Öne Çıkanlar türkiye ışid IŞİD kara operasyonu yunus mallı türkiye ahmet davutoğlu

Atatürk 10 Kasım saat 9:05'te mi öldü? Mustafa Kemal'in cenaze namazı kılındı mı?
Mustafa Kemal Atatürk bundan tam 77 yıl önce 10 Kasım 1938 günü öldü. Peki Mustafa Kemal saat 9:05’de mi hayatını kaybetti? Atatürk'ün cenaze namazı kılındı mı? Kılındıysa nasıl kılındı? Tüm ayrıntılar haberimizde..

Siroz hastalığına yakalanan Mustafa Kemal’in ciğerleri iflas etmişti. Yurtdışından gelen doktorlar da hastalığa çare bulamadı.Vücudundan litrelerce su çıkartılan Mustafa Kemal 10 Kasım günü hayatını kaybetti.

Ancak Atatürk’ün ölüm saatiyle ilgili farklı iddialar var. Resmi tarih Mustafa Kemal’in 9'u beş geçe vefat ettiğini söylüyor ama Kadir Mısıroğlu’nun iddiaları o yönde değil.

Mısıroğlu Mustafa Kemal’in doktorlarına dayandırdığı bilgilere göre sancısı tavan yapan Atatürk yanındaki doktorlara  “acımı niye dindiremiyorsunuz” diyerek tepki göstermeye başladı ve küfür etti. Doktorlar bu yüzden 10 Kasım gecesi nöbet tutmadı.

10 Kasım sabahı saat 9:30 sularında Atatürk’ün odasına geldiler. Doktorlar Atatürk’ü yatağında ölü halde buldu. Mustafa Kemal gece saatlerinde hayatını kaybetmişti ancak doktorlar nöbet tutmadıkları anlaşılmasın diye Atatürk’ün  sabah saatlerinde öldüğünü duyurdu. Hatta 9’da başlayan mesaiye uygun olsun diye Mustafa Kemal’in saat 9:05’te öldüğünü söylediler. Saati de yarım saat geriye alıp durdurdular.

MUSTAFA KEMAL’İN CENAZE NAMAZI KILINDI MI?

Mustafa Kemal’in cenaze namazının kılındığına dair bir tek yazılı kaynak var. O da Fahrettin Altay’ın “10 yıl savaş ve sonrası”isimli eseridir.

Atatürk’ün kız kardeşi Makbule Atadan “kardeşim Müslümandı, neden hristiyan usulü katafalka koydunuz, neden cenaze namazını kılmıyorsunuz” diye bağırıp tepki göstermeye başladı.

Fahrettin Altay’ın aktardığını göre Makbule Atadan’ı yatıştırmak için Şerafettin Yaltkaya imam oldu ve cenaze namazını kıldırdı.

Tarihçi Kadir Mısıroğlu ise cenaze namazında safta yer alan bir subay olan Cevat Salim Paşa’yı 1975 yılında Erenköy'deki evinde dinlediğini belirtti. Salim Paşa’nın aktardığına göre sonradan Diyanet İşleri reisi olan Yaltkaya Türkçe kamet getirdikten sonra namazın içindeki tekbirleri de Türkçeleştirdi. “Tanrı uludur” diyerek namaza durdu.

Namazın ardından Cevat Salim Paşa Şerafettin Yaltkaya’nın yanına gelerek namazın içindeki tekbirleri neden Türkçeleştirdiğini sordu. Yaltkaya ise abdestinin bile olmadığını namazı Makbule Atadan’ı yatıştırmak için kıldırdığını söyledi.

komplohaber

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.