Öne Çıkanlar türkiye suriye putin son dakika erdoğan

TEDES geri dönüyor!

TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Sözcüsü Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, suistimal edildiği ve amacından saptırıldığı gerekçesiyle geçen yıl kaldırılan Trafik Elektronik Denetleme Sistemi'nin (TEDES) tekrar geri döndüğünü açıkladı. Aynı zamanda Ak PartiErzurum Milletvekili olan Ilıcalı, Intertraffic İstanbul Fuarı'nda yaptığı açıklamada, TEDES'in trafik kazalarını ve dolayısıyla can kaybını önlemek için Türkiye'nin farklı illerinde uygulanmaya başlandığını anımsattı. Ilıcalı, şehir içinde trafiğin düzenlenmesi, mal ve can kaybının önlenmesi, hız ve ışık ihlalinin önüne geçilmesi gibi amaçlarla kurulan TEDES'te kesilen cezaların yüzde 70'inin Hazine'ye yüzde 30'unun ise belediyelere gittiğini hatırlattı. Getirilen düzenleme ile belediyelerin yüzde 30 pay almasının onların isteğini artırdığını dile getiren Ilıcalı, bu sayede sistemin hızla yayıldığını anlattı. Ilıcalı, "Ancak sonra bu işi suistimal edenler oldu. Bilerek veya bilmeyerek bazı belediyeler ve sistemi kuran şirketler bunu bir gelir kapısına dönüştürdü. İş amacından çıktı. Sonra hepimiz anormal ve haksız cezaların kesildiğini gördük." diye konuştu.

BAKANLIK EL ATTI...

Özellikle Ordu'da kesilen anormal cezalar sonrası vatandaşlardan tepki alındığını ifade eden Ilıcalı, sonrasında İçişleri Bakanlığı'nın harekete geçtiğini ve TEDES'i kaldırdığını söyledi. Ilıcalı, TEDES üzerinden adeta tuzak kurarak vatandaşın gelir kapısına dönüştürülmesine İçişleri Bakanlığı'nın müsaade etmediğinin altını çizdi.

'DÜZENLEME YAPAN DEVREYE ALACAK'

Ilıcalı, TEDES'in kaldırılmasının çare olmadığının görülmesi üzerine ilgili tarafların bir araya geldiğini belirterek, sistemin nasıl olması gerektiğine dair usul ve esasları belirleyen yeni mevzuat oluşturulduğunu söyledi.Eksiklerin ve yapılması gerekenlerin ne olduğunun belirlenmesinden sonra bunun belediyelere de iletildiğini anlatan Ilıcalı, şöyle devam etti: "Yeni usul ve şartlara göre düzenleme yapanlar sistemi tekrar uygulamaya alabilecek. Bunun esas amacı can kaybını azaltmak. İnsanlarımız trafikte hayatlarını kaybetmesin. Bunun içine ticareti koyduğun zamanda işte bu kadar önemli sistemleri durdurup tekrar yeni düzenlemeler yapmak durumunda kalıyoruz. Yeni düzenlemelerle beraber TEDES tekrar devreye girecek. Bizim bunu elle, trafik polisi ile yapmamız mümkün değil."

KAZALARDA 7 BİN 300 KİŞİ ÖLDÜ

Ilıcalı, yapılan bir incelemede İstanbul'da sadece bir kavşakta TEDES veya trafik polisi olmaması durumunda bir günde bin ihlal yapıldığının görüldüğünü vurguladı. Geçen yıl ülke genelinde bir milyon 182 bin trafik kazasında 7 bin 300 kişinin hayatını kaybettiğini dile getiren Ilıcalı, bu kazalarda 307 bin 619 kişinin yaralandığı aktardı. Ilıcalı, "Bizim ilk önceliğimiz can kaybını önlemek. Canın telafisi yok. Ama bir de maddi kaybı var ülkenin. Geçen yılki trafik kazalarında 30 milyar liralık hasar meydana geldi. Bu çok ciddi bir rakam." ifadelerini kullandı.

İSTANBUL VE KONYA'DA BAŞLIYOR, 130 BELEDİYE SIRADA

Ilıcalı, Türkiye'nin trafik yazılımı konusunda artık çok ciddi ilerlediğini belirterek, "Akıllı sistemleri ne kadar devreye koyarsak, 7 gün 24 saat sürekli denetim sağlarsak ölümlü kazalarda da önemli bir azalma sağlayacağız. Bunun için Emniyet Genel Müdürlüğü büyük bir gayret içinde. İstatistiklerde azalma var ama tam yeterli değil." dedi. Elektronik denetleme sistemini, kaldırılmadan önce 19 belediyenin uygulamaya aldığını anımsatan Ilıcalı, emniyet yetkililerinde aldığı bilgiye göre TEDES'i yeni usul ve mevzuatlara göre yenileyen İstanbul ve Konya'da uygulamanın gelecek hafta başlayacağını söyledi. Ilıcalı, TEDES için halihazırda başvuran belediye sayısının ise 130 olduğunu kaydederek, Intertraffic İstanbul Fuarı'nda düzenlenen bir panelde çok sayıda büyükşehrin ulaşım yetkilisiyle bir araya geldiğini ve sistemi kendilerine anlattığını sözlerine ekledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.