Öne Çıkanlar rusya haber abd ferhat yüksel terörist başı

Çatayev’e Kızılhaç koruması
2011 yılında Bulgaristan'da, 2012'de ise Gürcistan'da yakalanan ve sonraki yıllarda Belçika, Avusturya gibi Avrupa ülkelerinde ortaya çıkan Ahmet Çatayev'in yıllardır Kızılhaç tarafından korunduğu ortaya çıktı. Belçika ve Avusturya'da 'ateşli silah bulundurmak' ve 'örgütsel faaliyet yürütmek' gibi suçlardan birçok kez gözaltına alınan Çatayev'e perde gerisinde hep Kızılhaç kol kanat gerdi. 1990'larda Rusya'ya karşı Çeçenlerin safında savaşan ve bir çatışma sırasında sağ kolunu kaybeden Çatayev, Rus güvenlik güçlerince yakalanmış, ancak bir süre sonra kaçmayı başararak soluğu Avrupa'da almıştı. Avusturya'ya giden Çatayev, Viyana'dan 'siyasi sığınma' talebinde bulunmuş, bu talep Avusturya makamlarınca 2003 Kasım ayında kabul edilmişti. Lakabı o yıllarda 'tek kol' olarak ünlenen Çatayev'in Viyana tarafından mülteci olarak tanınması için Kızılhaç örgütünün referans olduğu belirlendi. Alınan bilgiye göre Kızılhaç, Çatayev'e sonraki yıllarda da koruma hizmeti sundu ve başı ne zaman sıkışsa imdadına yetişti.

ÖNCE KOL SONRA BACAK
Rusya ile çatışırken sağ kolunu kaybeden Çatayev, 2012 ağustosunda Gürcistan'ın Lopota sınır bölgesinden 15 Çeçeni kaçak olarak geçirmeye çalışırken Gürcü sınır muhafızları ile çatışmaya girdi. Çatayev, burada 11 Çeçen'in hayatını kaybetmesine sebep oldu. Çatışmadan sağ kurtulan Çatayev, sol bacağından ağır yaralanmıştı; sol bacağı da bu nedenle kesildi. Gürcü yetkililer o gün sınırdan Çeçenistan'a geçmek isteyen 15 Çeçen savaşçının bilgisinin Rus istihbaratına verildiği ve bu konuda şüpheli ismin o gün çatışmadan sağ kurtulan Çatayev olduğunu ifade ediyor.

DİRENİŞE İHANET ETTİ

1994 yılında başlayan Çeçen direnişine 2007'den itibaren -Ramazan Kadirov gibi- ihanet eden isimler arasında yeralan Çatayev, tekfirci görüşleri sebebiyle Kafkas Emirliği'ni bölen ve direnişçiler arasında ayrışmaya sebep olan isimlerin başında geldi. Kafkas Emirliği'nden ayrıldıktan sonra IŞİD'e katılan ve 2013 sonunda önce müstakil devlet, kısa bir süre sonra da hilafet ilan eden terör örgütü tarafından sözde Konstantiniye (İstanbul) Valiliğine atanan Ahmet Çatayev, örgütün Avrupa'daki Çeçenlerle irtibat sağlayan yegane ismi durumunda.

İHALEYİ ONA KİM VERDİ
'Bay Sangur' kod adıyla bulunduğu IŞİD içinde Suriye'deki pek çok operasyonu yöneten Çatayev'in 44 kişinin öldüğü Atatürk Havalimanı saldırısını da organize ettiği belirtiliyor. Havalimanı saldırganı 3 kişiden 2'sinin, Rus vatandaşları Rakim Bulgarov ile Vadim Osmanov (Dağıstan asıllı) olduğu belirlenmişti. Çatayev'le ilgili iddialar üzerine Ukrayna'dan da ilginç bir bilgi gelmiş, Odesa Emniyet Müdürü Giorgi Lortkipanidze, bu teröristin 'paralı muhbirleri' olduğunu belirtmişti. Çatayev'in yardımcılarından 'Mansur' isimli Çeçen de halen Odesa'da yaşıyor. Kızılhaç himayesiyle yıllardır korumalı bir hayat sürdüğü Avrupa'dan Kafkasya'ya giden, oradan da IŞİD saflarında Suriye'ye geçen Çatayev'e İstanbul saldırısını kimlerin ihale ettiği merak konusu.
 
Atatürk Havalimanı saldırısından sonra, terörist Ahmet Çatayev bahanesiyle yurttaki Çeçenlere yönelik bir karalama kampanyası başlatıldı. Çeçenistan'da kukla Ramazan Kadirov'un zulmünden kaçarak Türkiye'ye sığınan binlerce Çeçen, gelişmeleri kaygı ve üzüntüyle izliyor. Çeçen direnişinin sembol isimlerinden olan ve Türkiye'de yaşayan Ahmet Umarov, İsa Umarov ve Molladi Udagov, son saldırı bahane edilerek linç edilmek istenen isimler arasında yeralıyor. Çeçenleri IŞİD tehlikesine karşı koruduklarından ötürü örgütün ölüm listesine alınan bu kişiler, Ahmet Çatayev ile ilişkilendirilerek hedef gösteriliyor.

UMAROV'DAN AÇIKLAMA

Karalama kampanyasının mağdurlarından Ahmet Umarov, Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada, Kafkasya Emirliği'nin Ahmet Çatayev'i 2012 yılında görevden aldığını ve sonrasında bu kişinin IŞİD terör örgütüne katıldığını hatırlattı. Çatayev'in en büyük zararı Çeçenlere verdiğini söyleyen ve yüzlerce Çeçen gencinin IŞİD saflarında katledilmesinin sorumlusunun da yine Çatayev olduğunu belirten Umarov, 'Kafkas Şurası' adı altında herhangi bir organizasyonun da bulunmadığını söyledi. IŞİD'i tanımadıklarını ve bunun bedelini de şimdiye dek fazlasıyla ödediklerini belirten Umarov, Türk halkının bu yöndeki yalan haberlere itibar etmemesi gerektiğini dile getirdi.

45. ölüm

Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı 45'e yükseldi. Geçtiğimiz salı akşamı Atatürk Havalimanı Dış Hatlar terminalindeki terör saldırısında yaralanan 4 yaşındaki Ürdünlü Rayyan Muhammed, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Bu arada İstanbul Valiliği, tedavisi tamamlanan 13 kişinin daha dün taburcu edildiğini duyurdu. Taburcu olan yaralı sayısı böylece 184'e yükseldi. Halen 19'u yoğun bakımda olmak üzere 51 kişinin daha tedavisine devam ediliyor. Öte yandan, bombalı saldırıyı gerçekleştiren 3 canlı bombanın cesetleri ise Adli Tıp Kurumu'nda bekletiliyor.
Yeni Şafak

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.