Öne Çıkanlar türkiye terörist ışid IŞİD kara operasyonu yunus mallı türkiye

Kılıçdaroğlu'dan İslam dünyasına sorular
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, terör sorununun birlikte çözülmesi gerektiğini belirterek,"Ön yargılarımızdan arınarak çözmeliyiz bu sorunu. Ön yargılarımızla hareket edersek, sorunları çözemeyiz. Tam tersine yeni sorunlara kaynaklık yapmış oluruz. Bu açıdan bu toplantı çok önemlidir." dedi.

İSLAM MESELELERİ TOPLANTISINA KATILDI

Kartal Belediyesi, Türk Ocakları İstanbul Şubesi ile İstanbul Üniversitesi iş birliğinde Hasan Ali Yücel Kültür Merkezinde düzenlenen "Günümüz İslam Dünyasında Meseleler ve Çözüm Yolları" başlıklı toplantının açılışında konuşan Kılıçdaroğlu, son ayların en önemli toplantılarından birinin gerçekleştirildiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, burada İslam dünyasını sorgulayan 15 soru sordu:

YENİ SORULAR EKLENEBİLİR

"Hazırladığım 15 soru var. Bu sorulara yeni sorular eklenebilir, hatta eklenmelidir de.

57 İSLAM ÜLKESİ NEDEN BİR ÇİN EDEMİYOR

Birinci soru, İslam İşbirliği Teşkilatı'na üye 57 ülkede toplam 1 milyar 700 milyon Müslüman kardeşimiz yaşıyor. Müslümanlar dünya nüfusunun yüzde 28'ini oluşturuyor. Yani dünyada yaşayan her 4 kişiden birisi Müslüman. Bütün İslam ülkelerinin toplam milli gelirleri yaklaşık 6 trilyon dolar. 57 ülkenin gayri safi hasılası 6 trilyon dolar. Sadece Çin Halk Cumhuriyeti'nin gayri safi milli hasılası 12 trilyon dolar. Bir ülke 57 ülkeden çok daha fazla gayri safi hasılaya sahip. Yani 57 İslam ülkesi bir tek Çin Halk Cumhuriyeti bile edemiyor.  O zaman soru şu, neden edemiyor?

İSLAM ÜLKELERİ ZENGİN KAYNAKLARIN ÜZERİNDE NEDEN YOKSUL

İkinci soru, İslam İşbirliği Teşkilatı'na üye ülkeler dünya enerji kaynaklarının yüzde 70'ine ve doğal kaynakların yüzde 40'ına sahip. Dünyanın en büyük zenginliğinin üzerinde İslam ülkelerinde yaşayan vatandaşlar oturuyor. Ama buna rağmen yine bu örgütün verilerine göre nüfusun yüzde 40'ı yoksuluk içinde. En zengin kaynakların üstündesiniz ama nüfusun yüzde 40'ı yoksulluk içinde. Soru neden?

NE EKSİĞİMİZ VAR

Üçüncü sorumuz, dünya her yıl yüzde 4,7 oranında büyüyor. İslam ülkelerindeki büyüme ise yüzde 3,6 neden? Ne eksiğimiz var?

İŞ GÜCÜ ORANI

Dördüncü soru, dünyada iş gücüne katılım oranı yüzde 63. İslam ülkelerinde yüzde 59. Neden?

İŞSSİZLİK

Beşinci soru, dünyada işsizlik oranı ortalama yüzde 6. İslam ülkelerinde ise yüzde 8. Neden?

ORAN KARŞILAŞTIRMASI

Altıncı soru, gelişmekte olan ülkelerde genç işsizlik oranı yüzde 11. İslam ülkelerinde yüzde 17. Neden?

OKUMA-YAZMA SEVİYESİ

Yedinci soru, 57 İslam ülkesinde halkın yüzde 37'si okuma-yazma bilmiyor. Bir başka değişle 630 milyon Müslüman kendi dilinde okuma yazma bilmiyor. Neden?

ÜNİVERSİTE SAYISI AZ

57 İslam ülkesinin her birinde ortama 10 üniversite var. Yani 1 milyar 700 milyon insanın toplam 600 üniversitesi var. Amerika'da sadece 5 bin 700 üniversite var. Hindistan'daki üniversite sayısı 8 bin 500. Dünyanın en iyi 100 üniversitesinden birisi İslam ülkelerinde sadece Türkiye'de var. O da Orta Doğu Teknik Üniversitesi, gururumuz. Peki, 1 milyar 700 milyonluk bir nüfusa hangi gerekçeyle 600 üniversite?

BİLİM İNSANLARINA DEĞER VERİLMİYOR

Madem ki 'Alimin ölümü alemlerin ölümüdür' diyor Sevgili Peygamberimiz, alimlere, hocalara, akademisyenlere, bilim insanlarına neden değer vermiyoruz?
14. soru, İslam maskesi altındaki rejimlerde bir avuç adam, iktidarı tüm gücüyle kendi halkını sömürmek, zevk-i sefa içinde yaşamak gibi bir düşünce içindeler. Onların baskısı altında 630 milyon insan okuma-yazma bilmiyor. 850 milyon insan da yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Neden? Herkese soruyorum, 630 milyon insanı cehalete, 800 milyon insanı yoksulluğa mahkum eden kim?

NEDEN ARABİSTAN'A DEĞİL DE AVRUPA'YA GİDİYORLAR

Son soru, bugün iç çatışmaların yoğun olarak yaşandığı Müslüman dünyadan göçler var. 3 milyona yakın Suriyeli Türkiye'de. Avrupa'nın da her tarafına gitmeye çalışıyorlar. Soru şu, neden mülteci olarak İslam dünyasından kaçanlar örneğin Suudi Arabistan'a, Katar'a, Mısır'a değil de Avrupa'ya, gelişmiş ülkelere doğru gitmeyi düşünüyor? Bunların yanıtlarını hep birlikte aramak zorundayız."



 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
bayram 8 yıl önce

Baya güzel sormuş ama kendisi de cevapları bilmiyor