ziyaretin ardından geldi. Gelecek ay ise ABD’nin İç Güvenlik Bakanı Jeh Johnson beraberindeki heyetle Türkiye’yi ziyaret edecek.

‘Ev yapımı bomba’

Reuters haber ajansının üst düzey ABD’li yetkililere dayandırdığı haberine göre Bakan Johnson, Türk hükümetine “spesifik sınır kontrolü teknolojileri barındıran bir menü” sunacak. ABD’nin sunacağı menünün içinde aerostat izleme balonları ve tünel tespit eden teknolojilerin bulunması bekleniyor. Aynı zamanda ABD’nin ev yapımı patlayıcılarda kullanılan materyallerin tespitine ilişkin metodları Türkiye ile paylaşması bekleniyor.

Diplomatik müzakereleri açıklama konusunda yetkisi bulunmadığı için adının yazılmaması şartıyla bilgi veren ABD’li bir yetkili, “(Türklerin) attıkları adımlar konusunda, gördüğümüz şeyleri beğendik ve vidaları biraz daha sıkmaları için onlarla birlikte çalışmak istiyoruz” dedi. Ankara, sınıra asker sevkiyatını artırmış, sınıra duvar örme ve hendek kazma çalışmaları başlatılmıştı.

PKK hayati tehlike

Reuters’a göre, ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford’un iki hafta önce Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyarette Türk hükümeti Washington'dan sınırın Suriye tarafını güvenlik altına almak üzere Sünni Araplardan oluşan bir grubu eğitmesini istedi. Returs'a konuşan ABD’li yetkililer, Washington’ın, destek konusunda söz vermeden önce bu gruplar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmayı istediğini söyledi.

Reuters, ABD ve Türkiye arasında sınır konusundaki tartışmaların ‘yarışan öncelikler’ nedeniyle karmaşıklaştığını, Türkiye’nin IŞİD’den ziyade PKK'ya odaklandığını aktardı. Konuyla ilgili yorum yapan ABD’li bir yetkili, “IŞİD’in öncelikler listesindeki sırasını yükseltmeye çalışabiliriz ama biri, bir şeyi varlığına yönelik tehdit olarak gördüğünde bu konuda tartışmak oldukça zor” dedi.ABD’li yetkili, Ankara’nın, Washington’ın Türkiye’den ne istediğine dair spesifik olmadığı konusunda şikayet ettiğini; İç Güvenlik Bakanı Johnson’ın ziyaretinin amacının da bu şikayetlere yanıt vermek olduğunu söyledi.

Üst düzey yetkili, “Bir liste hazırladık, daha ziyade spesifik bir liste… Sorun konusunda (Türklerin) görüşüne, nelerin yapılabilir olduğuna ve Türklerin ne yapabileceklerini düşündüklerine bakarak bu listeyi fili-treden geçireceğiz” dedi. Yetkili, Türkiye ile sınırı kapatma üzerine yapılan görüşmelerin Paris'e 130 kişinin öldüğü saldırıların ardından aciliyet kazandığını belirtti. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.