Öne Çıkanlar türkiye suriye putin erdoğan son dakika

Münbiç'e ABD tamponu

TSK'nın Suriye'nin kuzeyinde başlattığı 'Fırat Kalkanı' operasyonu ile Türkiye - ABD arasındaki gerilim üst düzeye çıkarken ABD, PYD'yi korumak için yeni hamleler yapıyor. Cerablus'un temizlenmesinin ardından namluları PYD kontrolündeki Münbiç'e çeviren TSK'yı durdurmak için ABD'nin özel kuvvet unsurlarını TSK ile PYD arasındaki bölgeye konuşlandırdığı iddia edildi.

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Joseph Votel'den Türk Ordusu il PYD arasında ABD özel kuvvetlerinin bulunduğunu doğrulayan açıklamalar geldi. Votel, ''Türk saldırıları şimdiye kadar YPG'nin de içinde bulunduğu isyancı gruplara eğitim veren 300 civarındaki özel kuvvetlere tehdit oluşturmadı. Nerede olduğumuzu çok iyi biliyorlar ama onlara sık sık bunu hatırlatabiliriz'' dedi.

DESTEĞİMİZİ ÇEKTİK

Fırat Kalkanı Operasyonu'yla TSK'nın PYD'yi vurmasının ardından Türkiye'ye desteklerini çektiklerini belirten Votel, şunları söyledi: ''Askeri liderler fırsat ararlar ve bulduklarında harekete geçerler. Sanırım onlar da bir fırsat gördüler ve hızlıca harekete geçtiler. Biz de destek verdik. IŞİD'den başka bir şeye (YPG) odaklandıklarında desteğimizi çekmek zorunda kaldık. Şimdi o unsurları aynı tutmaya ve IŞİD'e odaklı kalmalarını sağlamaya çalışıyoruz'' Öte yandan Cerablus Askeri Konseyi Komutanı Albay Hico da yaptığı açıklamada, 'Amerikan özel kuvvetleri ateşkesin devamı için Türk Ordusu ve aramızdaki bölgeye yerleşti' dedi.

Suriye'deki ABD askerlerinin PYD arması taktuğu fotoğraflar tepki çekmişti

ABD'nin bölgedeki operasyonel varlığı defalarca gündeme gelmişti. Votel'in iddia ettiği gibi bölgedeki ABD gücü 300 değil 3 bin 500 civarında. Ayrıca sadece eğitim vermiyor, bizzat YPG kuvvetleriyle birlikte savaşıyor ve onları komuta ediyor.

COOK YALANLAYAMADI

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook da Pentagon'da bir basın toplantısı düzenledi. Cook açıklamasında ABD'li özel kuvvetlerin YPG ve Türk Ordusu arasında çatışmaların önlenmesi amacıyla bir kalkan oluşturup oluşturmadığı sorusu karşısında ''Özel kuvvetlerin yerini söyleyemem''yanıtını verdi.

'ÇEKİLME' YALANINA DEVAM

Cook'un, ''Türkiye, PYD7YPG unsurlarının FIrat'ın batısında olduğunu söylüyor.  Yorumunuz nedir?'' sorusuna yanıtı şöyle oldu: ''Sahada gördüğümüz Suriyeli muhalif güçleri çatısı altında toplayan SDG'nin Fırat'ın doğusuna çekilme taahhütlerini yerine getirdiğidir. Münbiç'te bazı direniş birimleri var, temizlik operasyonları var. Ortadan kaldırılması gereken el yapımı patlayıcılar var. O bölgenin yerlisi olan ve orada bulunan bazı SDG güçleri bu operasyonları yürütüyor. Ancak asıl SDG güçleri Fırat'ın doğusuna gitti ve sözlerini yuttu. YPG de bu güçler arasında.''

SİLAH SORUSUNA GEVELEDİ

Cook, daha önce YPG'nin denetiminde bulunan bölgelerde, YPG'nin PKK ile bağlantısını kanıtlayan belgeler bulunduğuna ilişkin haberlerle ilgili soruya ise 'Bu haberleri görmedim' diye karşılık verdi. ABD'nin Suriye Demokratik Güçleri'ne verdiği silah ve cephane desteğine ilişkin ''Bunların YPG/PYD ya da PKK'nın eline geçmediğinden nasıl emin olabiliyorsunuz?'' sorusu karşısında ise zorlandığı görüldü. Cook soru karşısında ''Böyle bir şey olduğuna ilişkin herhangi bir belirtil yok. Bu gruplara mühimmat sağladığımızı biliyorsunuz. Bu mühimmatın nereye gittiğini çok dikkatlice izliyoruz. Bize mutabakata varan taraflar buna uymazsa bizden bir daha mühimmat alamazlar. Bunu başından beri açıkça söyledik'' ifadelerini kullandı.

ABD özel kuvvetlerinin çatışmaların önlenmesi amacıyla PYD ile Türk ordusu arasına gönderildiği iddiaları ile ilgili soru karşısında oldukça zorlandığı görülen Cook, ''Özel kuvvetlerimizin yerlerini söyleyemem'' karşılığını vererek geçiştirdi.

Kaynak: Aydınlık Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
mustafa 8 yıl önce

abd,pkk,pyd,ypg ve deaş,hepsini öldürün canlı bırakmayın!!!!

Avatar
türkmen 8 yıl önce

öyle kolay değil işte, öneli olan bize kim destek çıkacağı.? bügün çin iran ve rusya abd, ingiltere fransa ve israili hedef alırsa o zaman kozlar değişir. vuran değil vur diyen yiğittir hani öyle bir yiğit çıkmadı daha destek yok yani anlatabildimmi :)

Avatar
türkmen 8 yıl önce

arkamızda 2-3 devlet olsun kim var kim yok haritan silinir. Bozgunculuk çıkaranlar için kurtuluş olmaz yeni orta doğu düzeni değil yeni dünya düzeni sağlanır.