Öne Çıkanlar esed chp DAEŞ son dakika haberleri ahmet davutoğlu

Nokta Dergisi'ne iki tutuklama! Seçim zaferinden sonra operasyonlar arttı...

Nokta Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Cevheri Güven ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Murat Çapan, kapağında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafının bulunduğu ve "2 Kasım Pazartesi: Türkiye İç Savaşının Başlangıcı" ifadesinin yer aldığı Nokta Dergisi'nin son sayısı hakkında başlatılan re'sen soruşturma kapsamında tutuklandı. 

İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği, Güven ve Çapan'ın, Türk Ceza Kanunu'nun 313/1. maddesinde yer alan "Halkı Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetine karşı silahlı bir isyana tahrik" suçundan tutuklanmasına karar verdi. 

KARAR...

Tutuklama kararında, derginin 2 Kasım Pazartesi günü yayınlanan sayısında, "Türkiye İç Savaşının Başlangıcı" başlığının kullanıldığı, dergi içerisinde "92. yılında bir ülke çatırdarken çatışmalı dönem" başlığı ile halen Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan'ın askeri kıyafet, elinde pimi çekilmiş el bombası ve başında miğfer olduğu halde resminin basıldığı, Türkiye'de 7 Haziran-1 Kasım seçimleri arasında yaşanan olayların kaos ve savaş ortamı olarak gösterildiği, bunun sorumlusunun başta Cumhurbaşkanı olmak üzere devlet yetkileri olduğunun belirtildiği, silahlı terör örgütü olduğu yargı kararları ve uluslararası kabul görmüş örgütlerin eylemlerinin ise "isyan" olarak değerlendirildiği ifade edildi.

"ADETA ÜLKEDE FİİLİ SAVAŞ ÇIKMIŞ ALGISI..."

Yazı içeriğinde ise siyah spotla "Hayatı idame seti" başlığı altında, çatışma ortamında ısı yalıtımlı battaniye, yiyecek yığınağı, su temizleme taletleri, parakot ip, sapan, tel testere, bıçak ve ateş yakmak için malzeme gibi bulundurulması gerekenler belirtilerek, adeta ülkede fiili savaş çıkmış algısının oluşturulduğu vurgulandı. 

Kararda, "Bu hususlar birlikte değerlendirildiğinde, somut eylem çağrısının mevcut olduğu, içeriğin basın özgürlüğü ve ifade hürriyeti kapsamında değerlendirilemeyeceği" kaydedildi.

"BAŞBAKAN VE BAHÇELİ DE 'KAOS' DEDİ"

Nokta Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Cevheri Güven'in ise hakimlik sorgusunda suçlamaları kabul etmeyerek, "Dergiyi seçimden önce cuma günü matbaaya yolladık. Dolayısıyla seçim sonuçlarını gördükten sonra basılması söz konusu değildir. 7 Haziran seçimlerinden sonra Türkiye'de 400 civarında sivil vatandaş ve bir o kadar güvenlik görevlisi hayatını kaybetmiştir. Siyasilerin de kaos ve çatışma ortamına ilişkin beyanatları kamuoyuna yansımıştır. En son Başbakan Ahmet Davutoğlu, 'Seçimde koalisyonlu dönem olursa beyaz Toroslar sahneye çıkar' şeklinde sözler söylemişti. Kaos ortamının daha da derinleştiğine ilişkin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de açıklamaları mevcuttur. Ben bir gazeteci olarak, gazetecilik faaliyeti dışında herhangi bir şey yapmadım. Gazetecinin görevi, toplumsal sorunlarla ilgili haberler yapmak, halkı ve yöneticileri uyarmaktır. Bazen bu uyarılar üslup olarak sert ve sansasyonel olabilir. Ancak suç teşkil etmesi söz konusu değildir. Ayrıca, ifade içeriklerine göre insanları silahlanmaya çağıracak herhangi bir unsur da bulunmamaktadır" dediği öğrenildi.

"ANKET ŞİRKETLERİ DAHİ YANILMIŞLARDIR"

Nokta Dergisi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Murat Çapan'ın da, ifadesinde, dergiyi Genel Yayın Yönetmeni ile birlikte hazırladıklarını ve cuma günü basıma yolladıklarını belirterek, "Seçimlerden önce, anket şirketleri, 7 Haziran'daki sonuçlara yakın sonuçların bu seçimde ortaya çıkacağını kamuoyuna duyurdu. Dolaysıyla, bizim seçim sonuçlarını daha önceden öngörmemiz ve buna istinaden bu dergiyi hazırlamamız söz konusu olamaz. Anket şirketleri dahi yanılmışlardır. 7 Haziran sonrası Türkiye'de bir kaos ortamı oluştuğu görülmüş ve yaşanmıştır. Biz de buna istinaden halkı bilinçlendirmek adına bu dergiyi hazırladık" dediği öğrenildi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Güven ve Çapan hakkında, dergi kapağında yer alan ifadelerden dolayı, Türk Ceza Kanunu'nun 214/1-2. maddelerinde düzenlenen "Suç işlemeye alenen tahrik" ve "Halkın bir kısmını diğer bir kısmına karşı silahlandırarak, birbirini öldürmeye tahrik" suçlamasıyla soruşturma başlatılmıştı. 

Soruşturma kapsamında dün gözaltına alınan derginin Genel Yayın Yönetmeni Cevheri Güven ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Murat Çapan bugün savcılığa sevk edildi. 

Savcılık sorgusunun ardından, dergi yöneticileri, "Suç işlemeye alenen tahrik etme" suçundan tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi. 

İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği'nde sorgulanan Güven ve Çapan ise "Halkı Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetine karşı silahlı bir isyana tahrik" suçundan tutuklandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.