Öne Çıkanlar MI6 METİN UCA mali THY görevlileri rehine DHKP-C Sözleşmeli Bordo Bereli

Cerattepe gerçekleri ortaya çıkıyor!

Madenden altın ve bakırın çıkarılmasını engellemek isteyen Almanya, maşa olarak kullandığı sözde çevrecilerle, Türkiye ekonomisine milyarlarca dolar kazanç sağlanmasının önüne geçmek istiyor. Oysa sözde çevreciler, aynı bölgede kayak merkezi için kesilen 6 bin ağaç için sesini dahi çıkarmadı. Öte yandan Türkiye’ye yönelik ihanet planları için sözde yeşil çevreci devşiren Almanya, enerjisinin yüzde 50’sinden fazlasını hala kömür gibi fosil yakıtlardan sağlıyor.

Bir yanda çevre katliamı yapılacağı, endemik ormanların yok edileceği, yer altı ve yer üstü sularının kirletileceğinden korkan Artvinliler, diğer yanda Gezi olaylarında olduğu gibi konuyu istismar edip yeni bir kalkışma üretmek isteyen provokatörler... Çıkarılan kavga gürültünün tozu dumanı arasında konunun muhatabı ve Cerattepe’de maden çıkarma faaliyeti yürütecek Etibakır Genel Koordinatörü Ünsal Arkadaş, Star’ın sorularını yanıtladı. Ortaya atılan asılsız iddiaların Artvinliler üzerindeki etkisine dikkat çeken Arkadaş “Bu işin içinde olmasam, gerçekleri bilmesem ben de onların yanında olacaktım” diyor. İşte Cerattepe’deki iddialar ve yanıtları.

SÖZDE ÇEVRECİLER

-  Maden çıkarılırken doğa katliamı yaşanacağı iddia ediliyor. Madencilik yerine turizm daha iyi seçenek söylemlerine ne diyorsunuz?

Maden çıkarılması için 50 bin ağaç kesilecek iddiası gerçek dışı, sadece 3 bin 500 ağaç kesilecek.  ‘Bölgede yeraltı maden arama değil, yer üstü turizm tesisi kurulsun ve doğa korunsun’ deniyor. Ancak hemen yanımızdaki Atabarı Kayak ve Turizm Merkezi Tesisi için 4 bin, pistin uzatılması için 2 bin ağaç kesildi ve kesilmeye devam ediliyor. Bunlara kimse tepki göstermiyor. Maden sahası Cerattepe bölgesinde, su kaynakları ise Genya dağının eteklerinde. Çalışmanın yeraltı ve yer üstü su kaynaklarıyla hiçbir ilgisi yok. 

SİYANÜR VE TOZ YOK

- Peki siyanür konusuna ne diyorsunuz?

Cerattepe’de sadece beş metrelik tünel girişi olacak, o da yer altındaki maden giriş ve çıkışı için. Başka hiç bir tesis olmayacak. Çıkarılan maden Samsun’a taşınacak ve orada işlenecek. Dolayısıyla olmayan siyanür havuzunun Artvin’e zarar vermesi mümkün değil. Bölgede kapalı madencilik yapılacak ve yeraltından çıkarılacak maden tünelin girişine getirildikten sonra teleferik sistemi ile 4.5 kilometre ötedeki noktaya taşınacak. Kara taşımacılığı yapılmayacağı için ‘Nakliye sırasında toz oluşur ve çevre dokusu zarar görür’ iddiası da gerçek dışı.

BİLİMSEL GERÇEKLER

-  ÇED raporunda ‘Heyelan riski olduğu’ iddia ediliyor, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Madencilik faaliyetlerinden dolayı Artvin ve civar köylerin hiçbirinde heyelan tehlikesi oluşmayacağı bilimsel olarak tespit edildi. Bin 200 sayfalık raporun hiç bir yerinde, bu bölgede maden işletilemeyeceği söylenmiyor. Sadece olası riskler ve alınması gereken önlemlere dikkat çekiliyor.

MAHKEME ENGELİ YOK

- Maden faaliyetleriniz yasalara uygun mu? 

Cerattepe’de madencilik yapılamayacağı yönünde yargı kararı varmış gibi algı oluşturulmaya çalışılmakta. Yeşil Artvin Derneği ve bazı sivil toplum kuruluşları tarafından 2013 yılında açılan davada Rize İdare Mahkemesi ÇED kararını iptal etmiştir. İptal gerekçeleri dikkate alınarak hukuka aykırı hususlar giderilmiş ve 2015’de ÇED olumlu kararı alınmıştır. Dernekler Danıştay’a itiraz etmiş ancak yürürlükte herhangi bir yürütmenin durdurulması kararı da bulunmamaktadır. Cerattepe’de madencilik yapılmasında hiçbir yasal engel yoktur.

ALTIN VE BAKIRDA BAĞIMLIK AZALACAK

- Tam olarak nerede ve ne madeni çıkaracaksınız?

1700 m rakımda yer alan Cerattepe proje sahası, Şehir Merkezi’ne kuşbakışı 5 km güneybatısında yer alıyor. Sahadan, tenörü yüzde 3.3 olan 7 milyon ton bakır cevheri çıkarılacak. Projenin ömrü 14 yıl olarak planlandı. Türkiye, yılda 450 bin ton bakıra ihtiyaç duyuyor, sadece 100 bin tonunu kendi üretebiliyor. Gerisini ithal ediyor. Cerattepe, yılda 20 bin ton daha ekonomiye katkı sağlayacak.

ÇEVRECİ DEVŞİREN ALMANYA FOSİL YAKIT KULLANIYOR

Bünyesindeki vakıflar aracılığıyla sözde çevreciler devşirerek ülkemizdeki nükleer santral, barajlar, elektrik santralleri, maden ocaklarını engelleyen Almanya; görünüşte, güneş ve rüzgar enerjisine ağırlık vererek nükleer santrallerini kapatacağını gösterse de, doğaya zararlı olduğu belirtilen fosil yakıtlar petrol ve kömürü dünyada en çok tüketen ilk beş ülke arasında.

MADENi YOK iHRACATÇI

Almanya, Türkiye’de neden altın, gümüş, bakır, demir gibi maden ocaklarının faaliyetine karşı çıkan eylemcileri destekliyor? Çünkü Almanya üretmediği halde dünyaya en çok maden ihraç eden ülkeler arasında. Sadece altın madenine bakalım: Gold Servey 2015 rakamlarına göre; 2014 yılında dünyada yer altından en çok altın çıkaran ilk 20 ülke toplam 3 bin 133 ton altın üretti ve bunlar arasında Almanya yok. Ama Almanya 3 bin 384 ton ile dünyada en çok altın rezervine sahip ikinci ülke ve 2014’de 5.5 milyar dolarlık ihra-cat yaptı. Bu ülkeler arasında, Türkiye’de var.

HAMMADE DE ALMANYA’YA BAĞIMLIYIZ

Türkiye, 2013 yılı verilerine göre imalat sanayisinde ihtiyaç duyduğu bakır, demir, altın, gümüş, linyit, kömür gibi madenlerin ancak 15 milyar dolarlık bölümünü kendi üretebilirken bunun yüzde 300’den fazlası olan 46,7 milyar dolarlık kısmını ithal etmek zorunda kaldı. Ankara Ticaret Odası’nın Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Dış Ticaret İstatistikleri verilerinden yararlanarak 2010 yılında hazırladığı “Açık Pazar Türkiye” raporunu göre, Türkiye’nin işlenmiş hammadde pazarında Almanya’ya bağımlı olduğuna dikkat çekiliyor. İşlenmiş hammadde pazarında 1’inciliği yıllardan beri hiç kimseye kaptırmayan Almanya, yüzde 10 pay ile liderliğini koruyor.

KARADENİZE 26 BİN GEN BANKASI

ETİBAKIR’ın maden çıkarmaya dönük faaliyet alanı küçük bir sahayı kapsamakta.

Dolayısıyla orman habitatı bölünmeyecek. Burada 26 bin tür var ve kontrol altında değil. Slogan atanlar, bu konuda hiç bir girişimde bulunmuyor. Firma, tüm Karadeniz’deki endemik türleri barındıran bir müze ve gen bankası üzerinde de çalışıyor.(Star)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.