Öne Çıkanlar forum nani bebek samsun haberleri yusuf halaçoğlu

Alo Fetva'ya soruldu: Gök taşına zekat düşer mi?
Bingöl'de köylülerin gök taşı satışından elde ettiği yüksek miktardaki gelirden sonra Alo Fetva Hattı'na "Gök taşı satışından elde edilen gelirden zekat verilir mi" sorusu yöneltildi.

Bingöl'ün Sarıçiçek Köyü'ne düşen gök taşının satışından vergi alınıp alınmayacağına yönelik tartışmaların ardından, şimdi de elde edilen gelirden zekat verilip verilmeyeceği sorusu gündeme geldi. Bazı vatandaşlar, soruya cevap bulmak için Alo Fetva Hattı'na danıştı.
Sarıçiçek'e düşen gök taşının satışından vergi alınıp alınmayacağı tartışması, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in 19 Kasım 2015'te Twitter hesabından paylaştığı, "Göktaşı satışına vergi tartışması. Bingöl Sarıçiçek Köyü'nde gök taşları satışı vergiye tabi mi? Ne düşünüyorsunuz?" şeklindeki anket sorusuyla başlamıştı. Şimşek, takipçilerinin büyük bölümünden, gök taşı satışından vergi alınmaması gerektiği yönünde cevaplar almış, bunun üzerine "Bingöllülerin gök taşı satışına vergi yok" açıklaması yapmıştı.

Satışların vergiden muaf olduğunu öğrenen vatandaşlardan bazıları, dini açıdan bir yükümlülükleri olup olmadığını sorgulamaya başladı. Bölgedeki imamlara ve ilahiyat fakültesi hocalarına "Gök taşından elde edilen gelir için zekat vermemiz gerekir mi?" soruları yöneltilmeye başlandı.

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı Alo Fetva (190) hattına da konuyla ilgili sorular geldiği bilgisine ulaşıldı. Sorulara verilen cevapta helal kazanç üzerinden zekat verilmesi gerektiği hatırlatılarak, üzerinden 1 yıl geçtikten sonra, elde edilen gelirden 40'ta 1 oranında zekat verilmesi tavsiye ediliyor.

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. İhsan Çapcıoğlu, kendisine de bu tür sorular sorulduğunu ve cevaben, elde edilen helal kazancın üzerinden, 1 yıl sonra belirlenmiş oranlarda zekat verilebileceğini söylediğini anlattı.

Bingöl'ün gündemi gök taşı
Bingöl'de son dönemde gündemi daha çok gök taşı, uzay ve NASA gibi konu başlıkları işgal ediyor. Evlilik hazırlığı yapan gençlerin birbirlerine "tek taş' istemem, gök taşı olsun" şeklinde takıldığı belirtiliyor.

Rekabet kızışıyor
Gök taşı arayanlara Suriyeli sığınmacılar, Polonyalı koleksiyoncular, Amerikalı bilim adamları, Alman ve Rus vatandaşları da katıldı. Yurt içi ve yurt dışından Bingöl'e gelen yüzlerce kişi, gece gündüz gök taşı aramaya devam ediyor. Gündüz arama yapmanın zor olduğunu keşfedenler, gece el fenerleriyle arama-tarama işlemini sürdürüyor.

Yöre sakinleri ve köy muhtarından edinilen bilgilere göre, bugüne kadar 7-10 kilogram civarında gök taşı satıldı. Halen köylülerde 20-30 kilogram kadar daha gök taşı olduğu tahmin ediliyor. Gök taşının gram fiyatının 20 - 50 dolar arasında değiştiği belirtiliyor.

Suriyeliler de Bingöl\'de göktaşı avına çıktı

Gök taşı ya da meteor nedir ve ne işe yarar
Bilim insanları ve bilimsel yayınlar gök taşını, uzaydan dünya atmosferine giren maddeler olarak tanımlıyor. Dünya atmosferine yılda yaklaşık 3-4 bin gök taşının girdiğini aktaran kaynaklar, bunların binlercesinden sadece 500 kadarının yere ulaştığını belirtiyor. Gök taşları, kimyasal ve petrografif özelliklerine göre sınıflandırılıyor. Kimyasal bileşimlerine göre gök taşları, taşsı, demirli ve taşsı-demirli olmak üzere üç gruba ayrılıyor.

Taşsı gök taşları demir, silisyum, karbon, magnezyum, alüminyum ve oksijenden oluşuyor. Demirli gök taşlarının içinde nikel, galyum, germanyum ve iridyum bulunuyor. Taşsı demirli, gök taşları ise olivin ile çeşitli metaller içeriyor.

Taşların günlük hayatta kullanım alanı yok denecek kadar az olduğundan, alıcılar genelde koleksiyoncu ve uzay bilimci araştırmacılardan oluşuyor. Gök taşları bazen müzeler için de satın alınabiliyor. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.