Öne Çıkanlar türkiye suriye putin son dakika erdoğan

Türkiye yasağının arkasındaki asıl neden!

ABD ve İngiltere, bir terör istihbaratını gerekçe gösterip, İstanbul’dan yapılacak uçuşlara elektronik cihaz yasağı koydu. Asıl neden laptop piline bomba yerleştirmeyi başaran El Kaide’li İbrahim El Asiri nedeniyle alındığı söylense de ABD'li havayolları şirketlerinin mirates, Qatar, Etihad Havayolları ve THY ile rekabeti olabilir. Zira THY dünyadaki yolcuların yüzde 78’ine ulaşabiliyor ve 3. Havalimanı Hollanda ve Almanya'nın da korkulu rüyası.

ABD ve İngiltere, güvenlik kaygılarını öne sürerek uçaklarda cep telefonundan büyük elektronik cihaz kullanımını yasakladı. 8 Müslüman ülkede uçakları elektronik cihaza yasaklı 10 kent arasında İstanbul da var. Kahire (Mısır), Amman (Ürdün), Kazablanka (Fas), Doha (Katar), Riyad ve Cidde (Suudi Arabistan), Abu Dabi ve Dubai (Birleşik Arap Emirlikleri), Kuveyt (Kuveyt) ve İstanbul'un bulunduğu listede ne hikmetse İsrail'in Tel Aviv Ben Gurion Havalimanı yok. Yasağa göre, ABD ve İngiltere'ye doğrudan uçuşlarda yolcular, dizüstü bilgisayar ve tablet gibi cihazlarını valize koymak durumunda kalacak. Yasağın 'terör saldırısı' şüphesiyle konulduğu savunulsa da, uygulamanın arkasında tamamıyla ticari nedenler yatıyor. İstanbul 3. havalimanı tamamlandığında uluslararası transit yolcu piyasasındaki denklemi bütünüyle değiştireceği için, ABD'nin başlattığı ve İngiltere'nin sürdürdüğü pay kapma savaşına önümüzdeki günlerde diğer ülkelerin de katılması bekleniyor.
 

O ÜLKELERE EN BÜYÜK RAKİP

Tamamlandığında dünyanın büyüğü olacak 3. havalimanı açıldığında, havada 10 saat ve üzeri seyahatler için vazgeçilmez bir transit noktası haline gelecek. Bu uçuşlarda İstanbul'u kullanan Avrupalı yolcular, evlerine 3 saat erken gidebilecek. Birkaç yıl içinde İstanbul, Avrupa'nın ağırlık merkezine dönüşecek. Uçuşlar ucuzlayınca yolcular başta Türk Hava Yolları (THY) olmak üzere ekonomik uçuşları tercih edecek. Türkiye ve havadaki bayrak taşıyıcısı THY, bu yüzden ABD, İngiltere, Hollanda, Almanya ve Fransa merkezli havayolu şirketlerinin en büyük rakibi durumunda. ABD'li havayolu şirketlerinin 'zarar ediyoruz' şikayetleri sonrası Donald Trump yönetiminin elektronik cihaz yasağını devreye sokması en çok da THY'yi etkileyecek.

 

RAKAMLAR BÖYLE DİYOR

ABD'nin 'güvenlik' bahanesiyle İstanbul'un havacılıktaki vizyonunu hedef almasının perde arkasında rekabet edememesi yatıyor. Türkiye'nin milli bayrak taşıyıcısı THY'nin dış hat uçuşlarındaki başarısının da tartışılan uygulamada etkili olduğunu rakamlar gösteriyor. Dünyanın en büyük 50 havalimanından 44'üne uçan THY, dünya genelinde uluslararası yolcuların yüzde 78'ine ulaşabiliyor. Gelirlerinin yüzde 90'ını dış uçuşlardan elde eden THY, en önemli yolcu segmentlerinden biri olan dıştan dışa transit yolcuda 2016 yılında 20 milyon yolcuya ulaştı.

 

ABD'ye yapılan uçuşlardan ciddi oranda pay alan Türk Hava Yolları, Emirates ve Katar Havayolları'nın son yıllardaki başarısı sektöre ilişkin araştırmalarda da görülüyor. Official Airline Guide (OAG)'nin resmi istatistiklerine göre; ABD'deki çeşitli kentlere yapılan en uzun uçuşlar listesinde THY, Emirates ve Qatar Airways ilk 20 içinde bulunuyor. Milli şirket THY, geçtiğimiz yıl taşıdığı 60 milyon yolcunun 3'te 1'ini Atatürk Havalimanı'ndan transit olarak uçurdu. 120 ülkede 296 noktaya uçan THY, birçok olumsuzluktan ötürü direkt uçan yolcu sayısındaki azalmaya rağmen, kayıplarını transit yolcularla telafi etmişti. THY, geçtiğimiz yıl İngiltere'ye iç ve dış transferde toplam 912 bin 728, bu yılın ilk iki ayında ise 130 bin yolcu taşıdı. ABD'ye ise 2016 yılında 984 bin 206, bu yılın ilk iki ayında ise 156 bin 100 yolcuyu transit taşıdı. Rakamlar, THY'nin son iki yılda sadece ABD ve İngiltere'ye taşıdığı aktarmalı yolcu sayısının 2 milyon 53 bin 34 olduğunu ortaya koyuyor. Elektronik cihaz yasağı ile birlikte bu ülkelere doğrudan uçuşlar artık, yolcular için daha çileli hale geldi. Yasak başta 3. havalimanı ve İstanbul merkezli transit hatlar olmak üzere diğer Müslüman ülkelerdeki havayolu şirketlerinin zarar etmesini amaçlıyor. Ekonomik gerekçelerin yanısıra özellikle Müslüman ülkelerin havayolu şirketlerinin hedef alınması da Trump öncülüğünde daha da yükselen İslamafobia'nın farklı bir uygulaması olarak yorumlanıyor.

WASHİNGTON POST: GÜVENLİK DEĞİL EKONOMİK MİSİLLEME

Amerikan Washington Post gazetesi, elektronik cihaz yasağının gerçek nedeninin güvenlik değil, ekonomik misilleme olduğunu yazdı. Henry Farrell ve Abraham Newman imzalı haberde, Amerikan havayolu şirketlerinin Emirates, Etihad ve Katar havayollarını uzun zamandır aldıkları yüklü kamu desteği gerekçesiyle eleştirdikleri hatırlatıldı. “Bu havayolları, aylardır Başkan Trump'ın misilleme yapabileceğinden sessizce endişeleniyordu. Bu, o misilleme olabilir.” ifadelerine yer verilen haberde, yasaktan etkilenen şirketlerin müşteri kaybedebileceği ileri sürüldü. Özellikle uçakta çalışmayı seven birinci sınıf müşterilerin, yasak nedeniyle Amerikan havayolu şirketlerini tercih edebileceğini belirten Washington Post yazarları, geçiş merkezi (hub) niteliğindeki havaalanlarının da ziyaretçi kaybına uğrayabileceğine işaret etti.

MERKEL İSTEDİ TRUMP YAPTI

Yolcuları İstanbul çıkışlı ya da aktarmalı seyahat etmekten vazgeçirmeyi hedefleyen yasağın yakında diğer Avrupa ülkelerince de alınması şaşırtıcı olmayacak. Zira Almanya'nın, özellikle Frankfurt'a 'yolcu transfer merkezi' olma özelliğini kaybettireceği için İstanbul'daki yeni havalimanına muhalefeti biliniyor. Alman Başbakanı Merkel'in geçtiğimiz günlerdeki ABD ziyareti sırasında Trump ile bu konuyu konuştuğu belirtiliyor. Yasağın ziyaret sonrası açıklanması da bu tezi güçlendiriyor. Aynı günlerde Hollanda televizyonlarında 'İstanbul ve Körfez havaalanlarının yükselişinin tüm Avrupa için bir tehdit olduğuna' ilişkin haberlerin yayınlanması da dikkat çekti.


Yeni Şafak

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.