Öne Çıkanlar türkiye suriye putin erdoğan son dakika

Barzani ailesinde referandum çatlağı

Bağımsızlık referandumu kararıyla bölgede yeni bir çatışmanın fitilini ateşleyen Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) lideri Mesud Barzani, aile içerisinde de gerilime neden oldu. Mesud Barzani’nin yeğeni olan IKBY Başbakanı ve KDP Başkan Yardımcısı Neçirvan Barzani’nin yatırımlarını kötü etkileyeceği için referanduma zoraki destek verdiği öğrenildi. Referandum sürecini sahiplenen IKBY İstihbarat ve Güvenlik Şefi Mesrur’un ise süreci kullanarak babasının koltuğunu bırakmasının ardından oluşacak boşluğu doldurmak istediği ortaya çıktı.

NEÇİRVAN MUTSUZ

Star’a konuşan Dunham Üniversitesi’nden araştırmacı yazar Dâna Nawzar Jaf, Türkiye ve Batı’yı destekleyen Neçirvan ile güvenlikçi politikalardan yana Mesrur arasındaki çatışmanın bağımsızlık referandumunda da kendini gösterdiğini söyledi. İktidar partisi olan KDP içerisinde referandum sürecini örgütleyenin Mesrur ve ekibi olduğunu vurgulayan Jaf, “Diplomasiden çok, Peşmergeyi güçlendirmeyi ve bölgesini korumayı düşünen Mesrur Barzani babasının yerini almak istiyor” dedi. İsminin gizli tutulmasını isteyen Erbil’den bir Kürt gazeteci de söz konusu iddiayı doğrulayarak, “Türkiye ile IKBY arasındaki inşaat ve enerji anlaşmalarının mimarı olan Neçirvan, bağımsızlık süreciyle tüm yatırımlarının çöpe atılmasından oldukça rahatsız” ifadelerini kullandı. Neçirvan’ın 3 gün öncesine kadar kamuoyunda referanduma dair konuşmadığına dikkat çeken Jaf da ‘asıl çatışmanın Mesud Barzani’nin başkanlıktan çekilmesinden sonra yaşanacağı’ değerlendirmesinde bulundu. Jaf, “Mesrur babasının yerine geçmek istiyor, Neçirvan ise bu görevi kendisinin hak ettiğini düşünüyor. Baba Barzani de referandumu koltuğu oğluna bırakmak için bir fırsat olarak görüyor” diye konuştu. 

OĞLUNA BIRAKACAK

Erbilli gazeteci de Mesud’un oğlunu doğal varisi olarak gördüğünü ve olası bir ‘evet’ zaferinin Mesrur için meşruiyet sağlayacağını belirtti. Mesrur’un bir milliyetçi, Neçirvan’ın ise ekonomik gelişme odaklı olduğunun altını çizen gazeteci, “Referandum iptal olursa Mesrur’un tüm hayalleri çöker” dedi.

Yerel seçimlerden kalan anlaşmazlık

Referandum süreci üzerinden Mesrur ile Neçirvan arasında baş gösteren çatışma bölge siyaseti için ilk değil. Rudaw medya grubunu kuran Neçirvan ile Bas gazetesinin destekçisi Mesrur arasında en önemli politik kamplaşma 2014 yılındaki yerel seçimlerde yaşanmıştı. Duhok’ta KDP’yi iki ayrı kampa ayıran çatışma, Erbil’deki vali seçimlerinde de kendisini göstermişti. Neçirvan’ın desteklediği Nevzad Hadi’nin karşısına Mesrur, Piştivan Sadık’ı çıkartmıştı. Neçirvan’a yakın medya kanallarında çıkan haberlerin ardından Sadık istifa ederek yarıştan çekilmişti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.