Öne Çıkanlar türkiye suriye putin erdoğan son dakika

Emekli paşa açıkladı: Bu ikisi yapılırsa Barzani diye...

Referandumda ısrar eden Barzani’ye Türkiye net tavrını koydu. ABD’de karşı gibi duruyor ama bu daha çok zamanlama açısından. Yani şimdi değil sonra tonunda. Ancak bu da pek inandırıcı değil çünkü ABD, Barzani’ye ben karşı gibi görünsem de sen bu patırtıda bildiğini yap diyerek Türkiye’ye karşı bir başka tezgah içinde de olabilir. Dolayısıyla da 22’sinde MGK sonrası açıklanacak tavır oldukça kritik. Neler olabileceğini emekli tümgeneral Ahmet Yavuz yanıtladı...

“Habur’u bir de petrol boru hattının vanasını kapatsan Barzani diye bir şey kalmaz orada. Türkiye’nin elinde öyle önemli güç var. Bunlar diplomatik olarak yapılacak şeyler, tabi askeri olarak da yapılacak şeyler var.”

Ne mesela?

“Habur’dan girer ele geçirir o bölgeyi Dicle’nin kenarından iner aşağıya Tuzhurmatu’ya,Telafer’e doğru gider Musul’a oturur. Yani kararlı olduktan sonra girer ve şimdi yap halk oylamanı der. Böyle bir hamle bir de o koridoru Dicle’nin doğusundan kesmek demektirki beli kırılır adamların. Ama bunu yapar mı yapmaz mı bilemem. Çünkü Barzani’ye referandumu yaptıran kim ABD. Yani Barzani’ye askeri harekat düzenlediğiniz zaman ABD’ye askeri harekat düzenlemiş oluyorsunuz. Bunu göze alır da yaparsa yapar. Yapılacak şeyde askeri anlamda odur.”

Musul’a gidebilir yani?

“Gidebilir tabi niye gidemesin, gider. Ha gider de kalabilir mi o tartışma konusu yani. Gitmesine gider ama bence gerek yok bunlara kapat hudut kapısını, yığ askerini takviye et bölgeyi sınırı çok iyi kontrol et kaçakçılığı filan da iyi denetle artı petrol boru hattının gidişatını kes, bir de Barzani’nin Türkiye’de kurduğu şirketlere TMSF yoluyla el koy Varlık Fonuna devredilmiştir de olsun bitsin. Yeterki devlet kararlı olsun. Bu tedbirleri alıyorum dediği anda Barzani tekrar oturup düşünmek zorunda.”

Böyle bir hamlenin ekonomik açıdan Türkiye’yi de etkileyeceğini belirten Yavuz, devam ediyor:

“Ticaret kaybı olur, bir sürü şirket orada iş görüyor. Kayıpsız olan hiçbir şey kazancı tek başına getirmez. Milli piyangodan para çıkarken bile gidip bilet alıyorsun. almayana çıkmıyorki. Kaybı göze almak zorunda, almadığı zaman devleti kendi kurmuş olur. Zaten Çekiç Güçle kurmaya başlamıştı şimdi de finalini yapmış olur. Bunu bir beka tehdidi olarak görüyorsa böyle davranması lazım başka seçeneği yok. Hatta 25’ini bile beklemem ben 22’ sinde bu tedbirler alınmıştır derim.”

Zaten söylenen de o değil mi?

“MGK’dan sonra açıklanacak denildi de şöyle açıklayabilir; Barzani 25’inde böyle bir karar alırsa şu tedbirleri uygulamaya koyuyorum der bir de şu şu tedbirler yarından itibaren yürürlüğe konmuş, konu kapanmıştır diye birşey söyler mesela. Stratejide kuvvet zaman mekan olarak alınacak tedbirler vardır. Askeri strateji en son, başta koyarsınız bu doğru bir şey olmaz. Bu aşamada nefes borusunu kesmeniz yeter.”

Barzani vazgeçer mi?

“Vazgeçer mi işte onun cevabını ABD verir. Eğer ABD Türkiye ile bu konuda savaşmayı göze alıyorsa vazeçme der tırmandırmak ister. Eğer ABD öyle bir şeyi göze alamadıysa Barzani hiç alamaz...”

Bilgileri Milliyet yazarı Tunca Bengin köşesinden paylaştı.

REFERANDUMU ANKARA ÖNLER

1. Körfez savaşı sonrasında en kritik dönemlerde Güneydoğu bölgesinde ve Irak sınır hattında görev yapan ve 1992 yılında sınır ötesine yapılan büyük harekatı yöneten emekli Orgeneral Necati Özgen ise Aydınlık gazetesine verdiği demeçte benzer noktalara değindi.

Özgen, "Barzani’nin 25 Eylül’de yapacağını söylediği ‘bağımsızlık referandumu’ tehlikeli sonuçlar doğurur. Türkiye bu konuda kararlı durmalıdır. Türkiye ağırlığını koyarsa Barzani referandumu yapamaz. Bunun için artık konuşmayı bırakmalı ve yaptırımları devreye sokmalıdır. Habur’un kapatılması, petrol sevkıyatının durdurulması konusunda harekete geçilmelidir. Barzani lojistik yollarının tıkanacağını görmeli ve bunun lafta olmadığını anlamalıdır. Türkiye kararlı olursa Barzani’nin ümüğünü sıkar. Onu çok iyi tanıyorum. Kararından vazgeçmek zorunda kalır." ifadelerini kullandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Zeki oğuz 7 yıl önce

Varlığımız bekamız geleceğimiz gururumuz şerefimizi vatanımızı imanimizın vekili kılmış isek bunları suriyedeki ypg ye ıraktaki barazani gibi kahpe USA ve AB israil gibi köpeklerin güdümündeki leş kargalarına bizi mahkum bırakacaksınız bizi yemeğe namusumuzu ve haklarımızı yedirirseniz size hain ve namert derim ve bu musul kerkük suriye sorununu ve orda osmanlıdan bize yadigar ve ordaki haklarımızın savunucuları olan türkmenlere sahip çıkmıyacaksanız misaki milli sınırlarımızı sizlerden evvel kerkük musulu para karşılığında satan hainler gibi kerametimizi satmaya kalkarsanız bu imanlı halk size dur diyecek ve sizi getirdiğimiz gibi göndermesinide bilir bu asil osmanlı torunları onun için fetöden chp den bu ülkeyi yıkmak istiyenlerden olmadığınızı göstermenin tam zamanı eğer bu ülkenin milletin ve dinin.gerçek savunucuları iseniz buna askeriyede dahildir ALLAH sizi muvaffak etsin eğer hain iseniz zaten ALLAH belanızı verıp mağlup edecek. Dileğim ve düşüncem size verdiğm oyların halka hakka vatana ve millete hizmet edenlerden olduğunuzu ispat eder ve muıminlerden olduğunuzu ALLAH ımdan niyaz ederim.inşaâllah size olan güvenim sarsılmaz.