Öne Çıkanlar Fenerbahçe başakşehir flaş haber afrika athena kimyasal silah

Çarpıcı Analiz: "Eşek hoşaftan ne anlar!"
Yarışmayı Organik Hoşaf kazanmalıydı. İşte Mehmet Oytun Kantar'ın analizi...

YARIŞMA DA YARIŞMACI DA LİNÇ EDİLDİ

TRT’de yayınlanan “Bir fikrin mi var?” adlı yarışmada “Organik Hoşaf” projesinin finale kalması ülke gündemine oturdu ve kalkmak bilmiyor. Sosyal medyada program ve yarışmacı eleştiriliyor, dalga geçiliyor hatta bazen devreye aşağılamalar ve küfürler giriyor. Yani deyim yerindeyse linç ediliyor.
Peki bu linç girişimi arka planında neler var?
Gelin bir de yaşananlara farklı bir pencereden bakalım
Önce programın yapımcı şirketine kulak vermek gerek. Diğer türlüsü yargısız infaz olur.
Yapımcılar yarışma bilim değil girişimcilik yarışması diyor ve ekliyor :
“Gıda mühendisi olan Kübra Ağca ise hoşaf üretim projesiyle finale hoşafı bulduğunu iddia ederek değil, pastörize etmeden raf ömrünü uzatma ve lojistik gibi sorulara araştırma geliştirme yaparak aynı ayran gibi hızlı tüketim ürünü olarak satışa çıkma fikriyle yükselmiştir”
Ayrıca baskılardan doğal olarak çekiniyor olacaklar ki projenin yarışmayı kazanmadığını sadece finale kaldığını tekrar tekrar söylüyorlar.




BİLİM DEĞİL GİRİŞİMCİLİK YARIŞMASI

Yani yarışmacılardan beklenen yeni bir buluş yada icat değil, beklenen ticari getirisi olacak kitleler tarafından beğenilecek bir fikir ortaya konması. Bu anlamda bir çok haberde gördüğümüz “akıllara Tübitak’ın projeleri geldi” başlıklı yazılar ciddi çarpıtmalar içeriyor.

ÇARPITMALARDA FETÖ PARMAĞI


(Birgün Gazetesinin yalan haberi)

Ama tabi ki fetö artıklarının aklına ilk bu projelerin gelmesi çok normal. Çünkü zamanında devletin, milletin paralarını cukkalama yollarından biriydi bu da onlar için şimdi o günler akıllarından çıkmıyordur.

AVRUPA’NIN PEŞİNDEN KOŞTUĞU TEKNOLOJİYLE ALAY ETTİLER

Mühendis Hanım “Intelligent labelling” yani türkçesiyle akıllı etiketleme isimli yöntemle ürünün hem perakende kullanıma  uygun olacağını hem de organik olarak tüketilebileğini savunuyor.
Bizim sosyal medyacılar kadın İngilizce konuştu diye dalga geçiyorlar. Ancak ben nacizane bir araştırmayla hakikaten böyle bir yöntem var mı diye bakınca gördüm ki Kübra Ağca’ya teşekkür etmek gerek. Herşeyden evvel sayesinde ben ve benim gibiler bu teknolojiden haberdar olduk.
Avrupalı bu teknoloji hakkında çağrılar yapıyor.
İşte Avrupa Komisyon’unun resmi sitesindeki konula ilgili açıklama:
https://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/en/news/smart-labels-make-food-safety-stick
Biz bu teknolojiyi acaba başka ürünlere de uygulayabilir miyiz diye düşüneceğimize taşlayalım bir meyve veren ağacı daha. Hem bir kadın hem bir mühendis hem de herşeyin yapay olduğu günümüzde hoşaftan da olsa organik diyor sadece bunun için bile bir kulak kabartmak bu kadar mı zor?

EŞEK HOŞAFTAN NE ANLAR?

 

Türk dil kurumuna göre eşek hoşaftan ne anlar (suyunu içer, tanesini bırakır) sözü hakaret yollu olmak üzere “bilgisiz, görgüsüz kimse ince, güzel şeylerin zevkine varamaz, değerini ölçemez" anlamına geliyor.
Sen bu güzel şeylerin zevkine varamayan, değerini ölçemeyen kitleyi boşver Mühendis Kübra, sen o hoşafı piyasaya sür ben her gün alacağım evime söz sana.
Hem sana destek olmak için de almayacağım ihtiyacım olduğu için alacağım çünkü ben içecek olarak su, maden suyu ve ayran dışında ürün alamıyorum bakkalın dolabından. Biraz olsun sağlığını düşünen kimsenin de almaması gerekiyor. Bunun sebebini de ünlü youtuber Ruhi Çenet açıklıyor buyurun linkler:
https://www.youtube.com/watch?v=bNYrQKemse8
https://www.youtube.com/watch?v=9wwC5gYlsqU
Bu işin sağlık kısmı, daha devamı var da şimdilik neyse...

KOLACILARIN KORKULU RÜYASI

2014 yılında 3,3 milyar litre gazlı içecek, 4,2 milyar litre paketlenmiş su, 1,1 milyar litre meyve suyu ve yaklaşık 600 milyon litre ayran tüketilmiş.
Doğal içeceğimiz suyu saf dışı edersek ve meyve sularını da bunların ürettiğini hesaplarsak pazarın %88’sını kolacılar elinde tutuyor.
Hal böyle olunca benim aklıma da Sosyal medya lincinin arkasında kolacılar mı var acaba diye geliyor!
Tabii ki akıllı filtreleme gibi teknolojiler kolacılar için büyük tehdit hem de Türkiye gibi büyük bir pazarda ne kadar geç ortaya çıkarsa o kadar iyi. Sen de tam arı kovanına sokmuşsun çomağını Kübra Mühendis. Daha bu başlangıç daha da üstüne gelecekler hazırlıklı ol. Sen hayallerinin peşinden git ama sakın vazgeçme onlar kazanacağına milyar dolarları sen kazan hem de biz market dolaplarında organik içecek bulabilelim. Hem bu iş hoşafla da kalmaz, daha neler neler üretirsin sen!

ORGANİK HOŞAF BİRİNCİ OLMALIYDI!



Son lafım programın yapımcılarına yazık ettiniz gül gibi projeye, baskılara boyun eğdiniz. Hem projeyi ortaya attırdınız hem de arkasında durmadınız çok büyük projeydi. Olmadı.


Mehmet Oytun Kantar
komplohaber.com

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.