Öne Çıkanlar rusya haber abd ışid uçak

Bayrak yarışı!

Suriye’de PYD işgalindeki alanın güneyinde Rus jetlerinin desteğiyle ilerleyen katil Esed rejimi ABD’yi telaşlandırdı. Petrol bakımından zengin bölgede çıkar çatışması devam ediyor.

Suriye’nin Rakka kentini terör örgütü DEAŞ’tan temizlemek adına gerçekleştirilen operasyona bir başka terör örgütü PKK/PYD ile devam eden Pentagon, Esed rejiminin Deyr ez-Zor’a doğru yönelmesiyle yeni harekat için düğmeye bastı. Son haftalarda Rakka’nın güneyinde terör örgütü PYD işgalindeki topraklar ile DEAŞ’ı ayıran bölgede ilerleme kaydeden rejim güçleri, ABD’nin gözünü yeniden bölgeye dikmesine neden oldu.

BÖLGEDE KUŞATILAN ABD, YENİ BİR OPERASYON HAZIRLIĞINDA

Rejim ordusu, Rus jetlerinin desteğiyle El Sukna kasabasını DEAŞ’tan alarak Maadan’a doğru ilerledi. Esed milisleri böylece Deyr ez-Zor ile arasındaki mesafeyi batıdan 50 kilometreye indirirken, Suriye’de kullandığı terör örgütü PYD’nin kuşatıldığını fark eden ABD ise bölgeye olası harekât için pazarlıklara hız verdi. İlk olarak ülkenin güneyindeki Ürdün destekli sahte ÖSO grubu Megavir El Tavra’yı ikna eden Pentagon, söz konusu gruba bağlı savaşçıları PYD işgalindeki Haseke’de bulunan Şedadi Askeri Üssü’ne taşıdı. Bu hamlenin PYD’nin en büyük bileşeni olduğu SDG içerisindeki Arapların Deyr ez-Zor’a saldırmak istemediği için yapıldığını belirten yerel kaynaklar, Tavra’nın operasyona katılma karşılığında ağır silah ve zırhlı yardımı istediğini bildirdi.

ABD, BÖLGEDEKİ AŞİRETLERLE PAZAR MASASINA OTURDU

Tavra’nın Deyr ez-Zor operasyonuna katılacağını açıklamasının ardından gruba paralı asker toplamak için harekete geçen Washington yönetimi, kentte etkin konumda olan Baggara aşireti liderleriyle bir araya geldi. Savaşın başında muhaliflerin yanında yer alan fakat dengelerin değişmesiyle Esad’a bağlılıklarını açıklayan Baggara lideri Nevaf El Beşir, Tavra’ya destek vereceklerini duyurarak tüm üyelerinin savaşa katılabileceğinin sinyalini verdi. Yerel kaynaklar Deyr ez-Zor’da başarı kazanılması durumunda El Beşir’in Pentagon’dan Haseke’de de yetki talep ettiğini kaydederken, görüşmeler sonrası Deyr ez-Zor Askeri Meclisi bütün Arap savaşçıların tek çatı altında toplanarak Deyr ez-Zor Özgürleştirme Tugayı’nı kurduklarını açıkladı.

ABD, RAKKA OPERASYONUN BİTMESİNİN BEKLEMEYECEK

Esad milislerinin Deyr ez-Zor’un batısındaki DEAŞ unsurlarını kıstırması ile birlikte ABD’nin bölgeye yönelik harekât için Rakka’daki operasyonun bitmesini beklemeyeceği öğrenildi. Reuters’a konuşan Deyr ez-Zor Askeri Meclisi Başkanı SDG’li Ahmed Ebu Havla, "DEAŞ’a karşı operasyon çok çok yakında başlayacak" dedi ve Rakka cephesiyle eş zamanlı olarak yürütüleceğini belirtti.

PETROL İÇİN MÜCADELE DEVAM EDİYOR

Suriye’nin kısıtlı sayıdaki petrol rezervlerinin toplandığı bölge olan Deyr ez-Zor’un merkezi Esad rejiminin elinde bulunuyor. Rejim milisleri bir an önce vilayetin genelindeki DEAŞ hakimiyetini kırarak yeniden petrol gelirine kavuşmak istiyor.Kentin fethi rejim ile Irak’ın fiili olarak bütünleşmesini sağlayacak. ABD’nin bu bölgede önemsediği şey ise petrol ve kentin stratejik önemi. Zira Deyr ez-Zor’da egemenlik kuranın aynı zamanda çöldeki DEAŞ alanlarını da ele geçireceği tahmin ediliyor. Söz konusu bölgeler arasında Irak sınırında stratejik önemde olan Elbukemal de bulunuyor.

NASRALLAH DEAŞ'LA MASAYA OTURDU

Lübnan’ın batısında bulunan Suriye sınırındaki terör örgütü DEAŞ mevzilerine yönelik Esad milisleriyle Hizbulla’ın düzenlediği operasyonda ilginç bir gelişme yaşandı. Qaisoun ajansının haberine göre, bölgede yürütülen ortak harekatta ağır darbe alan DEAŞ’lı teröristler, Hizbullah’a Ras Balbek’i boşaltmak istediklerini bildirdi. Ajansa konuşan Lübnanlı bir yetkili, DEAŞ’lıların müzakere teklif ettiğini, bölgede sözde terörle mücadele eden Hizbullah’ın ise bu isteği geri çevirmeyerek masaya oturduğunu söyledi. Söz konusu haber Hizbullah lideri Hasan Nasrallah tarafından da doğrulandı. El Menar TV’de konuşan Nasrallah,  DEAŞ ile Hizbullah arasında müzakerelerin başladığını bildirdi.


KAYNAKSTAR

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.