Öne Çıkanlar flaş haber Fenerbahçe başakşehir California diyarbakır tam tasdik

Türkiye Suriye'deki Kürtleri böyle durduracak!
AZEZ'e doğru ilerleyen ve Ankara saldırısının faili olan YPG'ye karşı Türkiye karşı planını hazırladı.

Financial Times gazetesinde yer alan bir haberde, Türkiye'nin ABD'nin rızası olmadan Suriye'ye doğrudan müdahale etmesinin beklenmediği belirtiliyor.

Türkiye'nin Suriye sınırında bir tampon bölge oluşturmak istediği kaydedilen haberde, bunun Kürtlerin ilerleyişini durdurabileceği ifade ediliyor.

Üst düzey Batılı bir siyasetçi, 'Asıl mesele, Ruslara ağır bir bedel ödetebilmek. Ama bunu nasıl yapabileceğimizi söylemek zor' diyor.

KUZEYE İSLAM KOALİSYONU İDDİASI

Haberden bazı bölümler şöyle:

"Türkiye sınırda bir tampon bölge kurulmasını istiyor. Birkaç kilometre derinliğe sahip olacak bu bölge, Türkiye'nin ana kaygısı olan Kürt ilerleyişini durdurmasını sağlayacak. Böyle bir adım, Rusya ve Suriye ordusunun saldırısı altındaki ılımlı muhalif gruplar için güvenli bölge olabilir."

Gazetenin iddiasına göre, Suriyeli muhaliflere göre ılımlı muhalif grupların bazı üst düzey isimleri Ankara ve İstanbul'da Türk askeri yetkilileriyle bir araya gelip kuzeyde bir 'İslam koalisyonu' konuşlandırılması olasılığınu ele aldılar.

NATO üyelerinin çoğu için, Rus güçlerinin bulunduğu sıkışık bir bölgede bir ittifak üyesinin asker bulundurması son derece rahatsız edici bir gelişme. 

Financial Times'a konuşan Orta Doğu Enstitüsü'nden Charles Lister, "Suriye kontrolden çıkıyor. Suriye'nin kuzeyinde yaşananlar, savaşın gidişatını değiştirebilir" diyor. Türkiye'nin ABD'nin rızası olmadan müdahalede bulunması olası görülmüyor. Ancak Türkiye, Suriye merkezli aktivistlere göre, topraklarından Suriyeli isyancıları savaş bölgelerine sevk etmeye devam ediyor. Önceki gece yüzlerce savaşçı Kürtlerin elindeki bölgelere geçti.

Bu arada, Suriye savaşında ağırlığı kaybetmeye başlamaktan endişelenen Suudi Arabistan, asker göndermeyi sadece Suriye değil, ABD nezdinde de nüfuzunu korumak için bir şart olarak görüyor.

ABD'NİN ASIL DERDİ RUSYA

Gazete haberine şöyle devam ediyor:

"Washington, IŞİD'e karşı operasyonlarına ağırlık vermeyi planlıyor. Amerikan Savunma yetkilileri, Beyaz Saray'ın özel operasyonların önemli oranda artırılmasına onay verdiğini söylüyor. Ilımlı muhaliflere silah yardımı artırılabilir. Gözlemciler, Rusya'nın Eylül'deki mühalesinden sonra Suriye'de muhalif grupların elindeki uçaksavar füzelerinin sayısının arttığını söylüyor. Muhalifler Suriye ordusuna bu silahlarla karşı koyuyor. İsyancılar, havan ve gelişmiş füzeler dahil yeni silahların gelmeye başladığını söylüyor. Üst düzey Batılı bir siyasetçi, 'Asıl mesele, Ruslara ağır bir bedel ödetebilmek. Ama bunu nasıl yapabileceğimizi söylemek zor' diyor.

TÜRKİYE'NİN TAMPON BÖLGE HARİTASI

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ekim 2014'te Türkiye'nin Suriye sınırında oluşturulmasını istediği tampon bölgenin detaylarını açıklamıştı. 

Davutoğlu'nun o dönemde açıkladığı tampon bölge haritasının sınırları şöyleydi:

"Biz bunun belli yoğunluklu nüfusların olduğu yerlerde, mesela Halep’in kuzeyinde olması lazım. Çünkü Halep’te hem rejim saldırıları var, hem IŞİD saldırıları var. Halep’le Türkiye sınırları arasında olması lazım. İdlib’in Türkiye sınırına yakın yerlerinde, aynı şekilde Lazkiye’nin kuzeyinde, yine Haseke’de belli bölgelerde, şu anki Cerablus bölgesinde, Aynul Arap’da… Birleşmiş Milletler’in belirlemesi en doğru olanıdır."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.