Öne Çıkanlar MI6 METİN UCA mali THY görevlileri rehine DHKP-C Sözleşmeli Bordo Bereli

Türk savaş uçakları emir bekliyor!

Dün Başbakan Binali Yıldırım, Hava Kuvvetleri’nin operasyona nasıl katıldığının sorulması üzerine, “Şimdi değil. İcap edince olacak. Türkiye’nin prensip olarak koalisyonun içinde olması konusunda bir mutabakat var. Şu anda değil ama kullanıldığı zaman koalisyon içerisinde bizimkiler de yer almış olacak” dedi.

“Gruptaki konuşmanızdan şu an orada olduğu gibi anlaşıldı” denilmesi üzerine de Yıldırım, “Operasyon detaylarını bilmiyorum. Önemli olan koalisyon içinde olmaktır” ifadelerini kullandı.

Yıldırım’ın bu sözleriyle neyi kastettiği, Türkiye’nin operasyona hangi boyutuyla katılmış olduğu sorularına cevap geldi.

HAVA KUVVETLERİMİZ KUVEYT'TE

Milliyet'in haberine göre, önceki gün başlayan operasyona Türkiye, dün akşam itibarıyla bir atış gücüyle katılmadı. Buna karşılık, Hava Kuvvetleri, operasyonun yönetildiği Kuveyt’teki Harekât Merkezi’ne kabul edildi.

Türkiye’nin, “Biz de katılmalıyız” talebi üzerine yapılan görüşmeler sonrasında anlaşmaya varıldı. Bu kabul, Türk hava unsurlarının Musul operasyonuna dahil edilmesi anlamına geliyor.

Türkiye, başta ABD olmak üzere Musul operasyonuna katılan koalisyon ülkeleriyle yapılan bu anlaşma sonucunda, Musul operasyonunun koordinasyonuyla ilgili karar alma mekanizmasına da dahil edilmiş oldu.

SAVAŞAN ŞAHİNLER HAZIR

Kuveyt’teki merkezde yapılan ve yapılacak, hava harekâtlarının koordine edildiği toplantılara katılacak olan Türkiye, görev verilmesi durumunda uçaklarıyla operasyonda yer alacak.

Hemen belirtmek gerekir ki şu ana kadar Türkiye’den uçakların havalanması konusunda bir talep olmadı.

Ancak TSK’ya ait jetler dün itibarıyla Kuveyt’teki Musul Operasyonu Harekât Merkezi’nin uçak envanterine dahil edildi.

Görev emirleri doğrultusunda, savaşan şahinler olarak bilinen F-16 ve F-4’ler operasyonlara başlayacak.

Koalisyonun talebine göre Türkiye’nin günde en az iki, en çok 10 harekâta uçaklarıyla katılması öngörülüyor.

Hatırlanacağı gibi, Suriye’de terör örgütü DAEŞ'e karşı mücadele kapsamında Katar’daki Müşterek Hava Harekât Merkezi’nin komutasında Türk uçakları bazen günde 10 kez harekâtlara katılıyordu.

Türk Hava Kuvvetleri, henüz bir talep gelmemiş olsa da Musul’a dönük hazırlıklarını tamamladı. F-16 ve F-4 uçakları, yakıtları dolu, mühimmatları yüklenmiş halde emir bekliyor.

Bu şekilde hazır bekleyen 16 uçak, görev emirleri doğrultusunda hemen harekete geçebilecek.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.