Öne Çıkanlar rusya haber abd ferhat yüksel terörist başı

İstanbul istila altında! İki kilometrelik alan neden karantina altına alındı!

Uzakdoğu ülkelerinde yaşayan ve bitki dünyasının kanseri olarak bilinen Turunçgil Uzun Antenli Teke Böceği (Anoplophora Chinensis) İstanbul’un kâbusu oldu. Böcekyerleştiği ağacı hızla kurutup öldürüyor. Kereste ticareti aracılığıyla Çin’den geldiği sanılan böcek nedeniyle İstanbul’da kırmızı alarm veren İBB ekipleri böceğin yerleştiği 1300 ağacı kesme kararı aldı. Böcek ilk olarak 2014 Haziran’ında Fatih ve Zeytinburnu’nda görülmüş, iki kilometrelik alan karantina altına alınmıştı.

VİRÜS GİBİ YAYILIYOR

Ağaçlara kışın larva olarak yerleşen böcek, ağustos sonuna kadar yumurta bırakıyor. Büyüyen yumurtalar larva şeklini alarak tekrar ağaçların gövdesine yerleşiyor. Böcek bu şekilde yüzlerce ağaca virüs gibi yayılıyor. İBB ekipleri karantina içine aldıkları bölgedeki ağaçları keserek, larvaların böcek haline dönüşmesini engelleyecek. Böceklerin yeni yerleştiği ağaçlar da ilaçlanmaya başlandı. İstanbul Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Mehmet İhsan Şimşek şöyle dedi: “Bu böcek yapılan ticaretlerle Çin ve Tayland’dan tüm dünyaya yayılmış durumda. Avrupa ve ABD’de yoğun olarak mücadele ediliyor.”

YENİSİNİ DİKECEĞİZ

“Türkiye’de ise en çok İstanbul’da yaşıyor. Biz ilaçlama yöntemi ile kurtarabildiğimiz ağaçları kurtarıyoruz. Ancak bazı ağaçlarda çok fazla yayılmış. Bu ağaçlar böceklerin uçma dönemi olan mayıs ayına kadar kesilecek. Kesilen ağaçların yerine bu böceğin yaşayamadığı türden ağaçlar dikeceğiz.”

GEÇEN YIL 150 AĞAÇ KESİLMİŞTİ

Anoplophora Chinensis’lerin verdiği zarar nedeniyle geçen yıl 150’nin üzerinde yetişkin ağaç kesilmişti. Böceğin zarar verdiği ağaç türleri arasında akçaağaç, atkestanesi, kızılağaç, kızılcık, fındık, dağ muşmulası, huş, alıç, kayın, elma, dut, çınar, kavak, kiraz, armut, söğüt ağacı, gül, karaağaç da bulunuyor. Belediye açıklamasında, Anoplophora Chinensis’ler şöyle tarif edildi: “Zararlı böcek siyah renkte uzun antenlere sahip, üzerinde beyaz lekeler bulunan 25-35 mm uzunluğundadır. Bacaklarının üst kısımları beyazımsı mavimsi bir renktedir. 300 m’ye kadar uçabilmektedir. Erginler mayıs ve ağustos ayları arasında ortalama 1-3 ay yaşamakta olup bu aylarda yoğun olarak gözlenmektedir.”

Hürriyet


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.