Öne Çıkanlar esed chp DAEŞ son dakika haberleri ahmet davutoğlu

Can Dündar: Türk yargısına artık güvenmiyorum

Cumhuriyet Gazetesi'nin genel yayın yönetmenliğinden istifa eden Can Dündar, DW'nin sorularını yanıtladı. Nerede olduğunu gizli tutan Dündar Türk yargısına artık güvenmediğini söyledi.

"TÜRK YARGISINA GÜVENMİYORUM"

DW: Cumhuriyet Gazetesi'nin genel yayın yönetmenliğinden neden istifa ettiniz?

Can Dündar: Türk yargısına artık güvenmiyorum. Geçen ayki darbe girişiminden beri (yargı) kontrol ediliyor. Bu koşullar altında adalet beklemek anlamsız olurdu. Bu nedenle görevimden istifa etmeye ve ülkeden bir süreliğine ayrılmaya karar verdim. Olayların nasıl gelişeceğini bekleyip görmek için.

"TUTUKLANACAKLAR LİSTESİNİN BAŞINDAYIM"

DW: Türkiye'deki yargı sisteminin bağımsız olmadığına ve kontrol edildiğine dair kanıtlarınız nedir?

Dündar: Bunun çok sayıda işareti var. Örneğin ilki; darbe girişiminden sonra bizim serbest bırakılmamıza karar veren Anayasa Mahkemesi'nin iki üyesinin tutuklanması. Bu önemli bir mesajdı. Biz bir üst mahkemeye temyiz başvurusu yapmayı istiyorduk. Ancak darbe girişiminden sonra üst mahkemenin yapılanması da değiştirildi. Ayrıca benim ve yüzlerce gazeteci arkadaşımın pasaportları geçersiz ilan edildi. Ülkeyi terk etmemizin engellenmesi için. Bizim tutuklanmamızı isteyen savcı da İstanbul Başsavcısı oldu. Ayrıca ben tutuklanması istenen gazeteciler listesinin başındayım. Bu koşullar altında Türkiye'ye geri dönmek anlamsız.

DW: Türkiye'ye geri dönseydiniz başınıza neler gelebilirdi, ne düşünüyorsunuz?

Dündar: Ne kadar olacağını bilmediğim bir süre demir parmaklıklar arkasına gidebilirdim. Bu, gerçeğin yazıldığı bir haber nedeniyle birilerinin tutuklandığı ilk olay değil. Ben, Türk gizli servisinin Suriye'ye yasadışı silah sevkiyatı yaptığına ilişkin haber yüzünden 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldım. Gerçek bir haber nedeniyle, devlet sırrı gerekçe gösterilerek. Artık gerçek bir yargı yok. Mahkemede hükümetle karşı karşıya gelmek zorundayız.

"BAŞKA BİR YERDE YENİ BİR HAYAT ARAMAYA ÇALIŞIYORUM"

DW: Yani Türkiye'ye geri gitmiyorsunuz. Peki şu anda neredesiniz?

Dündar: Başka bir yerde yeni bir hayat aramaya çalışacağım, en azından olağanüstü hal sona erinceye kadar. O zamana kadar ülkeme geri dönmem benim için çok tehlikeli olur.

DW: Peki aileniz, akrabalarınız nasıl? Onlarla bağlantı içinde misiniz?

Dündar: Bu da başka bir problem. Gazetecilerin yakınlarının hükümetin elinde bir şekilde rehine oldukları söylenebilir. Onların ülkeyi terk etmesi kolay olmuyor. Akrabalarımın sonuçta iyi olmasını diliyorum. Şu anda Türkiye'deki gazeteciler açısından çok zor zamanlar.

DW: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen ayki darbe girişiminden sonra gazetecileri de suçladı. Siz darbe girişimine katıldınız mı?

Dündar: Ben darbe girişimine katılmadım. Hatta hükümeti devlet içindeki paralel yapılanmaya karşı uyarmıştım. Hükümetin benim gibi insanları komplolara dahil ederek suçlaması ironik. Her iki taraf da bizi düşman olarak görüyor.

Kaynak: Deutsche Welle

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ali 8 yıl önce

Ya bi siktir git alman dölü. Senin gibi orosbu çocuklarının bizim ülkemizde işi ne.

Avatar
ıhsan 8 yıl önce

Köpeklik yaptığın efendilerinin eline düştün ya, ohh! Hep bunu istemiştim, tüm geziciler de dahil. Şu efendilerinizi bir tanıyın. Çook ararsın Türkiye’deki o rahatını, özgürlüğünü, bolluğu ve şımarıklığını. Gittiğin o efendilerin sana ne gözle bakıyor biliyor musun? En kötü bir hainsin, çünkü onlar kendi ülkelerine sizleri yaptığını hiç yapamaz ve yapmaz. Yapana da tiksinerek bakar, cumhuriyet, zart zurt aşığı idealist diye değil. Sana verecekleri değer, bizdeki hainlere verilenlerle uzaktan yakından kıyas olmayacak. Bir gün uzaklardan da olsa anlatırsın. Yalnız dikkat et! onlar küçücük bir ihanete veya antipatik hallerine hiç tahammül etmeyeceklerdir. Guantanamera’da köpek gibi kafeslerde tutuyor senin o demokratik, cumhuriyetçi, laik efendilerin sevmediklerini. Darısı senin ve senin gibilerin başına.

Avatar
yigit delikanli 8 yıl önce

Vatan haini piclere yeryok vatanin her karis topragis topragi kanla yugurulmu hain ermeni picleri yer yok

Avatar
Emine 8 yıl önce

Halkisin coli dundar yargi bozukmus seni saliverdikleri icin bende guvenmiyordum cogu feto serefsizi cikti bundan sonra gercek yargiyi umuyorum senide Allah belani versin