Öne Çıkanlar türkiye suriye putin son dakika erdoğan

Bakan Işık'tan çok önemli siber saldırı uyarısı!

Yurt Dışındaki Türk Bilim İnsanları 3. Kurultayı'na katılan Işık, konuşması öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Işık, "Siber saldırılar gündemde, buna dair gelen bilgiler nelerdir? Tarihin en büyük saldırısı olduğu söyleniyor? Bugün hangi kurumlar etkilendi? Zarar belli mi?" şeklindeki soruya karşılık, "Bugün bize ulaşan bilgi, bazı kamu kurumlarından atılmış gibi gösterilen maillerde bir word dosyasının olması ve bu dosyayı açanların belki bilgisayarı bir zombi haline getiren, belki sistemi kilitleyen bir virüsle karşılaşma ihtimali olduğu yönünde" diye konuştu.

Vatandaşlardan kamu kurumu bile olsa bilmedikleri adreslerden gelen maillerdeki word dosyalarını açmamaları veya dikkatli açmalarını isteyen Işık, şunları kaydetti: "Şu anda tabii 14 Aralık'ta başlayan, trafiğin artırılarak, yoğunlaştırılarak, Türkiye'de İnternet'i yavaşlatmaya, İnternet'e girişi engellemeye ve sistemi çökertmeye yönelik bir saldırı bu. Bu saldırıyla ilgili gereken tedbirler alındı. Bu saldırının etkilerini minimize etmek için yapılan çalışmalar sonucunda işler büyük oranda normale döndü. Ama her gün yeni bir formda yeni bir şekilde başka saldırılar olabiliyor."

- "Alınan tedbirler sonuç vermeye başladı"

Işık, saldırıların ne kadar etkisi olduğuna yönelik bir soru üzerine, bir kalıcı hasar verip vermediğini tespit etmek için zamana ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Şu anda teknik olarak Siber Güvenlik Enstitüsü ile TÜBİTAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezinin (ULAKBİM) yoğun şekilde çalıştığını vurgulayan Işık, ancak kalıcı hasar olup olmadığı noktasında henüz bir şey söylemelerinin mümkün olmadığını anlattı.

Işık, "Ancak bu saldırıların özellikle trafiği çok yoğunlaştırarak yapıldığı için yükün dağıtılması, servis sağlayıcıların çeşitlendirilmesi ve artırılmasında alınan tedbirler şu anda sonuç vermeye başladı" ifadelerini de kullandı. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.