Öne Çıkanlar rusya haber abd terörist başı EKREM İNCEL

Hrant Dink cinayetinde yeni görüntüler...
Görüntüler, Hrant Dink'in öldürüldüğü saatte o caddedeki güvenlik kameralarına ait. Dava dosyasında yer alan bu görüntülerin yeniden gündeme gelmesi 'içindeki bazı kişilerinjandarma istihbarat elemanı olma' ihtimâlinden kaynaklanıyor. Dink öldürüldüğü sırada çevrede altı jandarmanın bulunduğunu telefon kayıtlarından tespit eden savcılık, yüzleri kapatılan kişilerin  bu jandarma grubundaki üç kişi olmasından şüpheleniyor. Eğer yüzü kapatılan bu kişiler savcılığın şüphelendiği gibi jandarma istihbaratçıları ise 'Hrant Dink'in jandarma nezâretinde öldürülmüş' olduğu ortaya çıkacak.



GÖRÜNTÜLERDEKİ 3 KİŞİ KİM?



Aljazeera'den Selahattin Günday'ın haberine göre; Savcılık, dosyada yer alan görüntülerdeki bu üç kişinin 'Ogün Samast'a yardımcı-gözlemci ve takipçi olan' jandarmagörevlileri olma ihtimâli üzerinde duruyor.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin 26 kamu görevlisi hakkında dava açılmış, kamu görevlileri ile ilgili soruşturma aşamasında altıjandarma görevlisinin Dink'in öldürüldüğü sokakta olduğu tespit edilmişti.

SİNYAL ALINAN NUMARALAR JANDARMA İSTİHBARAT ÜZERİNE KAYITLI

Soruşturma aşamasında savcılık Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'ndan cinayet gününde bölgedeki HTS (Cep telefonu) kayıtlarını istemişti. HTS kayıtlarında cinayetin işlendiği gün bölgeden sinyal veren altı numaranın Jandarma İstihbarat üzerine kayıtlı olduğu tespit edilmişti.

SAMAST: YASİN HAYAL 'KORKMA ONLAR BİZDEN' DEDİ

Cinayetin tetikçisi Ogün Samast ifadesinde 'kendisinin takip edildiği' belirtmişti. İddianamede, Samast'ın savcılığa verdiği ek ifadede bu konu da yer aldı. Cinayet günü kendisini takip edenleri farkettiğini, bu kişilerin polis olmasından şüphelendiğini belirtenSamast, "Yasin Hayal'i aradım. Takip edenler olduğunu söyledim. Yasin Hayal de 'Korkma onlar bizden' diye konuştu." şeklinde ifade verdi. Bu ifade sırasında Samast'a kamera görüntüleri de izlettirildi. Samast, bu görüntülerde kendisini takip eden üç kişiyi teşhis etti.

GÖRÜNTÜLERDEKİ ÜÇ KİŞİ JANDARMA İSTİHBARAT ELEMANI MI?

Bu bilgiler ışığında savcılık, olay anına ilişkin dava dosyasındaki görüntüleri yeniden incelemeye aldı.

Görüntüler olay yerinde Jandarma olduğunu belgeleyen HTS kayıtları ve Samast'ın ifadesi ışığında kare kare incelendi.

Bu incelemede cinayetin işlendiği bölgede cinayetten önce ve sonra görünen üç kişi üzerinde yoğunlaşıldı. Savcılık, etrafı kontrol eden, sık sık telefonla konuşan bu kişilerin cinayet sırasında Ogün Samast'ı takip ve kontrol eden Jandarma İstihbarat görevlileri olduğu ihtimali üzerinde duruyor.

Dink davası görülürken ailenin avukatları bu kişilerden birinin azmettirici Yasin Hayal'in ağabeyi Osman Hayal olma ihtimalini gündeme getirdi. Bunun tespiti için de Adli Tıp Kurumu'ndan rapor bekleniyor. Ancak savcılık bu kişinin de 'Osman Hayal değil,jandarma' olma ihtimalinin güçlü olduğu görüşünde.

İDDİANAMEDE "JANDARMA" YOK

Tüm bu bilgiler kamu görevlilerine ilişkin soruşturma sırasında elde edildi. Cinayetinin işlendiği yerde jandarma görevlilerinin olduğu tespit edildi ancak hazırlanan iddianamede 'jandarma' şüpheliler arasında yer almadı.

İddianameyi daha önce iade eden terörden sorumlu başsavcı vekilliği de bu duruma itiraz etti. Başsavcı vekilliği, olay anına ilişkin güvenlik kameralarında Ogün Samast'a gözlemci ve takipçi olduğu düşünülen bir kısım şüpheliler ile ilgili çalışma yapıldığını belirterek, "Bu kişilerin Trabzon ve İstanbul Jandarma personeli olduğu tespiti yapıldı.Bu kişilerin örgütsel yapı içinde hareket ettikleri yönünde ciddi deliller bulunmaktadır" dedi.

BAŞSAVCILIKTAN UYARI

Yani başsavcı vekilliği, olay anında Dink'in çevresinde bulunan jandarma görevlileri ile ilgili de soruşturmanın tamamlanarak, davanın 'bir bütünlük' içinde diğer kamu görevlileri ile birlikte açılmasını istedi. Ancak savcılık, iadenin ardından yeniden gönderdiği iddianamede Jandarmadan söz etmedi ve sadece soruşturmanın devam ettiğini vurgulamakla yetindi.

İddianamesinde jandarmaya ilişkin şüphelilere yer vermeyen savcı, jandarma kısmının tamamlanamamasından ise Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığını sorumlu tuttu.

Savcı iddianamesinde, "Olay yerinde Ogün Samast'ın çevresinde görünen şüpheli şahıslar yönünden soruşturma İstihbarat Daire Başkanlığınca bölgeyle ilgili olarak talep edilen HTS kayıtları ilgili mahkemelerinden alınan kararlarla TİB den temin edilmesine rağmen İstihbarat Daire Başkanlığının tüm olanaklarına karşın şüpheli şahısların belirlenememesinden dolayı İstanbul ve Trabzon jandarmasına ilişkin soruşturmanın 2015/124764 numaralı dosya üzerinden yürütülmesine karar verilmiştir" dedi.

HRANT DİNK'İN EVİNİ DE İZLEMİŞLER

Soruşturma aşamasında Hrant Dink'in Bakırköy'deki evinin bulunduğu bölgenin de HTS kayıtları incelendi. Bu kayıtlarda çarpıcı bir bilgiyi daha ortaya çıkardı. HTS kayıtları incelemesinde jandarmaya ait bazı telefon numaralarının Dink'in evinin bulunduğu bölgede sinyal verdiği tespit edildi. Yani bazı jandarma görevlilerinin Dink'in evinin çevresini de cinayetten önceki dönemde izledikleri anlaşılıyordu.

26 KAMU GÖREVLİSİNE DAVA

Kamu görevlileri hakkında yürütülen Dink soruşturması kapsamında Aralık ayının ilk haftasında 26 kamu görevlisi hakkında dava açıldı. Davanın sanıkları arasında İstihbarat Daire Başkanı Engin DinçAli Fuat YılmazerRamazan Akyürek ve Sabri Uzun gibi isimler yer alıyor.

CEMAAT DE DİNK İDDİANAMESİNDE

Dink cinayetinin 'yol verilen cinayet' olarak tanımlandığı iddianamede, şüphelilerdenRamazan AkyürekAli Fuat Yılmazer ve Coşkun Çakar'ın emniyet teşkilatı içinde Fethullah Gülen Cemaati olarak adlandırılan bir grubun yapılanmasını amaç edinen "Silahlı Terör Örgütü'nün" yöneticilerinden olduğu belirtildi. İddianamede, "Bu anlamda amaç suçun gerçekleştirilmesi için Hrant Dink cinayetinin araç suç niteliğinde olduğu, bu örgüt tarafından Hrant Dink'in mutlak suretle öldürüleceği, bunun için hazırlıklar yapan suç örgütü yönetici ve üyeleri ile cinayeti işleyecek tetikçi 'Ogün' ismine kadar her şey önceden bilinmesine rağmen, amaç suçun gerçekleşmesi için araç suç niteliğinde olanHrant Dink cinayetinin gerçekleşmesinin beklendiği tespit edilmiştir" ifadeleri kullanıldı.

Al Jazeera

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.