Öne Çıkanlar rusya haber terör örgütü abd asker

İhaleyi Türkler kazandı! Uzaya kargo yollayacaklar...

Sierra Nevada Corporation (SNC) Uzay Sistemleri, dün NASA'nın ISS7ye kargo teslimatı, iade ve boşaltım hizmetlerinin sağlanması ihalesinin yüklenicisi seçildi. SNC, Uzay istasyonuna gelen giden asgari 6 kargo teslimatı hizmetini kendi geliştirdiği Dream Chaser adlı araçla verecek. SNC, Türkiye'nin Bölgesel Uçak Projesini de yürütüyor.

2024 yılına dek ABD'nin kargo Uluslararası Uzay İstasyonuna (ISS) erişimi ve kargo teslimatında kullanılacak uzay araçlarının tekrar kullanıma uygunluğu ve piste iniş yapma imkânı da sağlanmış olacak.

Sierra Nevada Corporation'ın başkanı Eren Özmen, ABD'nin bu kritik önem taşıyan programı için NASA'nın SNC'yi seçmiş olmasından onur duyduklarını belirterek, "Böylesine büyük bir yarışta, SNC'ye duyulan güvenin bu şekilde gösterilmesi gerçekten göğsümüzü kabarttı; Dream Chaser uzay aracının muazzam özelliklerini tüm dünyaya başarılı bir şekilde göstermek için sabırsızlanıyoruz. SNC'nin bu ihaleyi kazanması hepimiz için bir Amerikan Rüyasının gerçekleşmesi anlamına gelmekte. CRS2 ihalesine destek vererek bu ehemmiyetli projenin önemini takdir ettikleri için NASA'ya, İdareye ve Kongreye teşekkürlerimizi sunuyoruz" dedi.





Eren Özmer-Fatih Özmen çifti



SAHİBİ KADIN OLAN EN BAŞARILI ŞİRKET SEÇİLDİ


Sierra Nevada, hava araçları, havacılık ve uzay, elektronik, siber sistemler ve havacılık elektroniği alanlarında sağladığı yenilikçi çözümlerle, bağlantılar kurmak ve bu bağlantıları korumak amacıyla tasarlanmış teknolojiler ve ekipler sunuyor.

Sektörde 50 yıldır faaliyet gösteren şirket, ABD'de sahibi kadın olan en başarılı federal hükümet yüklenicisi seçildi. Uzay Alanında Dünyanın En Yenilikçi 10 Şirketi arasında yer alan SNC'nin Başkanlığını Eren Özmen, Genel Müdürlüğünü ise Fatih Özmen yapıyor. ABD'de18 eyalette ve ABD dışında ise İngiltere, Almanya ve Türkiye'de bulunan toplam 33 merkezinde 3 bini aşkın çalışanı bulunuyor.

SNC Uzay Sistemleri Kurumsal Başkan Yardımcısı Mark N. Sirangelo ise "Birkaç yıl gibi kısa bir süre içerisinde dünya bir kez daha Amerika Birleşik Devletleri'ne ait kanatlı bir aracın kalkışına ve uzaydan dönerek piste inişine şahitlik edecek. Gerek sektör genelinde, gerek üniversitelerde, gerekse uluslararası ve NASA merkezlerinde bizimle birlikte çalışmalar yürüten 30'u aşkın ortağımıza tarih yazmamızda ve uzay uçuşunda yeni bir nesli başlatmamızda yapmış oldukları katkılardan dolayı teşekkür etmek isteriz" dedi.


NEDEN DREAM CHASER SEÇİLDİ?


SNC'nin geliştirdiği Dream Chaser Cargo Sisteminin özellikleri ise şöyle sıralanıyor:

Uluslararası Uzay İstasyonuna aynı anda 5500 kg basınçlı ve basınçsız kargo teslim kabiliyeti; bu rakam NASA'nın CRS2 Teklif Talebinde belirtilen gereksinimlerin üzerinde olduğuna dikkat çekiliyor.

Maliyetleri azaltan ve hızla yeniden uçuşa hazır hale gelmesini sağlayan yüksek yeniden kullanıma uygunluk özelliği. Basınçlı kargo iadesine duyarlı hizmet kabiliyeti; Bu sayede bilimsel deneylerin amaçlanan şekilde ve kontaminasyona yol açmaksızın hızla araştırmacılara geri dönüşü sağlanıyor.

Düşük g kuvvetiyle yeniden atmosfere giriş ve piste iniş; bu özellik hassas yüklerin ve bilimsel deneylerin geri dönüşü ve kargoya anında erişim imkânı sağlaması açısından önemli kabul ediliyor. 

Tamamıyla toksik olmayan yakıtların ve sarf malzemelerinin kullanılması; Dream Chaser tarihte çevre sorumluluğu bu derece yüksek olan ilk araç olduğu iddia ediliyor. (Hürriyet)




Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.