Öne Çıkanlar esed chp komplohaber devlet bahçeli Almanya

Leyla Zana 'çaktırmadan' TBMM'de

1 Kasım’daki seçimlerin ardından TBMM’de 26. Dönem yemin törenine HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana’nın tavrı damga vurmuştu. 6 Kasım 1991’de Meclis kürsüsünde yeminini Kürtçe tamamlayıp krize yol açan Leyla Zana, 24 yıl sonra Meclis’te yine bir yemin krizinin baş aktörü olmuştu. Zana, yemine başlamadan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a dönerek, “Kalıcı ve onurlu bir barış umuduyla” anlamına gelen “Bi hevîya aşîtî kî bi rûmet u mayînde” cümlesini kullanmış, ardından da yemin metnindeki “Türk milleti” ifadesini “Türkiye milleti’ diye değiştirerek okumuştu. Geçici Meclis Başkanı sıfatıyla yemin törenini yöneten Deniz Baykal, metni aynen okumadığı için Zana’nın yemininin geçersiz olduğunu duyurmuş, Zana ise “tekrar yemin etmeyeceğini” açıklamıştı.

LEYLA ZANA İSMİ ORTALIĞI KARIŞTIRDI

Kanunen, yemini ‘geçersiz’ sayılan Zana, milletvekillerine ait özlük haklarından yararlanabilse de, içtüzük kurallarına göre yeniden yemin etmeden yasama çalışmalarına katılamıyor. Ancak, TBMM’nin resmi internet sitesinde, yasama faaliyetlerine ilişkin belgelerde Leyla Zana’nın isminin de yer alması akılları karıştırdı. HDP’nin “faili meçhul cinayet davalarının zamanaşımına uğramasını önlemek üzere yapılacak çalışmaların ve önlemlerin belirlenmesi” amacıyla 11 Aralık 2015’te TBMM’ye verdiği araştırma önergesinde, Zana’nın da imzasının bulunduğu ortaya çıktı. Söz konusu önerge, TBMM’nin resmi internet sitesinde esas numarası 10 olarak belirlenerek işleme alındı. Böylece Zana önergeye imza veren milletvekilleri arasında sayıldı ve resmen yasama faaliyetine katılmış oldu. (Haberturk) 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.