Öne Çıkanlar türkiye suriye putin son dakika erdoğan

Türkiye’yi heykellerle donatmak dışında hiçbir icraatı olmayan CHP’nin Beylikdüzü’nde diktiği Rum papaz Makarios’un heykeli, Kıbrıs Türkleri’nin yaşadığı katliamı yeniden gündeme getirdi. CHP’nin Makarios’u, 1960’lı yıllarda Rum çetelerin Kıbrıs Türkleri’ne yönelik katliamının kışkırtıcılığını yapmış, zulüm ve tecavüzlerin baş sorumlusu olarak gösterilmişti. Türkiye’nin askeri harekatına kadar süren zulmün boyutunu, dönemin gazeteleri net bir şekilde ortaya koyuyor.

KATLİAMLARIN BAŞ SORUMLUSU PAPAZ MAKARİOS

CHP’nin heykelini diktiği Kıbrıs Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu 3. Makarios, 1960 yılında kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’nde Türkler ve Rumlar’ın bir arada yaşamaması için çatışmaların fitilini ateşledi. Aynı zamanda Rumların liderliğini yürüten Makarios, 1963’te mevcut anayasayı tanımadıklarını ilan etti. Devreye sokulan Aktiras Planı’na göre, “Kıbrıs Cumhuriyeti hükümetinde çoğunluğa sahip Kıbrıs Rumları, Türkleri yönetimde zayıflatacak ve Kıbrıs Cumhuriyeti Yunanistan ile birleştirilecek”ti. Bunun ardından silahlanan Rum çeteler, EOKA silahlı örgütü öncülüğünde katliamlara başladılar. Tam bu süreçte CHP’nin Makarios’u, “Türkler Kıbrıs’a geldiklerinde kurtaracak tek bir Türk bile bulamayacak” ifadelerini kullandı. Makarios, Türkleri aynı zamanda isyan etmiş topluluk olarak göstermek için savaş kışkırtıcılığı yaptı, katliamlara kılıf hazırladı.

HEM KATLİAM HEM ZORLA GÖÇ

Türkiye’de yaşanan 27 Mayıs darbesi ile Menderes hükümetinin cunta tarafından devrilmesinin ardından oluşan siyasi belirsizlikten de güç alan Rumlar, Türk köylerine baskınlar düzenledi. Vahşi katliamlara imza atan Makarios himayesindeki çeteler, özellikle Lefkoşa’yı hedef aldı. Türk köylerinde insan avı başlatan Hristiyan Rumlar, 1963 Noel’ini katliamla geçirdi. Tarihe “Kanlı Noel” olarak geçen vahşette 364 Kıbrıs Türkü şehit oldu. 18 bin 667 Kıbrıslı Türk, 103 köyü boşaltmak zorunda kaldı. BM kayıtlarına göre Lefkoşa’da 39, Girne’de 7, Baf’da 49, Larnaka’da 21 ve Magusa’da 21 olmak üzere 137 köy harabeye çevrildi.

BANYO KATLİAMI

1963 yılında Rumların Kıbrıs Türk tarihine kanla yazdığı katliamlardan birinde, Kıbrıs Türk Alayı olan Kıbrıs’taki 650 kişilik Türk gücünün doktoruy Binbaşı Nihat İlhan'ın Lefkoşa’daki evi hedef alındı. 20 Aralık 1963’te Nihat İlhan görevi başındayken Rum saldırganlar, İlhan'ın evine baskın düzenledi. Makarios'un çeteleri, Nihat İlhan’ın 3 küçük oğlu, Kutsi, Murat, Hakan ve eşi Mürüvvet’i saklandıkları banyoda küvetin içinde kurşun yağmuruna tutarak feci şekilde katletti.

KATLİAMIN MANŞETLERİ

“Kıbrıs Türk halkı, isyan ettiklerinden dolayı yola getirilmişlerdir.” diyecek kadar alçalmış bir lider olan Makarios’un yol açtığı katliamlar, dönemin gazete manşetlerine de yansıdı. Hürriyet gazetesinin attığı “Kıbrıs’ta Türk kadınları tecavüze uğradı” manşeti, Makarios canisinin yol açtığı zulümlere ışık tutuyor. 12 Ağustos 1959 tarihli Akşam gazetesinin manşeti ise “Kıbrıs’ta Rumlar Türk mitingine bomba attı” şeklinde. Aynı gazete, 13 Ağustos 1959’te Kıbrıslı Rumların silahlandığını yazarak, “Gizlice silah imal eden bir fabrika basıldı, bir.ok silah ve top mermisi ele geçirildi.” denildi. Kıbrıs Cumhuriyeti anayasasını çiğneyen Makarios’a İngiltere ve Türkiye’nin tepkisine karşılık veren Rum lider Makaraios’un tehdidi 3 Nisan 1960 tarihli Akşam gazetesinde: “Makarios İngiltere’ye dün tehdit savurdu – Makarios Cumhuriyeti ilan edeceğini söyledi. Başbakan Küçük, ‘Bu harbe yol açar’ dedi. 13 Mart 1964 tarihli Cumhuriyet gazetesi “Rumlar 10 Türk köyüne daha saldırdılar.” manşetiyle çıktı. Haberde “Muhasara altındaki 4000 Türk’e gıda ve ilaç yardımına bile müsaade edilmedi.” denildi.

Makarios’un heykelini yapmak, ihanettir

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından İstanbul Beylikdüzü’nde açılan parkta Makarios heykelinin de yer almasına tepki gösteren İstanbul Ülkü Ocağı üyeleri heykele boya atarak protesto etti. Protesto gösterisinin ardından ise heykelin yüzü kırıldı. İstanbul Ülkü Ocakları İl Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım, heykelin Kıbrıs Türklerine, orada Kanlı Noel’i yaşamamış insanlara yapılmış büyük bir hakaret olduğunu söyleyerek, “Bunun sanatla bir ilgisi yok. Sanat adı altında Türk düşmanlığı vardır. Sanat bu işin kılıfıdır. Makarios gibi elinde onlarca Türk’ün kanı bulunan bir adamın heykelini yapmak tek kelimeyle gaflettir. Bilinçli yapılmışsa da ihanettir. Hele hele sayın Kılıçdaroğlu’nun 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda burayı açmış olması ise vahimdir. Bunun bir izahı yoktur. Bu heykel buradan kalkmalı” dedi.

Yeniakit

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.