Öne Çıkanlar ışid türkiye terör terör örgütü saldırı

Erdoğan: Milletçe bir seferberlik başlatmalıyız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle düzenlenen resepsiyonda açıklamalarda bulundu. sigarayı bırakanlara verilen resepsiyona yaklaşık 250 kişi katıldı. Sigara ve zararlı alışkanlıkların önlenmesinde verilen mücadeleyi desteklediği söyleyen Erdoğan bu konuda mahalle baskısı oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar;

Aramızda verdikleri söz üzerine sigarayı bırakmış arkadaşlarımız var. Ben kendilerini verdikleri sözde durduğu ve sigarayı bıraktıkları için tebrik ediyorum. Ortaya koydukları iradeden dolayı kutluyorum. İnşallah ülkemizde tütün kullanımı oranını her yıl biraz daha azaltacağız.

"Bu mücadelenin destekçisiyim"

Devletin en üst temsilcisi olarak anayasa hükmünün yerine getirilip getirilmediğinin takibini yapmak görevimdir. Aynı zamanda bu şahsi prensibimdir. Sigara içme özgürlüğü olamaz. Nasıl intihar etme özgürlüğü yoksa, bu da olamaz. Asıl olan sigara içenin değil, sigara içmeyenin özgürlüğünü korumaktır. Çünkü kendi iradesi dışında bir tehdide maruz kalmaktadır. Devlet nasıl masum vatandaşı koruma mecburiyetindeyse, tütüne karşı da aynı şekilde korumak zorundadır. Cumhurbaşkanlığı adına ve şahsi olarak arkasındayım, destekçesiyim bu mücadelenin.

"Kimin cebinde görsem el koydum"

Kimin cebinde paket gördüysem el koydum, bırakması için telkinde bulundum. Hani Ziya Paşa diyor ya "faniliğin kan dolu çeşmesinden bir yudum içen, başını bir daha bela yağmurlarından kurtaramaz". Yani zararlı alışkanlıkların tümü böyledir. Başınız bela yağmurundan kurtulamaz. Siz bu başarıyı göstermiş kişilersiniz. Herbirinizi bir kez daha kutluyorum. Darısı halen kendisini bu illetin pençesinden kurtaramayanların başına.

"1960'ların filmlerine baktığımızda..."

Gelişmiş ülkelerde sigara içme alışkanlığı azalırken, diğer ülkelerde arttığını görüyoruz. Açıkçası sigara ve alkol gibi bağımlılığa yol açan şiir, roman, film gibi büyük finans yönünün arkasında yattığını görüyoruz. 1960-70'lerin filmlerinin tamamında sigara ve alkolün önplanda olduğunu görürsünüz. Türkiye önce 1989 ardında 2008 yılındaki kanunlarla ciddi mesefa kat etti. Sadece geçtiğimiz 4 yılda 15 yaş ve üzeri nüfusta sigara kullanımının 2,2 milyon azaldığını gösteriyor. Türkiye'nin dünyada lider ülke olması bu politikayı güçlendiriyor.

"Mahalle baskısı gereklidir"

Ancak birçok ülkeye göre yeterli bilince ulaşamadığımıza inanıyorum. Diğer ülkelerde sigara içenler ikinci sınıf insan muamelesi görüyor. Burada çok güçlü bir toplumsal bilinç vardır. Bizim de böyle bir anlayışa ihtiyacımız var. Sigara ve diğer zararlı alışkanlıklar konusunda mahalle baskısı gereklidir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan gündeme dair değerlendirmelerini yarın muhtarlar buluşmasında ele alacağını bildirdi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.