Öne Çıkanlar türkiye yunus mallı türkiye ışid Tanap ıkby

HDP'li belediyelerin sinsi planı!

Paranın çoğu aşırı istihdam edilen personele gidiyor. Bu şekilde PKK'ya kaynak aktarılıyor. Mardin'e 2014'te merkezden giden 137 milyon liranın, 4 milyonu yatırıma, 40 milyonu personele harcandı

Başbakan Ahmet Davutoğlu'na sunulan Doğu ve Güneydoğu'daki HDP'li belediyelere ilişkin raporun detaylarına SABAH ulaştı. Rapora göre; hendek kazmaktan hizmete fırsat bulamayan HDP'li belediyeler, merkezi yönetimden gönderilen milyonlarca lirayı yatırım amacıyla değil ihtiyacından çok fazla istihdam ettiği personele kullanıyor. Terör örgütü PKK'lıların çıkardığı yangınlara müdahale etmeyen itfaiye ya da belediyenin iş makineleriyle hendek kazan personel, merkezden gelen bu parayla maaşını alıyor. Bölge halkına yol, su, yeşil alan, arıtma tesisi, çocuk oyun alanı yapmak için merkezden gönderilen para çoğunlukla PKK tarafından lojistik üs ve propaganda amacıyla kullanılan sözde taziye evleri inşa etmek için harcanıyor. Devletin bölgeye yatırım yapmadığını söyleyen HDP'li belediyeler paranın büyük kısmını belediye kasalarında tutuyor. Bu parayla iş makineleri alıp hendek kazdırıyor. Hendek kazan belediye personeline maaş ödeyen, personel üzerinden PKK'ya para yardımı sağlayan HDP'li belediyeler "Devlet bize yardım etmiyor" diye kara propaganda yapıyor.


PARA VAR HİZMET YOK

Türkiye genelinde belediyelerin ortalama personel istihdamı toplam gelirin yüzde 11'ni oluşturuyor. HDP'li belediyelerde bu oran yüzde 62'ye kadar çıkıyor. 5393 sayılı Belediye Kanunu'na göre; bir belediye toplam gelirinin yüzde 30'dan fazlasını personele kullanamaz. Ancak bu oran, örneğin Mardin Büyükşehir Belediyesi'nde yüzde 62'yi buluyor. Türkiye'de büyükşehir belediyesi gelirlerinin yüzde 66'sı merkezden gelirken Doğu ve Güneydoğu'da HDP'li belediyelerde bu oran yüzde 90'ların üzerine çıkıyor. İşte HDP'li belediyelerle ilgili tablo:

MARDİN: Büyükşehir Belediyesi'nin gelirinin yüzde 96.7'si merkezden geliyor. 2014'te merkezi yönetimden 137 milyon lira aldı. 4 milyon lira yatırım için harcandı. 39.5 milyon lira personele gitti. Kasada 74 milyon lira duruyor. 19.5 milyon lira ise belirsiz. Kasada para olmasına rağmen belediye halka hizmet götürmüyor. Bütçenin yüzde 62'sini personele ayırmış. Personel üzerinden PKK'ya para aktarıldığı düşünülüyor. Nusaybin'de, Derik'te birçok mahallede vatandaşlar temiz su ihtiyaçlarını kuyulardan sağlıyor. Asfalt bile dökülmeyen yollarda insanlar sefalete mahkûm ediliyor. Kasadaki 74 milyon lira ile en az 200 kilometre kanal ya da 500 kilometre içme suyu şebekesi, 75 kilometre duble yol yapılabilirdi.

DİYARBAKIR: Büyükşehir Belediyesi kasasına 2014'te 390 milyon lira girdi. Bunun 326 milyon lirası merkezi yönetimden gönderildi. Harcanan 312 milyon liranın 81 milyonu personele gitti. Yatırıma ise sadece 65 milyon lira ayrıldı. Belediyenin kasasında tuttuğu miktar ise 78 milyon lira. Açık kalan 88 milyon lira belirsiz. Kasadaki parayla yaklaşık 220 kilometre kanalizasyon veya 550 kilometre içme suyu şebekesi döşenebilirdi, 80 kilometre duble yol yapılabilirdi. 2014 bütçesiyle Çermik, Çınar, Çüngüş, Lice gibi ilçelerin atık su arıtma tesisleri tamamlanabilirdi.

VAN: Büyükşehir Belediyesi'nin 2014 geliri 311 milyon, gideri 156 milyon lira. Kasasında 155 milyon lira var. Personel harcaması 62 milyon lira yani toplam gelirin yüzde 40'ı. Buna karşılık yatırıma harcadığı para ise 17 milyon lira. 77 milyon lira ise belirsiz. Kasadaki parayla bin kilometre içme suyu şebekesi, 450 kilometre kanal inşaatı ya da 160 kilometre duble yol yapılabilirdi. Ama yapmadı. Oysa ki Van'ın yüzde 40'ında içme suyu şebekesi eksik. 928 mahalle ve sorumluluk alanında kalan köylerden 687'sinde içme suyu şebekesi yetersiz ya da yok.

HAKKÂRİ: Belediyenin merkezden gelen 2014 geliri 22.5 milyon liraydı. Toplam geliri ise 28.5 milyon lira. Giderinin 15 milyon lirası, personele harcandı. Yatırıma ayrılan miktar 4 milyon lira. 9.5 milyon lira ise belirsiz.

ŞIRNAK: Belediyenin 2014 geliri 29 milyon liraydı. 24 milyon lirası merkezi yönetimden geldi. Bu paranın 13 milyon lirası personel gideri olarak harcandı. 400 bin lira yatırıma gitti. Kasadaki para 5 milyon lira. Kalan 10 milyon 600 bin lira ise belirsiz. 


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.