Öne Çıkanlar chp komplohaber Şırnak mhp bahçeli

CIA bizi izliyormuş(!)
In-Q-Tel Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı CIA‘in kurduğu yatırım şirketi. Bu şirket, CIA’e istihbarat konusunda faydalı olabileceği düşünülen girişimlere yatırım yapıyor. Bu yatırımlar belirli aralıklarla kamuoyuyla paylaşılıyor ancak pek çok anlaşmanın da gizli kapılar ardında yapıldığı tahmin ediliyor. Geçtiğimiz dönemde Lulz Zec adlı hacker grubu, In-Q-Tel ile Palantir adlı bir veri analizi şirketi arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmıştı. Geçtiğimiz günlerde sızdırılan bir dökümanda da In-Q-Tel’in daha önce kamuoyuna açıklamadığı 38 şirkete yatırım yaptığı anlaşıldı .





CIA’in güvenlik şirketleri ile ortak çalışma yürütmesi normal ancak yatırım yapılan şirketlerin arasında, sosyal medyayı tarayıp insanların konumlarını bulabilen ya da insanları fişleme amacıyla kullanılabilecek sistemler üreten girişimler var. In-Q-Tel’in bu şirketlere yatırım yapması endişeyle karşılandı.





Listede bu tanıma uyan dört adet şirket bulunuyor: Dataminr, Geofeedia, PATHAR, and TransVoyant. Ortak noktaları sosyal medyayı inceleyip büyük veriden anlamlı sonuçlar çıkarmaya çalışmak olan bu şirketler farklı noktalarda uzmanlaşıyor.

Dataminr, Twitter’da yapılan paylaşımları inceleyerek güvenlik güçlerini ya da diğer müşterilerini ilgilendirebilecek trendleri görsel bir arayüzle sunuyor.
Geofeedia, Twitter ve Instagram gibi platformlardan konum bilgisi paylaşılan içerikleri inceleyerek hangi bölgede hangi olayların konuşulduğunu gösteriyor. Şirket bu yöntemi, aktivistlerin nerede ve kime karşı tepki gösterdiğini bulup müşterisi olarak listelediği güvenlik güçlerine ve özel şirketlere bunları haber veriyor.




PATHAR’ın bir ürünü olan Dunami halihazırda FBI tarafından Twitter, Facebook ve Instagram üzerinden kişilerin ilişki ağını tespit etmek ve potansiyel radikalleşme işaretlerini gözetlemek için kullanıyor.
Son olarak, eski Lockheed Martin başkan yardımcısı Dennis Groseclose tarafından kurulan TransVoyant, karar verici olarak nitelediği kişileri ve bunların bağlantılarını inceleyerek toplu hareketlenmeleri ve gazetecilere yönelik tehditleri önceden tespit edebildiğini savunuyor. TransVoyant’ın çalışanlarının bir kısmı, geçmişte Afganistan’da görev almış; uydu, radar ve dronelardan gelen verileri işleme konusunda uzmanlaşmış kişilerden oluşuyor.


Açıklama yapmaktan kaçındılar





Tüm bu şirketlerle iletişim kurarak CIA ile bağlantılarını soran gazeteciler, TransVoyant dışında diğer şirketlerden cevap alamadı. TransVoyant adına konuşan pazarlama müdürü Heather Crotty ise In-Q-Tel’den yatırım aldıklarını doğruladı ancak anlaşmanın detaylarını açıklayamayacağını belirtti.




Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği adına konuşan avukat Lee Rowland, “Kimin tehdit unsuru olduğuna özel şirketlerin oluşturduğu algoritmaların karar vermesine izin verdiğinizde, insanların bakış açılarına hatta -yasalara bile karşı çıkarak- mensubu olduğu ırka ya da dine dayanılarak fişlenmelerine de imkan sağlamış oluyorsunuz” diyerek bu anlaşmalardan duyduğu endişeyi dile getirdi.

Dünyahalleri.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.