Öne Çıkanlar esed erdoğan chp DAEŞ son dakika haberleri

İncirlik Üssü’nü işçiler kapatacak

İncirlik Üssü'nde çalışan Harbİş'e bağlı işçilerle ABD'li Vectrus System arasındaki ücret görüşmelerinde 'risk primi' krizi çıktı. Bin 100 işçiyle yapılan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde işçilere yüzde 3 zam önerildi. İşçiler, 1996'dan bu yana alamadıkları yüzde 25'lik risk primini bu yıl yeniden talep etti. ABD'li şirket buna yanaşmayınca Harb-İş sendikası grev kararı aldı.

KARAR SALI GÜNÜ

İşçiler, salı günü greve çıkıp çıkmama kararını oylayacak. Kabul görürse 60 günlük yasal süreç sonrasında işyerinde greve gidilecek. İncirlik'teki işçi sayısının bin 100 olduğunu söyleyen Harb-İş Genel Başkanı Bayram Bozal, talepleri kabul edilmezse, greve çıkmaya kararlı olduklarını belirterek, "Gerekirse Kızılay'daki binamızı satar, yine bu greve çıkarız" dedi.

İŞVEREN TEHDİT ETTİ

ABD'li şirket yöneticilerinin sendikacıları "Bu rakamı kabul edin. Şimdi ilan versek 10 bin kişi iş için burada sıraya girer" diyerek üstü kapalı tehdit ettiğini anlatan Bozal, şöyle konuştu: "Grev kararı oylaması öncesinde işçiler üzerinde baskı yapmak istiyorlar. Toplu sözleşmede yüzde 3 zam önermelerine rağmen 'Yüzde 14-15 zam verdik' diyerek işçilerle aramızı bozmaya çalışıyorlar. Biz enflasyon kadar zam ve yüzde 25'lik risk primi istiyoruz. Üs bölgesi riskli olduğu için ABD'li çalışanlar bu primi alıyor. Ama Türk işçilere ödenmiyor."

TÜRKLER'E PARA YOK

ABD'li şirketin başka ülkelerdeki üslerde çalışan işçilere 5 bin dolar ödediğini, Türkiye'de ise ödenen ortalama ücretin 3 bin lira olduğunu vurgulayan Bozal, ABD'li işverenin "Ücretler Türkiye şartlarına göre çok yüksek. Dolayısıyla sadece enflasyon oranında zam vereceğiz" dediğini aktardı. Harb-İş, İncirlik Üssü dışında da örgütlü olduğu Ankara ve İzmir'deki yabancı askeri işyerlerindeki çalışan bin 336 üyesini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine greve gitme kararı almıştı.

ABD'Lİ ÇALIŞAN OFİSİNDEN ÇIKAMIYOR

HARB-İŞ Genel Başkanı Bayram Bozal, İncirlik Üssü'nde sadece ABD'li çalışanların güvenlik riski varmış gibi bir tutum takınıldığını söyledi. Bozal, "ABD'lilerin bürolarından bile çıkmaları yasak. Bu halde bile çalışanlarına yüzde 22-25 arasında risk primi veriyorlar. Neyin riski birader" dedi. İncirlik'teki işçiler, yemekhane, ulaşım, silahlarla ilgili onarım ve bakım, tesisat ile yol yapımı, kargo yüklenmesi gibi görevleri yerine getiriyor.

Sabah

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.