Öne Çıkanlar suriye türkiye terör örgütü edip yüksel hapis cezası fransa

CHP bayramda manastır ziyaret etti

CHP'nin Ermeni asıllı İstanbul Milletvekili Selina Doğan ve Mardin İl Başkanı Mahmut Duyan ile bir grup partili, Mardin'in Midyat İlçesi'nde tescili yapılarak bir kısmı Diyanet İşleri Başkanlığı'na tahsis edildiği iddia edilen Süryani ibadethanelerini ziyaret etti.

Ermeni asıllı CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, Mardin İl Başkanı Mahmut Duyan, İl Kadın Kolları Başkanı Bahar Kılıç, Midyat İlçe Başkanı Aydın Paksak ve bir grup partili ile birlikte Mor Gabriel Manastırı’nı ziyaret etti. Bu çerçevede CHP’li heyet, hazineye tescili yapılan ve bir kısmı da Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsis edilen Süryanilere ait kilise, manastır ve mezarlıkların durumunu görüşmek üzere, Midyat’a geldi.



Milletvekili Doğan, burada Turabdin ve Mor Gabriel Manastırı Metropoliti Timotheos Samuel Aktaş, Mor Gabriel Manastırı Vakfı Başkanı Kuryakus Ergün, Süryani Avukat Rudi Sümer ile baş başa görüşüp son durum hakkında bilgi aldı. Görüşmenin ardından açıklama yapan Milletvekili Doğan, şunları söyledi:



“Bugün burada olmamızın nedeni, birkaç gün önce basına yansıdığı üzere burada bulunan en büyük Süryaniler'e ait manastırlardan biri olan Mor Gabriel Manastırı’nın ve buradaki Süryani cemaatinin en kıymetli mülklerinin hazineye devredildiği ve sonrasında Diyanet İşleri Başkanlığı'na tahsis edildiğine dair haberler biliyorsunuz çıktı. Biz de bu konu hakkında yerinde bilgi almak üzere buraya geldik. Konunun iki boyutu var; bir hukuki boyutu, bir de manevi boyutu. Hukuki boyutu kısmında, vakfın avukatı meslektaşım aslında kamuoyuna bir bilgilendirme yaptı. Tamamen hukuksuz bir uygulama. Kadastro sırasında bu mülklerin belediye vasıtasıyla hazineye aktarılması ve sonrasında Diyanet İşleri Başkanlığı'na tahsisi söz konusu. Her ne kadar yani Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan bu konuda Twitter hesabı üzerinden bir yalanlama geldiği iddia edilse de, şu ana kadar gelen bilgiler işlemin bu şekilde olduğu doğrultusunda. Azınlık cemaatlerine ait mülkiyet meselesi hep bir mal varlığı, bir mal mülk meselesi olarak değerlendiriliyor. Oysa bu mülkler, bu cemaatlerin var olma meselesi aslında. Yani burada bahsettiğimiz şey bir dükkan, bir ev değil, bunlar ibadethane, mezarlık gibi kutsal mekanlar ve daha da önemlisi bu toplumların kültürlerini önce muhafaza etmeleri ve sonrasında da bu kültürlerini sonraki kuşaklara aktarmalarını sağlamalarını en önemli vasıtası. Dolayısıyla bu açıdan bakıldığında çok önemli bir kültürel miras. Bu kültürel miras yalnızca bu cemaatin değil, aynı zamanda Türkiye’nin de bir hazinesi. Dolayısıyla değil hazineye devredilmek, bunların gözbebeği gibi korunması ve Kültür Bakanlığı tarafından önce cemaate tahsis edilerek sonrasında Kültür Bakanlığı tarafından koruma altına alınması gerekirken, hiçbir kamu yararı bulunmadığı halde burada bulunan bir cemaat olduğu halde Diyanet İşleri Başkanlığı tahsil edilmesinin hiçbir izahı yok. Buradan sormak istiyoruz, Diyanet İşleri Başkanlığı’na verilen 7 milyar lira civarındaki bütçe yetmemiş midir Süryanilerin acaba malına mülküne göz dikmişler. Biz bunun açıklanmasını istiyoruz. Buradan iktidara sesleniyoruz, lütfen bu yanlış işlemden burada bulunan cemaatin bu ülkeyle olan bağlarını ciddi anlamda rencide eden bu işlemden bir an önce geri dönsünler, bu tasarrufu iptal  etsinler. Sayın Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ile de bu konuyu görüşüyor olacağız. Ben bu vesileyle buradan Sayın Genel Başkanımızın başlattığı ‘Adalet Yürüyüşü’ne de bir selam göndermek istiyorum. 'Herkes için adalet' diyerek yola çıktık. Toplumun tüm kesimlerinin adalete ihtiyacı var, Mardin'den Süryaniler içinde adalet diyoruz."

KILIÇDAROĞLU’NA SELAM GÖNDERDİ



Açıklamanın ardından Metropolit Aktaş, kendisi ile vedalaşan Milletvekili Doğan’a, "Sayın Genel Başkana saygılarımızı, hürmetlerimizi iletiniz, arkadaşlara teşekkür ederiz geldiğiniz için" diye konuştu. 

Ziyaretin ardından Milletvekili Doğan ve beraberindekilere Mor Gabriel Manastırı tarihini anlatan birer kitap hediye edildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.