Öne Çıkanlar türkiye suriye putin erdoğan son dakika

DEAŞ'ın en büyük tehdidi görüntülendi!
Askeri uzmanların Musul operasyonu ile ilgili en kötü senaryosu DEAŞ’ın kimyasal saldırıda bulunma ihtimâli. Al Jazeera’dan Can Hasasu ve Zahidin Köşüş’ün haberine göre son bir yıldır Musul’un etrafındaki bu bölgelerde birden çok kimyasal silahsaldırısı yaşandı. Amerikan istihbaratı, muhtemel Musul operasyonu öncesi DEAŞ’ın kimyasal silah kapasitesini öğrenmek için çalışma başlattı.

 Alınan örnekler laboratuvarlara gönderildi. Çıkan sonuçlar hardal kimyasal ajanına işaret ediyordu. Toz halindeki ham hardal ajanı, zehirli olmasına karşın daha az öldürücü özelliğe sahip. Ancak yoğun olarak kullanıldığı zaman tehlikeli oluyor. Esas tehlikeli olansa hardal gazı.

Pentagon'a göre DEAŞ’ın havan veya küçük roket başlıklarına yerleştirdiği kimyasal madde ham hardal. Yani daha az öldürücü olan toz hali. Ama örgütün daha etkili kimyasal silahlar yapma kapasitesi bulunuyor. Saddam döneminde Irak’ın kimyasal silah programını yürüten uzmanlar vardı. Bunların bazılarının DEAŞ saflarına katıldığı tahmin ediliyor. Örgüt, Suriye’de, Esed güçlerine ait kimyasal başlıklı silahları da ele geçirmiş olabilir. Bütün bu faktörler DEAŞ’ın kimyasal kapasitesinin göz ardı edilmemesi gerektiğini ortaya koyuyor.



DEAŞ’IN KİMYASAL SİLAH FABRİKALARI

Eylül 2016’da DEAŞ, koalisyon uçaklarının Musul’daki tek ilaç fabrikasını vurduğunu ileri sürdü. Pentagona göreyse, örgütün kimyasal silah fabrikası ve komuta merkezleri imha edilmişti. Tazehurmatı'da sivilleri hedef alan DEAŞ kimyasal saldırısında birçocuk öldü, 400'den fazla kişi gazdan etkilendi.  Her şey Mart 2016’da, Musul’un kuzey-batısında yer alan Telafer bölgesinde ABD özel kuvvetlerinin bir şüpheliyi yakalamasıyla başladı. Amerikalılara göre, Süleyman Davut Afari adlı bu kişi DEAŞ’ın kimyasal silah programının başında yer alıyordu. Bombalanan hedefler de onun sorgusu sonucu belirlenmişti.



KİMYASAL TEHLİKE

DEAŞ Musul’un güneyinde yer alan Kayyara  bölgesinde ve onun hemen doğusunda yer alan Kerkük’ün Tazehurmatı ve Dibis gibi bölgelerinde kimyasal başlık taşıyan roket ve havan saldırıları düzenledi. Tazehurmatı saldırısı sivil Türkmenleri hedef aldı. Yerleşim bölgelerine atılan kimyasal başlıklı el yapımı mühimmat en çok burada etkili oldu. Hazırlıksız yakalanan çoğu kadın ve çocuklardan oluşan bölge ahalisinden 400’ü aşkın kişi kimyasal maddeden etkilendi. Bir çocuk yaşamını yitirdi.



Musul kent merkezinin 110 kilometre güneydoğusuna düşen Kerkük’ün Dibis’teki Peşmerge hattı Musul’a kadar uzanan DEAŞ bölgesinin sınırı. Peşmerge üsteğmen Hemin Hüseyin, çevre köylerde yaptıkları operasyonlar sırasında ele geçirdikleri kimyasal başlıklı, el yapımı havan mermilerini gösteriyor. Henüz kullanılan maddenin türü bilinmiyor ancak Hüseyin, etkili olduklarını yaşayarak öğrendi: “Bir keresinde bizim bölgemize hemen arkasına iki kimyasal başlıklı havan mermisi attılar. İki üç arkadaşımızla birlikte olay yerine gittik. Hepimizde mide bulantısı ve nefes darlığı olmuştu.”

DEAŞ hardal gazı elde etmeyi başardı mı? Suriye rejiminin sahip olduğu kimyasal başlıklı silahları elde etti mi? Bu soruların yanıtlarını ne Amerikalılar, ne de Iraklı güvenlik kaynakları biliyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.