Öne Çıkanlar rusya çatışma ahmet davutoğlu haber dışişleri bakanlıüı

Michael Moore'un Trump kazanacak analizi

Amerikalı muhalif belgeselci Michael Moore, Demokratlar’ı geçen temmuz ayından ayından beri uyarıyordu.. İşte Moore’un bu konudaki yazısı.

1. ORTA BATI MATEMATİĞİ

Bence Trump, ABD’nin ‘rust belt’ olarak bilinen kuzey kuşağındaki dört demokrat (mavi) eyalete yoğunlaşacaktır. Michigan, Ohio, Pennsylvanya ve Wisconsin eyaletleri seçimlerde demokratlara oy verdiler ama 2010 yılından beri Cumhuriyetçi valiler seçiyorlar. Pennnsylvanya’da nihayet Demokrat bir vali seçildi ama Trump’ın eli de armut toplamıyor. Michigan’da yapılan ön seçimlerde Cumhuriyetçi Parti 1.32 Demokratlar 1.19 milyon oy topladı. Pennyslyvanya’da Trump, Hillary’nin önünde. Ohio’da ise berabereler. Trump’un devirdiği bu kadar çamdan sonra Ohio’da nasıl mı berabereler? Çünkü Trump saçma sapan bir sürü laf ediyor ama Hillary’nin NAFTA’ya ve Trans Pasifik Ortaklığı’na (TPP) verdiği desteğin üst orta batıdaki endüstri eyaletlerini, dolayısıyla da buradaki işçi sınıfını vurduğunu söylerken son derece haklı. Bu yüzden Trump, Michigan’daki Ford fabrikasına gitti ve eğer Ford fabrikası gerçekten kapanıp Meksika’ya taşınırsa Meksika’dan gelecek her arabaya yüzde 35 vergi koymakla tehdit etti.

Trump aynı şekilde Apple’ı da Çin’de değil ABD’de üretim yapmaya zorlayacağını söylüyor. Michigan’lı işçiler bu müziği çok sevdi. Bu iflas etmiş, geçim mücadelesi veren, bunalımlı insanlar Reagan’ın Damlama Teorisi tarafından kandırıldı, Demokratlar tarafından da kendi kaderine terk edildi.

Bu yüzden burada da bir Brexit olayı yaşanacak. 21. yüzyılın yeni Elmer Gantry’si bu ortamda zuhur etti ve diyor ki “İşte Amerikan rüyanızı yerle bir edenlere gününü göstermek için elinize geçen fırsat. Dışarıdan biri, yani Trump, ortalığa düzen vermek için geldi. Onu sevmek zorunda da değilsiniz. O sizin size kazık atan gafillerin üstüne atabileceğiniz kişisel molotof kokteyliniz”

2. ÖFKELİ BEYAZ ADAMIN SON DİRENİŞİ

“240 yıldır ABD bizden soruluyor ve saçı uzun aklı kısanın teki bize okuyor.” Bu nasıl olabiliyor? Zaten, alametler belirmişti. Düşünsenize Nixon bile kızların da sporda eşit fırsata sahip olması gerektiğini söylemişti. Sonra Beyonce geldi sol yumrukları havada zenci kızlarla bizim oyunumuz Super Bowl’da arzı endam etti. Ah ah insanlık nereye gidiyor?

3. HILLARY SORUNSALI

Gelin bir birimize karşı dürüst olalım ama ondan önce bir şey diyeyim: Hillary’i severim aslında. Hatta biraz haksız bir kötü şöhretinin de olduğunu düşünüyorum ama Irak Savaşı’yla ilgili tavrını gördüğümden beri ona oy vermemekte son derece kararlıy(d)ım ama bir öncü faşistin başkomutan olmaması için bu kararımdan döneceğim çünkü üzülerek söylüyorum ki Hillary de ne yapar eder bizi içine sokacak bir askeri operasyon bulur ama Trump da kırmızı düğmedeki (nükleer silah) parmağı rahat durmayan bir ruh hastası.

İtiraf faslını geçtikten sonra artık kendimizle yüzleşelim. Burada sorun Trump değil Hillary. Birincisi, Hillay hiç popüler değil. İnsanların yüzde 70’i onu güvenilmez ve tekinsiz buluyor çünkü Hillary eski tarz siyasetin temsilcisi. Zihninde nasıl kazanılacağına dair bir şablon var ve onu uyguluyor. Bu yüzden önce eşcinsel evliliğine karşı çıkıyor sonra da bunu resmileştiren yasaları onaylayarak sürekli kendisiyle çelişiyor. Düşündürücü olan şu ki en büyük aleyhtarları kadınlar. Üstelik Hillary’nin kuşağı Barbara Bushgillerin “kapa çeneni ve kurabiye pişir”statükosunu kırmış olmasına rağmen.

4. BUNALIMLI SANDERS DESTEKÇİLERİ

Sanders destekçileri Hillary’e oy vermeyecek diye söylenmeyi bırakın. Biz vereceğiz ya. Zaten 2008 ön seçimlerde Hillary’e oy veren sonra Obama’yı desteklemiş olan insanlardan daha fazla kişi bu seçimlerde Hillary’e oy verecek Sorun bu değil. Sorun, yanlarında beş kişi daha getirmeyecek olmaları. İşte bunlara bunalımlı seçmen deniyor. Hillary’e tamamen zoraki oy istiyorlar. Yüzlerinde hiç bir heyecan belirtisi yok. Tamam, Trump’a oy verecek değiller ama bir çoğu da ya üçüncü adaya oy verecek ya da ayağını uzatıp evde oturacak. Çünkü gençlerin sahtekarlara tahammülleri yok. Clinton Bush dönemi demek onlar için gene müzik dinlemek için para vermek ve eşek ölüsü gibi telefonlar kullanmak demek.

5. JESSE VENTURA ETKİSİ

Siz siz olun fesat seçmen etkisini sakın küçümsemeyin. Çünkü artık seçim sandıkları bireylerin gerçekten mahremiyete sahip olduğu tek yer. Polis yok, kamera yok, zaman kısıtı da yok. İnsanlar, Trump’ı sadece çok bayıldığı için seçecek değiller. Böyle bir şeyi sadece yapabildiği için yapacak olan çok insan var. Anne ve babasını sinir etmek için elma sepetini yere deviren muzır çocuklar gibi. 1990’larda Minnesota halkının kendi profesyonel güreşçileri Jesse Ventura’yı vali seçtiklerini hatırladınız mı? Bunu yapan insanlar cahil, aptal değil. İnsanlar sırf sisteme öfkeli oldukları için de böyle eşek şakaları yapabiliyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.