Öne Çıkanlar terör ömer toprak EURO 2016 IŞİD hücre evi galatasaray Şiir kitabı çıkarmak için

KÛT'UL AMÂRE ZAFERİ UNUTTURULAMAYACAK!
Osmanlı Cihan Devleti’nin 1916’da Irak’ın Kut bölgesinde İngilizlere karşı kazandığı destansı Kût’ul Amâre zaferi 100. yılında hak ettiği değeri görecek. Tarih kitaplarında bahsedilmeyen, milli gün olarak kutlanmasına rağmen 1946 yılında İngilizlerin ricası üzerine dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü tarafından kutlama kapsamının dışına itilen zaferin yaklaşan yıldönümü öncesinde Milli Eğitim ve Kültür bakanlıklarında hummalı bir çalışmaya imza atılıyor. Kût’ul Amâre zaferi; panel, sempozyum, şiir dinletisi, konferans ve belgesellerin yanı sıra okullarda da ders olarak okutulacak.

UNUTTURULMAYA ÇALIŞILAN ZAFER

29 Nisan 1916’da tüm yetersizlik ve ihanetlere rağmen Osmanlı’nın, İngilizleri bozguna uğratarak 5 general, 476 subay ve 9 bin 580 eri esir aldığı, 40 bini aşkın İngiliz askerini ise öldürdüğü Kû’tul Amâre zaferi, Kemalist rejim tarafından tarihin tozlu raflarına mahkum edilmişti. Sahte kahramanlarla dolu resmi tarih kitapları, Kût’ul Amâre zaferinin kahramanları Nureddin ve Halil paşaları tek kelimeyle dahi anmadı. 1931 yılında liseler için hazırlanan tarih kitaplarında 29 Nisan Zaferi üç satır ile geçiştirilmiş, YÖK’ün 1989’da hazırlattığı Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi adlı kitapta destansı zafere sadece 4 kelime yer ayrılmıştı.
Sistemli bir şekilde unutturulmaya çalışılan zafer, 1946 yılına kadar küçük çaplı da olsa milli gün/bayram olarak kutlanıyordu. Ancak İngiliz yetkililerin ricası üzerine Kût’ul Amâre zaferi, dönemin CHP’li Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ve Başbakan Şükrü Saraçoğlu tarafından kutlama listesinden çıkarılmış ve tamamen unutulmaya terk edilmişti.

BAKANLIKLAR HAREKETE GEÇTİ

Son yıllarda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun sıklıkla gündeme taşıdığı, geçtiğimiz günlerde gazetemiz yazarı Mehmet Koçak’ın da köşesine alarak hak ettiği değere kavuşturulması gerektiğinin altını çizdiği Kût’ul Amâre zaferi ile ilgili somut adımlar atıldı. 29 Nisan Zaferi’ni gündemine alan Milli Eğitim Bakanlığı, yayınladığı genelgede 81 il ve ilçedeki Milli Eğitim Müdürlüklerine Kût’ul Amâre ile alakalı panel, sempozyum, şiir dinletisi ve konferans gibi programlar gerçekleştirilmesi talimatı verdi. Bakanlık ayrıca her yıl 29 Nisan’da bir ders saatinin ilk, orta ve lise öğrencilerine anlatılmak üzere Kût’ul Amâre zaferine ayrılmasını kararlaştırdı.

ZAFERİN BELGESELİ ÇEKİLİYOR

29 Nisan Zaferi’ni gündemine alan Kültür Bakanlığı’nın da konferans, sempozyum, panel, tiyatro, resim sergisi gibi çeşitli etkinliklerle Kûtul Amâre Zafer Bayramını kutlamaya hazırlandığı öğrenildi. Etkinlikler, Bakanlık tarafından Kût’ul Amâre zaferi için hazırlanan program kitabında geniş bir şekilde anlatıldı. Kitapta, 29 Nisan’da yapılacak kutlamaların yanı sıra zaferle ilgili 3 dilde internet sitesi hazırlanacağı, ülke genelinde bilboard, afiş ve araç giydirme gibi ilgi çekici faaliyetlerde bulunulacağı bildirildi. Kültür Bakanlığı tarafından destansı zaferin belgesel çekimi için de hazırlıklara başlandığına dikkat çekildi.


Yeniakit

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.